Historia musztardy
Przepisy i receptury na temat sporządzania pasty musztardowej pojawiają się już w roku 42 n.e.
Jednym z pierwszych prekursorów dzisiejszej musztardy był Pliniusz Stary, który ponad 2000 lat temu w starożytnym Rzymie połączył ze sobą właściwie utarte ziarna gorczycy i ocet.
Recepturę ulepszył i rozpropagował mieszkaniec Rzymu Paladius, który w 4 wieku naszej ery wymieszał ziarenka gorczycy z miodem, oliwą z oliwek i octem.
Tak właśnie powstała uwielbiana na świecie przyprawa - musztarda.
Trudna drogę z Rzymu przez Alpy musztarda przebyła wraz z Rzymianami i dotarła do Europy Północnej.
Największym znanym z tamtych czasów „mecenasem” musztardy został Charlemane.
W XVII wieku w związku ze wzrostem popularności musztardy i jej producentów pojawiły się pierwsze regulacje dotyczące produkcji musztardy.
W 13 wieku n.e. Francja stała się największym producentem musztardy, a „stolicą musztardy” zostało miasto Dijon.
To właśnie w Dijon opracowano specjalną recepturę, w której gorczycę połączono nie z octem ale z moszczem winnym.
Charakterystyczny smak musztardy z Dijon przetrwał niezmieniony do dnia dzisiejszego.
W tym właśnie okresie powstały różne nazwy:
Francuzi nazwali ją moutarde, Anglicy - mustard, a niemiecka nazwa mostrich była połączeniem słowa mustum i adrens.
Od początku XVII wieku drugą „musztardową potęgą” zostaje Anglia, gdzie nawet William Szekspir zachwycał się smakiem i aromatem tej przyprawy w „Henryku IV”.
Obecnie na świecie w ciągu roku spożywa się ponad 340 milionów kilogramów musztardy.
Największymi konsumentami musztardy są Francuzi.
Ponad 1,5 kg przypada na jednego Francuza w skali roku.
Aktualnie musztarda wykorzystywana jest jako przyprawa do wszelkiego rodzaju dań, doskonale sprawdza się również jako składnik wiążący sosy, nadając im jednolitej tekstury.
Stosowana jest też do peklowania mięs, nadając im kruchości oraz wprowadzając delikatne nuty smakowe.
Musztarda wykorzystywana jest do leczenia problemów u osób z brakiem łaknienia.
Jej składniki powodują wzrost apetytu, stymulują oraz normalizują łaknienie - zwłaszcza u dzieci w wieku szkolnym.
Musztarda na całym świecie ceniona jest za swój oryginalny i nieporównywalny smak.
Bez względu na różnice kulturowe, wyznaniowe i różne gusta kulinarne, ludzie na całym świecie używają jej do sałatek, kanapek, mięs, jako składnik obiadów, śniadań i kolacji.
Szacuje się, iż w przeciągu każdych 20 sekund gdzieś na świecie zakupiony zostaje słoiczek musztardy.
Lecznicze właściwości musztardy
Musztarda ma wiele właściwości leczniczych.
Działa pobudzająco na apetyt i stymuluje układ krążenia.
Musztarda posiada bardzo mało kalorii i tłuszczu.
Zawiera wapń, magnez i witaminę B.
Już w V i VI wieku p.n.e. Pitagoras powiedział, że „musztarda wyostrza umysł".
W tym czasie często sprzedawało się ją jako afrodyzjak i była składnikiem napojów miłosnych.
Może to być powodem tego, iż w późniejszych czasach nieszczęśliwi ludzie mawiali „musztarda powoduje głupotę”, co w rzeczy samej jest nieprawdziwym i wierutnym kłamstwem.
W średniowieczu zielarze uważali, że musztarda ma wiele właściwości zdrowotnych.
W dzisiejszych czasach naukowcy udowodnili, że musztarda stymuluje aktywność mózgu i pomaga trawić tłuszcze.
Oleje i gorzkie substancje zawarte w musztardzie powodują zwiększenie produkcji kwasów żołądkowych.
Spożywanie ziarenek gorczycy może wspomóc układ odpornościowy i zapobiec chorobie.
Co więcej, okłady z gorczycy mają właściwości przeciwbólowe, a ich stosowanie działa kojąco na bolące mięśnie i zapobiega bólom reumatycznym.
Jednym z dodatków, który jest obecny w prawie każdej musztardzie Firmy Roleski, jest kurkumina.
Kurkumina jest naturalnym składnikiem rośliny o nazwie ostryż długi, występującej w południowo-wschodniej Azji.
Roślina ta uprawiana jest obecnie w Chinach, Indiach oraz Japonii.
Kurkumina cieszy się niezwykłym uznaniem lekarzy ze względu na jej właściwości przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze, które od najdawniejszych czasów były wykorzystywane w leczeniu schorzeń układu trawiennego.
Prowadzone obecnie badania naukowe przynoszą coraz to szerszą wiedzę na temat właściwości leczniczych kurkuminy.
Z badań tych wynika jednoznacznie, że kurkumina posiada silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Naukowcy z Uniwersytetu Stanu Teksas w Houston potwierdzili skuteczność kuruminy w terapii nowotworowej.
Musztarda jako afrodyzjak
Już starożytni Grecy docenili właściwości tej niezwykle popularnej obecnie przyprawy.
Bynajmniej nie chodzi tylko i wyłącznie o doskonałe walory smakowe, które dodają smaku praktycznie każdej potrawie.
W starożytnej Grecji bowiem, musztarda była powszechnie znanym i używanym afrodyzjakiem.
Greczynki mieszały pikantny dodatek z nasionem cassio nudicaule, indyjską odmianą pięknych, jadalnych kwiatów.
Taką miksturę w postaci gęstego sosu podawano mężczyznom podczas uczt i obiadów.
Czyżby wtedy powstało powiedzenie „przez żołądek do serca?”
Muzeum musztardy
W Stanach Zjednoczonych powstało Muzeum Musztardy, gdzie można zobaczyć i kupić różne rodzaje musztardy pochodzące z najdalszych zakątków świata.
Znajduje się ono w miasteczku Mount Horeb, w stanie Wisconsin.
Muzeum Musztardy daje zwiedzającym możliwość podziwiania ogromnej kolekcji musztard - ponad 4.400 słoików, butelek i tubek z wszystkich 50-ciu stanów USA oraz ponad 60-ciu krajów całego świata.
W muzeum znajduje się również spora kolekcja materiałów historycznych dotyczących musztardy - przepisów, historii i reklam.
W muzeum regularnie odbywają sie wystawy tematyczne np:
Historia Musztardy
Musztarda w medycynie
Musztardowy Quiz geograficzny.
Od 1991 roku w pierwszą sobotę sierpnia Muzeum organizuje Narodowy Dzień Musztardy.
Więcej informacji znajdziecie Państwo na stronie muzeum:
źródło
źródło