01-10-2011, 22:59
Cytron (Citrus medica)(inne nazwy: Cedrat)
Rodzina: rutowate (Rutaceae)
Jest małym drzewem lub krzewem (do 10 m wysokości).
Pochodzi z podnóża Himalajów, do Europy pierwszy cytrus dotarł około 300 p.n.e..
W starożytnej Grecji cytron służył jako środek przeciwko ukąszeniom węży, a w Rzymie sadzony był jako roślina ozdobna.
Uprawiany jest obecnie w wielu krajach Europy, główniew basenie Morza Śródziemnego.
Owocem są żółte, jajowate jagody o długości około 15 cm i masie 2,5 kg.
Owoce posiadają grubą woskowatą i pomarszczoną skórkę, a pod nią znajduje się podzielony na segmenty żółty, kwaśny miąższ.
Najważniejszym zastosowaniem owocu jest produkcja kandyzowanej (smażonej w cukrze) skórki
wykorzystywanej do wyrobu ciastek i słodyczy (jest to jedna z najbardziej poszukiwanych i najdroższych bakalii zwana cykatą).
Produkuje się ją przez gotowanie skórki niedojrzałych owoców w soli, następnie sfermentowaniu jej,
ponownym gotowaniu w wodzie celem usunięcia soli i na końcu smażeniu jej w syropie cukrowym.
Przez niektóre ludy cytron bywa nazywany "jabłkiem Adama", uważają bowiem go za biblijny owoc
z rajskiego drzewa.
Inne ludy natomiast wierzą, iż po skosztownaiu cedratu ciężarna kobieta porodzi syna.
Cytrony dzielą się na dwie grupy:
- cytrony kwaśne z charakterystyczną fiołkowo – purpurową barwą pączków i kwiatów oraz owocami z kwaśnym miąższem.
Do tej grupy należą m.in. odmiany „Diamante”, „Digitata” zwana ręką Buddy oraz „Etrog”;
- cytrony słodkie, których pączki i kwiaty nie mają charakterystycznej fiołkowo – purpurowej barwy takiej jak cytrony kwaśne.
Owoce są mało soczyste mało kwaśne. Z tej grupy popularną odmianą jest „Corsican”.
Odmiany...
Citron Etrog
Citron Fingered
źródło
źródło
źródło