Oliwka
#11

   
Grecja to raj Oliwek i producent bardzo dobrej Oliwy z Oliwek.
Podstawą jest nierzucające się w oczy drzewko Oliwne, popularnie zwane Oliwką.
Dla Greków jest ono symbolem długowieczności i nadziei, pokoju i zgody.
W starożytnej Grecji drzewko Oliwne było symbolem zwycięstwa, mądrości i siły, dlatego zwycięzcy Olimpiad otrzymywali poza wieńcem z gałązek Oliwnych również buteleczki wypełnione Oliwą z Oliwek.
Drzewka Oliwowe są uprawiane nie tylko ze względu na swoje płody.
Drewno z nich uzyskiwane charakteryzuje wyjątkowa twardość i odporność, a to dlatego, że Oliwka rośnie powoli, a niektóre drzewa osiągają wysokość nawet 15-20 metrów.

Niedojrzałe owoce drzewa Oliwnego, Oliwki są zielone.
Na jesieni jednak zaczynają dojrzewać i ich barwa zmienia się na soczyście zieloną, w grudniu robią się żółte lub brązowawe a w lutym stają się ciemnoczarne.
Najbardziej dojrzałe oliwki są czarne i pełne drogocennego oleju.
Wówczas nadają się do zbiorów, które polegają na zrywaniu ich lub czesaniu specjalnym grzebieniem.
Najlepszy czas zbiorów to wrzesień i październik. 
Oliwki przeznaczone do produkcji Oliwy z Oliwek najczęściej są strząsane z drzew, idealny czas to grudzień.
Bardzo ważne jest właściwe przechowywanie Oliwek z których będzie wyprodukowana Oliwa oraz umycie ich, ponieważ od tego zależy jakość uzyskanego Oleju.

Najlepsza Oliwa z Oliwek uzyskiwana jest w tym samym dniu kiedy Oliwki zostaną zebrane.
W pierwszej fazie procesu niewypestkowane Oliwki rozbija się a następnie odcedza, tak aby olej oddzielił się od wody i skórek.
Uzyskana w ten sposób Oliwa musi odleżeć odpowiedni czas i trzeba ją przefiltrować. 
Tradycyjne młyny produkujące Oliwę z Oliwek są już w dzisiejszych czasach rzadko spotykane.
Trudno też zobaczyć tradycyjną technikę produkcji Oliwy poprzez rozcieranie Oliwek między kamieniami.
Na jeden litr czystej Oliwy z Oliwek potrzeba ok. 5 kg. Oliwek.

Oliwa z Oliwek jest wyjątkowa i cenna, ponieważ jej główną właściwością jest to, że zaczyna palić się dopiero przy bardzo wysokich temperaturach – ok.210°C  (wyższa niż u pozostałych tłuszczy) i jest dzięki temu zdrowsza.
Olej pochodzący z Oliwek jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym.
Smak Oliwy z Oliwek zależy od rodzaju owoców, ich dojrzałości w czasie zbiorów, położenia Ogrodu Oliwnego, rodzaju podłoża, klimatu i techniki zbierania Oliwek.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości