Zupy...ulubione

   
Chłodnik z botwinki
Składniki
1 pęczek botwiny
pół pęczka rzodkiewek
pół pęczka szczypiorku
0,5 l kefiru lub jogurtu naturalnego
sok z połówki cytryny
szczypta cukru
szczypta soli

Sposób przygotowania:
Botwinkę w całości dokładnie myjemy. 
Małe listki możemy odłożyć do dekoracji, a pozostałe listki oraz łodyżki siekamy. 
Buraczki obieramy najcieniej jak się da i kroimy je w drobną kostkę.
Rozdrobnioną botwinkę przekładamy do garnka i zalewamy niewielką ilością wody (niecałą szklanką). 
Następnie dodajemy po szczypcie cukru i soli i gotujemy przez 10 minut. 
Pod koniec gotowania dodajemy sok z połówki cytryny i odstawiamy do ostygnięcia.
W tym czasie siekamy drobno koperek i szczypiorek i łączymy go z kefirem lub jogurtem naturalnym.
Gdy botwinka ostygnie, dodajemy do niej kefir/jogurt, a także startą na tarce o dużych oczkach lub drobno pokrojoną rzodkiewkę. 
Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do schłodzenia na około 2 godziny do lodówki.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa szczawiowa - przepis dla miłośników intensywnych smaków.
W bulionie muszą znaleźć się dwa rodzaje mięsa
Zupa szczawiowa jest bardzo często gotowanym posiłkiem w polskich domach. 
Jest kwaśna, wyrazista i bardzo esencjonalna. 
Przepis na zupę szczawiową jest bardzo prosty i schematyczny, ważny jednak jest bulion, na którym robimy tę zupę - najlepsza wyjdzie na żeberkach wieprzowych i kawałku i indyka.
Przepis na zupę szczawiową jest jednym z łatwiejszych śród polskich zup. 
Jak jednak wiadomo, istotą smaku każdej zupy jest wywar. Zupę szczawiową najlepiej zrobić na bulionie z dwóch mięs - wieprzowych żeberek oraz kawałka indyka - golonki lub skrzydła.

Zupa szczawiowa - przepis
Składniki:
500-600 g wieprzowych żeberek
1 golonka z indyka
400 g szczawiu
włoszczyzna: 2 marchewki, korzeń pietruszki, 1 por, kawałek selera
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
mąka i śmietana 18 proc. do zagęszczenia

Zupa szczawiowa - sposób wykonania:
Mięso opłucz i podziel na części. 
Następnie włóż do garnka i zalej je 2 litrami zimnej wody. 
Zagotuj i zbierz powstałe szumowiny. 
Następnie dodaj kilka kulek ziela angielskiego oraz kilka listków laurowych.
Warzywa obierz i dodaj do zupy. 
Gotuj na wolnym ogniu, aż będą miękkie. 
Następnie wyjmij je z wywaru, marchewkę zetrzyj na tarce i ponownie dodaj do zupy.
Opłukany szczaw drobno posiekaj i dodaj do zupy. 
Gotuj przez 10-15 minut. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku.
Do rondla wlej dwie chochelki wywaru, dodaj kilka łyżek śmietany i łyżkę mąki. 
Zmiksuj całość, następnie wlej do zupy i zamieszaj.
Zupę szczawiową polecam podawać z utłuczonymi ziemniakami lub kromką świeżego chleba, świetnie smakuje także podana z jajkiem ugotowanym na twardo.
Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad, szczawiowa będzie świetnym pomysłem.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa gulaszowa z papryką:
Koniec lata, wrzesień to niestety już chłodne dni i noce w naszej strefie klimatycznej. Potrzebujemy wtedy dania, które nasz rozgrzeją. Proponuję na rozgrzewkę przygotować najlepszą w smaku zupę gulaszową z papryką. Właściwie to taki Eintopf, danie jednogarnkowe, gdyż zupa gulaszowa jest gęsta i pożywna z dużą ilością mięsa, papryki i ziemniaków. Ktoś może powiedzieć, że to nie zupa, a gulasz ? Zupa jest pikantna, smaczna, rozgrzewająca, na jej widok cieknie ślinka. Do zupy podana była bagietka.

