Herbata Ziołowa Beduinów-Czarna Herbata i Habak
Mięta Habak-Mentha Longifolia
Krzaczasta odmiana pochodząca z Bliskiego Wschodu, o wąskich jasnozielonych liściach i jasnoróżowych kwiatach.
Dorasta do 2-4 stóp wysokości.
Słońce do półcienia.
Bylina.
Herbata Beduinów – wspomnienie Egiptu
Chcesz poczuć ducha pustyni?
Spróbuj prawdziwej Herbaty Beduinów z Egiptu o wyraźnym działaniu leczniczym.
Opiera się na endemicznych ziołach Półwyspu Synaj.
Turyści, wyjeżdżając z kraju w drodze powrotnej, zawsze zabierają na pamiątkę kulinarną torby z pachnącą mieszanką.
Historia i zalety Herbaty Beduińskiej
Koczownicy świadomie wybierali zioła do swojego tradycyjnego napoju, które są odporne na suchy pustynny klimat.
Nie mogąc długo przechowywać lekarstw, leczono ich i utrzymywano w sile za pomocą tego, co można było znaleźć pod ich stopami.
Habak, nazywany też Miętą Biblijną, to odmiana Bazylii o charakterystycznym aromacie, będącym połączeniem Bazylii z Miętą.
W herbacie doskonale orzeźwia.
Nadaje jej jednak nieco goryczy, stąd spore ilości cukru w naparze.
Habak można dodawać do herbaty świeży lub suszony.
W drugim przypadku warto zrobić to chwilę wcześniej, aby susz miał czas oddać pełnię smaku i aromatu.
.Herbata po beduińsku to Czarna herbata, gotowana w czajniczku, zwykle z cukrem, do której dodawany jest Habak. Herbata taka doskonale łagodzi pragnienie w czasie upałów, wspaniale rozgrzewa w chłodniejsze zimowe wieczory.
Na 2 litrowy czajnik bierzemy ok. 2-3 łyżki herbaty w zależności od preferencji mocy napoju.
Słodzimy wg upodobań (herbata arabska jest z definicji słodka) i gotujemy ok 10 min. od momentu zagotowania wody. Pod koniec gotowania dodajemy łyżeczkę Habakowego suszu (lub 2-3 gałązki świeżego jeśli mamy do niego dostęp).
Herbata Beduinów jest bardzo popularna w Egipcie.
Właściwości ziół zawartych w kompozycji służą do normalizacji ciśnienia i przywrócenia siły w upalne suche lato. Wszystkie kawiarnie na świeżym powietrzu oferują drinka jako tradycyjny napój, po posiłku lub w dowolnym momencie relaksu.
W każdym sklepie można zobaczyć, jak zaparzyć Beduińską Herbatę.
Receptura nie ogranicza się do składu dwóch składników.
Mieszanka może zawierać inne tradycyjne ziołowe wypełniacze: Czarną Herbatę, Hibiskus, Anyż, Imbir, Cynamon, Kardamon i Rozmaryn.
Olejki eteryczne roślin śródziemnomorskich przyczyniają się do ukojenia i odprężenia uczestników picia herbaty.
Ziarnko każdego zioła ma niesamowitą nutę aromatyczną i sprawia, że napój jest wyjątkowy.
Herbata Beduinów jest świetna na poprawę trawienia.
Nieznane, niezwykłe, ciężkie jedzenie nie sprawi kłopotów żołądkowi i jelitom, jeśli po posiłku wypijesz tradycyjną beduińską herbatę.
Skutki uboczne napoju są całkowicie wykluczone przez lokalną tradycyjną medycynę, chyba że jesteś uczulony na niektóre rośliny
Inne warianty Beduińskich Herbat
Ponieważ Beduini zamieszkiwali spory obszar, to i roślinność na nim nie była nigdy jednolita.
Na niektórych terenach od Habaku popularniejsze są inne zioła czy kwiaty.
W sezonie sięga się po świeże, rosnące w pobliżu.
Poza sezonem lub na obszarach, gdzie oprócz piasku nie ma nic, wykorzystuje się susz z lokalnych roślin.
I tak na przykład na terenie dzisiejszej Jordanii częściej spotkać można kępki rosnącej Szałwii i Tymianku i to właśnie one dodawane są do napoju zwanego tu Beduińską Whisky.
Z kolei na terenie Egiptu bardzo popularną rośliną jest Hibiskus, więc to jego kwiaty, nadające napojowi cierpkości i charakterystycznego koloru, dodaje się do naparu.
Herbata po Beduińsku z Szałwią
Innym wariantem herbaty po beduińsku jest napój, do którego nie wykorzystujemy Habaku, ale przede wszystkim Szałwię i Tymianek.
Alternatywnie można również dodać nieco Habaku.
Składniki
3 łyżeczki czarnej herbaty
1 łyżeczka suszonej szałwii
1 łyżeczka połamanej laski cynamonu
pół łyżeczki kardamonu
4 łyżeczki cukru
1 litr wody
Suche składniki wsypujemy do garnka i zalewamy wodą.
Gotujemy przez 10-12 minut.
Podajemy od razu w małych szklankach.
Beduini nie tracą czasu na przecedzanie fusów, choć oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by to zrobić.
Herbata Pustynna z Hibiskusem
Na terenie Egiptu popularnym dodatkiem do herbaty jest Hibiskus.
Suszone płatki kwiatów bez problemu można kupić u nas w każdym sklepie zielarskim.
Nadaje herbacie cierpkiego, orzeźwiającego smaku.
Składniki
4 łyżeczki czarnej herbaty
3 łyżeczki kwiatów hibiskusa
6 łyżeczek cukru
1 litr wody
Hibiskus jest na tyle intensywny, że nie wymaga gotowania.
Herbatę z hibiskusem możemy zaparzyć w dzbanku wrzącą wodą, a następnie posłodzić napar.
Po ok. 4 minutach parzenia podajemy herbatę w małych szklankach.
źródło
źródło
źródło