20-02-2013, 17:52
Olea Europaea var. Sylvestris
Występowanie:
Pochodzi z ciepłych części Morza Śródziemnego.
Zakłada się, że pierwotne występowanie miało miejsce w południowej Portugalii, Hiszpanii, Włoszech i Grecji. W Azji niewątpliwie pochodzi z Turcji, Syrii, Libanu i Izraela, w Afryce od Maroka po Libię.
We Włoszech pierwotne występowanie rozciąga się od południa najwyraźniej tylko do Neapolu i Apulii, ale występuje na większości wysp; pierwotne występowanie we francuskiej Prowansji jest niepewne, a także w Dalmacji.
Pierwotny obszar jest trudny do ustalenia ze względu na częste mylenie ze spalonymi kulturowymi drzewami Oliwnymi.
Ekologia:
Charakterystyczna część wiecznie zielonej roślinności śródziemnomorskiej, rosnąca zazwyczaj razem z szarańczynem ( Ceratonia Siliqua ) lub w towarzystwie turzycy niskiej ( Chamaerops Humilis ); przetrwa nawet na etapach degradacji tego typu roślinności, macchie itp.
Krzew zimozielony, przeważnie niski i bogato rozgałęziony; młode gałązki są zakończone cierniami; kora jest szara; pędy są podłużnie prążkowane. Liście przeciwległe, lancetowate, jajowate do prawie okrągłych, 0,7–1,3(–3) cm długości i (2–)4–6(–10) mm szerokości, u nasady ścięte do sercowatych, całe, tępo zakończone.
Kwiaty poczwórne tworzą krótkie wiechy; kielich jest mały, z krótkimi płatkami; korona dzwonkowata, o długości 4–5 mm; pręcików jest 2; gynoecium połączone z 2 słupków.
Owocem jest elipsoidalny pestkowiec o niskiej zawartości oleju, o długości zaledwie 1–1,2 cm, z gładkim pestką.
Uwaga:
Domyślny rodzaj uprawianej Oliwki-Olea Europaea var. Europaea został najwyraźniej wybrany z dzikiej Oliwki z Azji Mniejszej.
Od oliwki uprawnej różni się mniejszym, przeważnie krzaczastym wzrostem, obecnością palików, krótszymi i szerszymi liśćmi, często o innym kształcie podstawy oraz mniejszymi owocami. Jednakże objawy te mogą pojawić się także u dziko uprawianych drzew Oliwnych, szczególnie w kolejnych pokoleniach, czego przyczyną jest możliwa hybrydyzacja oliwek dzikich i uprawnych. Dlatego badacze zupełnie inaczej rozumieją wzajemne powiązania Oliwek dzikich i uprawnych: w literaturze oba typy oceniane są od poziomu gatunku do samej odmiany, a w niektórych schematach w ogóle nie rozróżnia się Oliwek dzikich od uprawnych.
https://botany.cz/cs/olea-europaea-sylvestris/
Występowanie:
Pochodzi z ciepłych części Morza Śródziemnego.
Zakłada się, że pierwotne występowanie miało miejsce w południowej Portugalii, Hiszpanii, Włoszech i Grecji. W Azji niewątpliwie pochodzi z Turcji, Syrii, Libanu i Izraela, w Afryce od Maroka po Libię.
We Włoszech pierwotne występowanie rozciąga się od południa najwyraźniej tylko do Neapolu i Apulii, ale występuje na większości wysp; pierwotne występowanie we francuskiej Prowansji jest niepewne, a także w Dalmacji.
Pierwotny obszar jest trudny do ustalenia ze względu na częste mylenie ze spalonymi kulturowymi drzewami Oliwnymi.
Ekologia:
Charakterystyczna część wiecznie zielonej roślinności śródziemnomorskiej, rosnąca zazwyczaj razem z szarańczynem ( Ceratonia Siliqua ) lub w towarzystwie turzycy niskiej ( Chamaerops Humilis ); przetrwa nawet na etapach degradacji tego typu roślinności, macchie itp.
Krzew zimozielony, przeważnie niski i bogato rozgałęziony; młode gałązki są zakończone cierniami; kora jest szara; pędy są podłużnie prążkowane. Liście przeciwległe, lancetowate, jajowate do prawie okrągłych, 0,7–1,3(–3) cm długości i (2–)4–6(–10) mm szerokości, u nasady ścięte do sercowatych, całe, tępo zakończone.
Kwiaty poczwórne tworzą krótkie wiechy; kielich jest mały, z krótkimi płatkami; korona dzwonkowata, o długości 4–5 mm; pręcików jest 2; gynoecium połączone z 2 słupków.
Owocem jest elipsoidalny pestkowiec o niskiej zawartości oleju, o długości zaledwie 1–1,2 cm, z gładkim pestką.
Uwaga:
Domyślny rodzaj uprawianej Oliwki-Olea Europaea var. Europaea został najwyraźniej wybrany z dzikiej Oliwki z Azji Mniejszej.
Od oliwki uprawnej różni się mniejszym, przeważnie krzaczastym wzrostem, obecnością palików, krótszymi i szerszymi liśćmi, często o innym kształcie podstawy oraz mniejszymi owocami. Jednakże objawy te mogą pojawić się także u dziko uprawianych drzew Oliwnych, szczególnie w kolejnych pokoleniach, czego przyczyną jest możliwa hybrydyzacja oliwek dzikich i uprawnych. Dlatego badacze zupełnie inaczej rozumieją wzajemne powiązania Oliwek dzikich i uprawnych: w literaturze oba typy oceniane są od poziomu gatunku do samej odmiany, a w niektórych schematach w ogóle nie rozróżnia się Oliwek dzikich od uprawnych.
https://botany.cz/cs/olea-europaea-sylvestris/