Składniki
50 dag łopatki wieprzowej
1 cebula
3 papryki kolorowe (czerwona, zielona, żółta)
250 ml wrzącej wody,
500ml bulionu lub rosołu,
3 ziemniaki,
1 płaska łyżeczka soli,
Pieprz do smaku
1 łyżeczka tymianku lub majeranku
1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki,
szczypta pieprzu cayenne
100 g domowego ketchupu lub kupnego
1 łyżka oleju

Przygotowanie
Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w dość grubą kostkę.
Kolorowe papryki kroimy w paski, a ziemniaki w kostkę.
Rozgrzewamy olej w dość wysokiej patelni, dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Doprawiamy całość solą i pieprzem, dodajemy ketchup pomidorowy, chwilkę przesmażamy, wlewamy ok. 250 ml wody i dusimy ok. 30 minut aż woda odparuje (jeśli mięso jest jeszcze twardawe uzupełniamy wrzącą wodę i dusimy dalej). Następnie wlewamy bulion, dodajemy przyprawy, pokrojoną paprykę, ziemniaki i gotujemy na małym ogniu jeszcze ok. 15-20 minut.
Na koniec zupę gulaszową możemy jeszcze doprawić do smaku.
Smacznego!
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa szczawiowa
Składniki
2 litry wody,
2 marchewki, pietruszkę, por oraz seler (może to być gotowy zestaw włoszczyzny),
1 cebulę,
pół kilo żeberek wieprzowych,
porcję rosołową z kurczaka lub indyczą szyję,
2 listki laurowe,
2 ziela angielskie,
300 g szczawiu,
250 g śmietany 18%,
1 łyżka mąki

Przygotowanie zupy szczawiowej zaczynamy od pokrojenia żeberek i wrzucenia ich razem z kurczakiem (lub indykiem) do garnka zalanego wodą.
Dodajemy 1,5 łyżki soli i czekamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień i wciąż gotujemy około godziny.
Do garnka wrzucamy marchewki, por, seler i cebulę wraz z przyprawami z listy składników.
Warzywa gotujemy około pół godziny, aż zrobią się miękkie.
Wyjmujemy z zupy cebulę oraz marchewkę i pietruszkę, którą ścieramy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy na nowo do garnka.
W międzyczasie myjemy szczaw i drobno siekamy, po czym dodajemy do wywaru na kilka minut do zagotowania. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z 2 łyżkami wody.
Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy śmietanę.
W kolejnym kroku stopniowo dodajemy kilka łyżek samej śmietany bezpośrednio do zupy, a następnie wymieszaną całość.
Wszystko delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
Gdy wywar już jest gotowy, czas gotowania to około 20 minut.
Podany przepis przewiduje 4 porcje posiłku.
W innej wersji możemy przygotować zupę szczawiową na bulionie jarzynowym z dodatkiem łyżki masła.

Na koniec dorzucamy gotowane jajko na twardo pokrojone w kostkę.
Możemy też połówki jajek ułożyć na talerzu przed nalaniem zupy szczawiowej.
Do posiłku podajmy również gotowane ziemniaki na osobnym talerzu.
Innym rozwiązaniem jest podanie zupy z pieczywem.
Na koniec możemy dodać także posiekany szczypiorek.

W innej wersji ziemniaki mogą być pokrojone w kostkę i dodane do zupy podczas gotowania.
Ważne, by dorzucić je do wywaru przed wrzuceniem szczawiu.
Wynika to z zakwaszenia wywaru, w którym ziemniaki gotowałyby się dłużej.
Dotyczy to także innych zup, jak ogórkowa czy żurek.

Alternatywnie można także posiekać drobno cebulę razem z czosnkiem i zeszklić całość na oliwie, a następnie dorzucić do wywaru, zamiast gotować całą cebulę, którą po czasie wyjmuje się z zupy.
W tej wersji smażymy cebulę w garnku, do którego wlewany wywar, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę wraz ze szczyptą soli i gotujemy, aż zrobią się miękkie.
Później wrzucamy szczaw (w dowolnej formie).
Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką jak w pierwszej wersji.
Całość gotujemy, mieszając co jakiś czas.
Dla przełamania smaku dodaje się szczyptę cukru i mielony pieprz.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zalewajka z grzybami
Zrobiło się chłodno, więc pora zacząć się rozgrzewać od środka.
Najlepiej to zrobić jedząc gorąca zupę.
Proponuję więc ugotować zalewajkę.
Zalewajka to zupa, która w zależności od regionu Polski ma różne składniki.
Generalnie oprócz ziemniaków i przypraw powinna zawierać zakwas na żur. 
Ja dzisiaj proponuję przepis na naszą rodzinną zalewajkę z ziemniakami i suszonymi grzybami.
Ta zupa często gościła u mnie w domu.
Przygotowywało się ją gdy nie było czasu, albo pomysłu na obiad.
Przygotowuje się taką zupę szybko z niewielkiej ilości składników, które przeważnie każdy ma w lodówce.
Jest prosta, smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Jak nie macie domowego zakwasu to można wykorzystać kupny.

