04-03-2018, 01:59
Pieprzyca siewna (Lepidium sativum L.)
– gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae).
Pochodzi z południowo-zachodniej Azji, Pakistanu, Etiopii i Egiptu.
Uprawiana i dziczejąca z upraw na całym świecie.
Roślina znana jest w Polsce też pod zwyczajową nazwą "rzeżucha", "rzeżucha siewna" lub "rzeżucha ogrodowa", co jest o tyle mylące, że nazwa rzeżucha odnosi się do odrębnego rodzaju roślin.
Uprawiana od najdawniejszych czasów jako warzywo.
Spożywana najczęściej w stanie pełnego rozwoju liścieni.
Używana do przyprawiania zup, sosów, surówek, sałatek i serów.
Powszechnie uprawiana przed Wielkanocą jako tradycyjna ozdoba oraz bogate źródło witamin.
Roślina zawiera witaminę C, B1, K.
Nasiona zawierają 22-23% oleju, pozyskiwanego kiedyś do celów spożywczych i technicznych.
źródło
źródło
źródło
źródło