12-08-2012, 09:50
Katarynka, połóż obok siebie Cesarzową, Cesarza i Kapłana.
Może to miał na myśli Tarofides...
Może to miał na myśli Tarofides...
Aur Ganuz napisał(a):Co ciekawe, autor twierdzi, że artysta nie widział wcześniej wydanych talii GD, miał za to dostępu dwa dokumenty GD opisujące tarota: Liber T i notatki Ethel Felkin (Soror Q. L.) [...]
Aur Ganuz napisał(a):Ajajaj, głupoty wygaduję
Mottem Ethel było 'Quaero Altissima'; Q. L. - 'Quaero Lucem' - to motto jej matki, drugiej żony Roberta, Harriet.
Aur Ganuz napisał(a):Napisałem wcześniej, że Soror Q.L. to Ethel Felkin, podczas gdy to była Harriet (mama Ethel).
Aur Ganuz napisał(a):Ethel natomiast była Soror Q.A.To w takim razie "nieformalny opis Wielkich Arkan" napisała nie córka a żona Harriet, tak? Bo z "The Original Account of the Teachings, Rites & Ceremonies of the Hermetic Order of The Golden Dawn" Regardiego wynika wyraźnie wynika, że WA opisała Soror Q.L. a nie Soror Q.A. (a Regardie raczej chyba wiedział, która to była siostrzyczka, w końcu udzielali sie w tym samym zakonie?)
katarynka napisał(a):Aur Ganuz napisał(a):Napisałem wcześniej, że Soror Q.L. to Ethel Felkin, podczas gdy to była Harriet (mama Ethel).
Aur, Harriet nie była mamą Ethel tylko macochą. I niemal rówieśnicą Mamą Ethel była pierwsza żona Felkina - Mary. Z Harriet Felkin ożenił się jak owdowiał.
Cytat:Wiecie co, ja już zgłupiałam, bo autorzy różnych "dzieł" (niby znawcy) tak się rozmijają w zeznaniach, kim była Soror Q.L. i kim była Ethel Felkin, że hej... najwyraźniej przerasta ich dwoistość Miss Felkin i Mrs Felkin, obie równoczesnie w tym samym zakonie i obie związane z tym samym Felkinem
[...]
Można dostać świra. Czy ktoś się w tym odnajduje? Czy ktoś wie, kto to napisał: Ethel czy Harriet i czy ten ktoś był żoną czy córką starego Felkina?! jak ja kocham ten plotkarski internet Na razie wychodzi mi, że pisała żona Harriet ale pewności nie mam...
Tarofides napisał(a):Widzę, że Ty również przekonałeś się, że same opisy Felkin to za mało na namalowanie takich kart
Aur Ganuz (07/08/12) napisał(a):Pomimo tego, że opisu WA w Liber T nie ma, a w notatkach Ethel są znikome, ogólny zarys WA Initiatory jest w miarę zgodny z oryginalnymi kartami GD. Stąd też wnoszę, że albo artysta karty te jednak widział, albo znane były autorowi tej talii i przez niego zostały opisane artyście.
Tarofides napisał(a):A rzeczywiście
Jakoś tak delikatnie to ująłeś