Zalewajka z grzybami:
Składniki:
8 większych ziemniaków,
kilka suszonych grzybów wcześniej namoczonych we wrzącej wodzie
1 kiełbasa zwyczajna,
kawałeczek wędzonego boczku,
1/2 litra zakwasu na żur,
1 marchew,
1 pietruszka
cebula,
1 ząbek czosnku
2 liście laurowe,
3 ziarna ziela angielskiego,
czarny pieprz świeżo mielony,
sól do smaku,
płaska łyżeczka majeranku,
50 ml słodkiej śmietany.

Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w plastry, boczek i cebulę w drobną kosteczką, podsmażamy na suchej patelni.
Ziemniaki i marchew kroimy w kostkę, pietruszkę ścieramy na tarce, zalewamy litrem wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, oraz suszone grzyby wraz z wodą, w której się moczyły.
Gotujemy aż ziemniaki i marchew będą miękkie (około 30 minut).
Podsmażoną kiełbasę z boczkiem i cebulą dodajemy do zupy, doprawiamy przyprawami, wlewamy zakwas, dodajmy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub roztarty, chwilkę gotujemy.
Na koniec wlewamy śmietanę, aby zupę zabielić, oraz dodajemy roztarty w dłoniach majeranek.
W razie potrzeby możemy doprawić jeszcze zalewajkę do smaku.
Zupę dekorujemy świeżym majerankiem lub tymiankiem.
Smacznego.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Najlepsza domowa grochówka. Zupa grochowa
Dobra grochówka to coś pysznego.
Powinna być gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką i oczywiście z wkładką w postaci wędzonych żeberek i kiełbasy.
Trzeba gotować ją powoli żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru.
Dobra zupa grochowa jest bardzo pożywna więc spora porcja wystarczy za cały obiad.
Tak też bywa u nas kiedy ją ugotuję.
Na wędzonych żeberkach pyszne są też inne zupy np. Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Jeśli nie przepadacie za grochem to możecie ugotować nieco podobną Zupę z soczewicy - też będzie smacznie.

Zupa grochowa na wędzonce
czas przygotowania: ok. 90 minut
składniki:
300 g wędzonego żeberka
250 g żółtego, łuskanego grochu
ok. 100 g cienkiej kiełbasy
5 średnich ziemniaków
ok. 1/2 szkl. startych warzyw - marchewka, korzeń pietruszki i selera
1 nieduża cebula biała
2-3 ząbki czosnku
1-2 łyżki majeranku suszonego
1 łyżka oleju
1-2 liście laurowe
3-4 kulki ziela angielskiego
do smaku - sól, pieprz mielony

Jak ugotować najlepszą domową grochówkę?
Żeberka wędzone włożyłam do garnka i zalałam ok. 2 l wody.
Gotowałam jakieś 20 minut po czym dosypałam suchy, łuskany groch, ziele angielskie, liście laurowe i gotowałam dalej aż groch zmiękł.
Łuskanego grochu nie trzeba namaczać wcześniej.
Oczyściłam warzywa.
Ziemniaki pokroiłam w niedużą kostką a korzenie starłam na tarce o dużych oczkach.
Cebulę pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki a kiełbasę w kostkę.

Kiedy groch zmiękł do garnka dorzuciłam ziemniaki gotowałam 10 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam kiełbasę.
Po chwili dodałam starte warzywa oraz cebulę i smażyłam razem jeszcze kilka minut aż zaczęły się rumienić. Przełożyłam do garnka.
Czosnek obrałam i drobno posiekałam, dorzuciłam do zupy.
Doprawiłam do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem oraz roztartym w dłoniach majerankiem i gotowałam jeszcze kilka minut.
Po ugotowaniu, przed podaniem, odstawiłam zupę na 15-20 minut żeby odpoczęła.

