Zupa szczawiowa
Składniki
2 litry wody,
2 marchewki, pietruszkę, por oraz seler (może to być gotowy zestaw włoszczyzny),
1 cebulę,
pół kilo żeberek wieprzowych,
porcję rosołową z kurczaka lub indyczą szyję,
2 listki laurowe,
2 ziela angielskie,
300 g szczawiu,
250 g śmietany 18%,
1 łyżka mąki
Przygotowanie zupy szczawiowej zaczynamy od pokrojenia żeberek i wrzucenia ich razem z kurczakiem (lub indykiem) do garnka zalanego wodą.
Dodajemy 1,5 łyżki soli i czekamy do zagotowania, po czym zmniejszamy ogień i wciąż gotujemy około godziny.
Do garnka wrzucamy marchewki, por, seler i cebulę wraz z przyprawami z listy składników.
Warzywa gotujemy około pół godziny, aż zrobią się miękkie.
Wyjmujemy z zupy cebulę oraz marchewkę i pietruszkę, którą ścieramy na tarce na dużych oczkach i wrzucamy na nowo do garnka.
W międzyczasie myjemy szczaw i drobno siekamy, po czym dodajemy do wywaru na kilka minut do zagotowania. Następnie w osobnym naczyniu mieszamy mąkę z 2 łyżkami wody.
Gdy uzyskamy jednolitą konsystencję, dodajemy śmietanę.
W kolejnym kroku stopniowo dodajemy kilka łyżek samej śmietany bezpośrednio do zupy, a następnie wymieszaną całość.
Wszystko delikatnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
Gdy wywar już jest gotowy, czas gotowania to około 20 minut.
Podany przepis przewiduje 4 porcje posiłku.
W innej wersji możemy przygotować zupę szczawiową na bulionie jarzynowym z dodatkiem łyżki masła.
Na koniec dorzucamy gotowane jajko na twardo pokrojone w kostkę.
Możemy też połówki jajek ułożyć na talerzu przed nalaniem zupy szczawiowej.
Do posiłku podajmy również gotowane ziemniaki na osobnym talerzu.
Innym rozwiązaniem jest podanie zupy z pieczywem.
Na koniec możemy dodać także posiekany szczypiorek.
W innej wersji ziemniaki mogą być pokrojone w kostkę i dodane do zupy podczas gotowania.
Ważne, by dorzucić je do wywaru przed wrzuceniem szczawiu.
Wynika to z zakwaszenia wywaru, w którym ziemniaki gotowałyby się dłużej.
Dotyczy to także innych zup, jak ogórkowa czy żurek.
Alternatywnie można także posiekać drobno cebulę razem z czosnkiem i zeszklić całość na oliwie, a następnie dorzucić do wywaru, zamiast gotować całą cebulę, którą po czasie wyjmuje się z zupy.
W tej wersji smażymy cebulę w garnku, do którego wlewany wywar, wrzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę wraz ze szczyptą soli i gotujemy, aż zrobią się miękkie.
Później wrzucamy szczaw (w dowolnej formie).
Całość zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką jak w pierwszej wersji.
Całość gotujemy, mieszając co jakiś czas.
Dla przełamania smaku dodaje się szczyptę cukru i mielony pieprz.
źródło