22-01-2016, 15:17
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej (może być żytnia albo orkiszowa)
- szklanka mleka 1.5%
- 2 średnie jajka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 220g mrożonego szpinaku
- 100g sera typu: feta
- łyżeczka prawdziwego masła
- sól, pieprz, szczypta vegety
Wykonanie:
Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki na oliwie z oliwek.
Jeśli posiadacie patelnię teflonową, można smażyć bez oliwy.
Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła. Wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy
aż do momentu "wytopienia się" wody W tym czasie kroimy fetę na drobną kostkę i
wrzucamy do podgrzanego szpinaku. Doprawiamy przyprawami do smaku.
Następnie nakładamy farsz do naleśników i całość możemy jeszcze podpiec na patelni z obu stron.
Składniki na ciasto:
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej (może być żytnia albo orkiszowa)
- szklanka mleka 1.5%
- 2 średnie jajka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 220g mrożonego szpinaku
- 100g sera typu: feta
- łyżeczka prawdziwego masła
- sól, pieprz, szczypta vegety
Wykonanie:
Składniki na ciasto miksujemy na gładką masę. Smażymy naleśniki na oliwie z oliwek.
Jeśli posiadacie patelnię teflonową, można smażyć bez oliwy.
Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła. Wrzucamy zamrożony szpinak i smażymy
aż do momentu "wytopienia się" wody W tym czasie kroimy fetę na drobną kostkę i
wrzucamy do podgrzanego szpinaku. Doprawiamy przyprawami do smaku.
Następnie nakładamy farsz do naleśników i całość możemy jeszcze podpiec na patelni z obu stron.