Gdyby dla Was zupa była zbyt gęsta wystarczy dolać nieco więcej wody, ale według mnie dobra grochówka powinna być mocno zawiesista od rozpadającego się grochu.
https://smacznapyza.blogspot.com/2015/04...chowa.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa serowo - warzywna
Składniki
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr 2 sztuki
cebula 1 sztuka
średniej wielkości marchewki 3 sztuki
woda 1.5 litra
łodyga selera naciowego 2 sztuki
rzepa biała 100 gramów
średniej wielkości ziemniaki 2 sztuki
śmietana 18% 200 mililitrów
ser żółty morski 300 gramów
mąka pszenna 50 gramów
piwo ciemne typu porter 100 mililitrów
ząbki czosnku 2 sztuki
oliwa z oliwek 100 mililitrów

Przygotowanie
Krok 1
Wszystkie warzywa obierz, umyj i pokrój w małą kostkę.
Następnie podsmaż je w dużym garnku na oliwie, oprósz mąką i dodaj 1,5 l wody.
Zupę doprowadź do wrzenia i gotuj około 40 minut – do momentu, w którym warzywa zrobią się miękkie.
Krok 2
Po tym czasie dodaj do zupy dwie kostki Rosołu szlachetnego drobiowo-warzywnego Knorr oraz ser.
Mieszając cały czas, spraw, aby ser w zupie uzyskał konsystencję emulsji.
Krok 3
Dodaj piwo, czosnek oraz tymianek.
Zupę zapraw śmietaną i gotuj jeszcze przez ok. 5 minut.
https://www.przepisy.pl/przepis/zupa-ser...na-video-1
https://www.youtube.com/watch?v=vh45awyoeDM

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa paprykowa
Składniki:
1 litr wywaru z kurczaka
1 czerwona papryka
2 dojrzałe pomidory
10 liści bazylii
plasterki jalapeño według upodobań
8 dużych pieczarek
100 g makaronu wermiszel
świeżo zmielona sól i pieprz
świeży szczypiorek
oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki.
Na dużej patelni na odrobinie oliwy podsmażyć pokrojone pieczarki (ok. 3-4 min.), oprószyć świeżo zmieloną solą i pieprzem.
Umyć pomidory, usunąć nasiona i pokroić na małe kawałki.
Posiekać liście bazylii i papryczki jalapeño.
Wymieszać z pieczarkami.
Paprykę umyć i usunąć nasiona, pokroić.
W garnku zagotować 1 litr bulionu drobiowego, dodać pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę.
Gotować, aż papryka będzie miękka i zmiksować.
Ugotować wermiszel, dodać do zupy.
Doprawić solą i pieprzem.
Wlać do miseczek, dodać pieczarki z pomidorami, udekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem.
https://urodaizdrowie.pl/jesienne-zupy-1...przepisow/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa jalapeño z boczkiem
Składniki:
8 plasterków boczku
4 średnie papryczki jalapeño, pokrojone w kostkę
4 łyżki masła
3 szklanki bulionu z kurczaka
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka czosnku w proszku
1 łyżeczka proszku cebulowego
½ łyżeczki nasion selera
½ łyżeczki kminku
¾ szklanki gęstej śmietany
8 plasterków posiekanego sera cheddar
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Boczek pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię i podsmażyć, aż wszystkie kawałki będą chrupiące. 
Zdjąć boczek z patelni, zachowując możliwie jak najwięcej tłuszczu z boczku. 
Położyć boczek na ręcznikach papierowych. 
Pokroić 4 papryki jalapeño w kostkę. 
Podsmażyć jalapeño w tłuszczu z boczku, aż będzie lekko rumiane i aromatyczne. 
Wyjąć jalapeño i zachować jak najwięcej tłuszczu bekonowego na patelni. 
Zetrzeć ser cheddar. Do garnka zlać tłuszcz bekonowy, dodać masło, bulion i przyprawy. 
Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez min. 15 min. 
Za pomocą blendera zmiksować dokładnie. Dodać śmietanę i ser i ponownie doprawić solą i pieprzem. 
Dodać bekon i jalapeño z powrotem do zupy i dobrze wymieszać.
 Gotować na wolnym ogniu przez 5 min.
https://urodaizdrowie.pl/jesienne-zupy-1...przepisow/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa jesienna z białą fasolą
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 żółta cebula, drobno posiekana
3 marchewki, obrane i drobno posiekane
1 seler drobno posiekany
3 ząbki czosnku, posiekane
1/2 łyżeczki soli i pieprzu
2 łyżeczki suszonego oregano
4 pomidory
6 szklanek bulionu warzywnego
2 liście laurowe
1 pęczek jarmużu
1/2 małej kapusty, rozdrobniona
biała fasola z puszki, odsączona
sok z 1 cytryny
parmezan do podania

Przygotowanie:
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać cebulę, seler, marchewkę, czosnek, sól i pieprz. 
Gotować przez około 5 min., aż warzywa zaczną mięknąć. 
Do garnka dodać oregano, pomidory i ich soki, bulion warzywny i liście laurowe. 
Wymieszać i zagotować. 
Dodać jarmuż i kapustę, a następnie gotować, aż warzywa zmiękną. 
Na koniec dodać białą fasolę i sok z cytryny. Wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z parmezanem.
https://urodaizdrowie.pl/jesienne-zupy-1...przepisow/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa gulaszowa z wołowiną
Składniki:
0,5 kg mięsa wołowego
3 papryki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1 marchewka
słodka i ostra papryka w proszku
2 puszki pomidorów
2 liście laurowe
ziele angielskie
sól

Przygotowanie:
Cebulę i mięso wołowe pokroić i przesmażyć na rozpuszczonym tłuszczu. 
Dodać rozgnieciony czosnek i paprykę, a następnie pomidory. 
Przesmażyć, przełożyć do garnka i zalać ok. 0,7 litra wody. 
Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. 
Gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie, przyprawić solą. 
Marchew i paprykę pokroić i dodać do zupy, gotować jeszcze ok. 15-20 min. (do miękkości warzyw). 
Podawać z pieczywem.
https://urodaizdrowie.pl/jesienne-zupy-1...przepisow/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa gruszkowa
Składniki:
½ kg żółtych gruszek
½ szklanki mąki pszennej
cukier
cynamon
wanilia
sól
mleko

Przygotowanie:
Gruszki obrać i pokroić na ćwiartki, ugotować w wodzie, lekko osłodzić. 
Przetrzeć przez sito. 
Mąkę zagnieść z wodą na twarde ciasto kluskowe i zetrzeć na tarce zacierki do gotującej się wody.
 Następnie wymieszać zacierki z musem gruszkowym, zalać gorącym mlekiem, doprawić solą, cynamonem, wanilią i cukrem.
https://urodaizdrowie.pl/jesienne-zupy-1...przepisow/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa jabłkowa
Składniki:
4 jabłka
1 marchewka
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 cytryna
śmietana
cynamon
gałka muszkatołowa

Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok. 
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, zalać wodą, dodać pokrojoną marchewkę, 2 łyżki soku z cytryny i zagotować. 
Dodać cukier waniliowy. 
Zmiksować. 
Doprawić gałką i cynamonem, dolać soku z cytryny i od razu podawać z łyżką śmietany.
https://urodaizdrowie.pl/jesienne-zupy-1...przepisow/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa ziemniaczana
Składniki:
2 kostki rosołu drobiowo-warzywnego
300 g ziemniaków
1 por
2 cebule
śmietana
1 ząbek czosnku
pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
kiełbasa
zielona papryczka jalapeno
2 łyżki kukurydzy

Przygotowanie:
Cebulę, pora i ziemniaki pokroić. 
Podsmażyć cebulę oraz pora, dodać ziemniaki i całość zalać 1,5 l wody.
 Dorzucić przyprawy oraz 2 kostki rosołowe. 
Zupę gotować ok. 30 min. 
Doprawić do smaku majerankiem, odrobiną czarnego pieprzu i soli. 
Zaprawić śmietaną, dodać kiełbasę, kukurydzę i papryczkę oraz zieloną pietruszkę.
https://urodaizdrowie.pl/jesienne-zupy-1...przepisow/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa z grzybów leśnych
Składniki:
½ kg świeżych grzybów
2 kostki rosołowe (najlepiej grzybowe)
1 nieduża cebula
1 łyżka masła
1 marchew
zielona pietruszka
2 średnie ziemniaki
kwaśna śmietana
sól, pieprz
ziele angielskie

Przygotowanie:
Grzyby umyć i pokroić. 
Wodę zagotować w garnku, rozpuścić kostki rosołowe, wrzucić pokrojoną marchew i grzyby. 
Gotować ok. 15 min. 
Pokroić cebulę i podsmażyć na maśle. 
Cebulę i pokrojone ziemniaki wrzucić do garnka i gotować aż ziemniaki będą miękkie. 
Dodać posiekaną pietruszkę, zabielić kwaśną śmietaną.
https://urodaizdrowie.pl/jesienne-zupy-1...przepisow/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa orzechowa według Ewy Wachowicz
Składniki
300 g łuskanych orzechów włoskich
1 l wywaru wołowego lub drobiowego
kawałek imbiru
2 żółtka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
250 ml śmietanki 18%
sól i pieprz kolorowy
do podania: bagietka
ulubione kiełki, np. rzodkiewki

Przygotowanie
1 Orzechy uprażyć w piekarniku lub na suchej patelni.
Kilka zostawić do dekoracji, resztę posiekać i wrzucić do gorącego rosołu.
Przyprawić imbirem startym na tarce o drobnych oczkach.
Wymieszać, przykryć i gotować przez 15 minut.

2 Do żółtek dodać mąkę ziemniaczaną i śmietankę.
Roztrzepać, przelać do garnka z zupą i zmiksować.
Doprawić świeżo otartą gałka muszkatołową, solą i kolorowym pieprzem.

3 Podawać z bagietką, prażonymi orzechami i kiełkami.
https://smaker.pl/przepisy-zupy/przepis-...otuje.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa z porów
Składniki:
40 g masła
3 duże pory
1 cebula
350 g ziemniaków
800 ml wody (lub najlepiej bulionu)
1 łyżka oliwy extra vergine

Przygotowanie:
Pory oczyścić z zewnętrznych liści, pozostawić białą oraz jasno zieloną część, dokładnie opłukać, pokroić na plasterki.
Ziemniaki i cebulę obrać i pokroić w kostkę.
W dużym szerokim garnku roztopić masło, dodać pory, ziemniaki i cebulę.
Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 – 3 minuty aż warzywa nieco zmiękną, od czasu do czasu zamieszać.
Zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, zagotować.
Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć i gotować warzywa do miękkości przez około 15 minut.
Posolić do smaku, dodać oliwę extra vergine i zmiksować na gładki, lekko puszysty krem (najlepiej przelać zupę do pojemnika blendera stojącego i zmiksować na najwyższych obrotach). Podgrzać przed podaniem, można skropić jogurtem, posypać szczypiorkiem i podawać z grzankami.
https://urodaizdrowie.pl/lekkie-i-smaczn...ne-i-lato/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa z marchewki
Składniki:
4 małe marchewki lub 2 duże
1 łodyga selera naciowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
3 szklanki bulionu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczka imbiru
pół kubeczka jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
Wszystkie warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę lub plasterki.
W rondelku roztopić masło.
Następnie wrzucić pokrojone warzywa: marchewkę, seler, czosnek i cebulę.
Podsmażać 2/3 minuty.
Dodać słodką i ostrą paprykę oraz curry i imbir.
Podsmażać kolejne 3 minuty.
Zalać ciepłym bulionem i gotować pod przykryciem, na wolnym ogniu 20 minut.
Po upływie 20 minut zmiksować wszystko blenderem.
Doprawić solą i pieprzem.
Po przelaniu do miski dodać 2/3 łyżki jogurtu naturalnego.
https://urodaizdrowie.pl/lekkie-i-smaczn...ne-i-lato/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa szczawiowa
Składniki:
500 g surowych żeberek wieprzowych
500 g świeżego szczawiu
1 średnia marchew
1 średni korzeń pietruszki
1 mały korzeń selera
kawałek młodego pora
2 litry wody
4 łyżki śmietany kwaśnej
1 łyżeczka mąki pszennej
zioła i przyprawy: 3 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka ziaren pieprzu, łyżeczka soli
ziemniaki gotowane w całości
jajka gotowane na twardo
siekany szczypiorek lub koperek

Przygotowanie:
W dużym garnku umieść umyte mięso.
Dodać obraną marchew oraz pietruszkę, kawałek pora i selera.
Na koniec dodać też zioła.
Wlać 2 litry wody.
Garnek przykryć przykrywką.
Zupę zagotować i zmniejszyć moc.
Gotować rosół przez 1,5 godz. bez odkrywania przykrywki.
Łyżką cedzakową wyłowić wszystkie składniki zupy.
Marchewkę pokroić w kosteczkę.
Do garnka z czystym rosołem włożyć mięso oraz kawałki marchewki.
Dodać posiekany szczaw.
W małej miseczce umieścić cztery łyżki gęstej i kwaśnej śmietany.
Dodać łyżeczkę mąki pszennej i zamieszać.
Chochlą wlać do miseczki odrobinę wrzącej zupy, by zahartować śmietanę.
Całość przelać od razu do garnka i zamieszać zupę szczawiową.
https://urodaizdrowie.pl/lekkie-zupy-ide...tni-obiad/
Odpowiedz

   
Zupa z groszku i cukinii
Składniki:
olej
1 cebula
2 młode marchewki
1 młody seler
1 młody por
1-2 młode pietruszki
2 cukinie
0,25 kg groszku cukrowego
1,2 litra wody
3 ziela angielskie
3 liście laurowe
sól i pieprz
koperek, bazylia lub inne zioła

Przygotowanie:
Cebulę lub szalotkę pokroić na spore kawałki. Podsmażyć w garnku na oleju aż się zeszkli. 
Dodać obrane i pokrojone w spore kawałki włoszczyznę: selera, pora, marchewki i pietruszkę. 
Dodać ziele angielskie i liście laurowe oraz dolać 1,2 litra wody. 
Doprowadzić do wrzenia, gotować 10 min. 
Po tym czasie dorzucić umytą i pokrojoną w grube plastry cukinię. 
Gotować przez 2 min., po czym wyciągnąć i odłożyć marchewkę, a resztę zmiksować. Dodać umyty i posiekany na mniejsze kawałki groszek cukrowy. 
Gotować jeszcze przez 2 miny. 
Zupę doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem lub innymi ziołami.
https://urodaizdrowie.pl/lekkie-zupy-ide...tni-obiad/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa z sałaty masłowej i endywii
Składniki:
1 główka sałaty masłowej
1 główka endywii
1 cebula
kawałek pora
3 ząbki czosnku
30 dag ziemniaków
4-5 kromek pieczywa tostowego
2 łyżki masła
3 łyżki śmietany
biały pieprz do smaku
szczypta gałki muszkatołowej do smaku
1 łyżka soku z cytryny
1,5 litra bulionu warzywnego

Przygotowanie:
Ziemniaki, pora i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę, zalać bulionem i gotować ok. 30 min.
Umytą i osuszoną sałatę pokroić w paseczki, dodać do zupy.
Gotować wszystko razem jeszcze 10 min.
Następnie zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, gałką, pieprzem białym i sokiem z cytryny, zabielić śmietaną zestawić z ognia.
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę.
Przesmażyć ma maśle na patelni kromki tostowe, pokroić w kostkę, dodać do czosnku, zamieszać i chwilę smażyć wszystko razem.
Zupę rozlać na talerze, posypać czosnkowymi grzankami i udekorować listkami sałaty.
https://urodaizdrowie.pl/lekkie-zupy-ide...tni-obiad/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz

   
Zupa z zielonym groszkiem
Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
1 młody seler z nacią
1 mały por
½ dużego pęczka kopru
1 świeży listek laurowy lub 2 suszone
4 ziarna ziela angielskiego
4 ziarna czarnego pieprzu
4-5 średnich młodych ziemniaków
2 szklanki świeżego groszku (ok. 0,8 kg w strączkach)
sól i pieprz

Przygotowanie:
Do garnka włożyć umytą włoszczyznę i rozgniecione łodygi kopru (listki posiekać i odłożyć na bok).
Zalać ok. 2 l wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz.
Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc i gotować na małym ogniu ok. 45 min.
Warzywa i przyprawy wyjąć z wywaru.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.
Dodać do bulionu warzywnego.
Gotować ok. 7 min., dorzucić groszek.
Gotować jeszcze kilka minut aż ziemniaki i groszek zmiękną.
Do zupy wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodać posiekany koperek.
https://urodaizdrowie.pl/lekkie-zupy-ide...tni-obiad/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości