12-06-2018, 19:46
Pistacia Vera-Pistacja Właściwa
Jeden z gatunków rodzaju Pistacja należącego do rodziny nanerczowatych.
Pochodzi z pogranicza Azji Środkowej i Azji Mniejszej (Afganistan, Iran, Kazachstan; Kirgistan; Tadżykistan, Turkiestan, Uzbekistan).
Jest uprawiany w wielu krajach świata.
Główne rejony uprawy to: Syria, Afganistan, Iran, Irak, Turcja, USA.
W Europie największe plantacje znajdują się w Grecji, głównie na wyspie Eginie (słynącej zresztą z tychże upraw) i w rejonie miasta Saloniki.
Drzewo o wysokości 5-7 (wyjątkowo do 10 m) m, gęstej koronie i liściach zimotrwałych
Owoc owalny, czerwonawy i mięsisty pestkowiec, podobny do oliwki, nazywany Orzeszkiem Pistacjowym lub potocznie Pistacją.
Pestka ma barwę od żółtawej do zielonkawej
Zastosowanie
Sztuka kulinarna:
Pistacje spożywa się na surowo lub prażone.
Mają słodki smak, przyjemny zapach, zawierają 50-60% tłuszczu.
Są używane do wyrobów cukierniczych; tortów, strucli, marcepanów, lodów, budyniów, jako nadzienie do cukierków, także jako namiastka kawy
Z nasion wytłacza się Olej Pistacjowy
Z galasów na liściach produkuje się malinowy barwnik do barwienia jedwabiu i dywanów, a także używane są w garbarstwie
Z drewna otrzymuje się żywicę do produkcji lakierów
Jest uprawiana jako roślina ozdobna
Udział w kulturze
Według niektórych znawców roślin biblijnych Pistacja Właściwa wymieniona jest w wersecie Księgi Rodzaju (43,11), gdzie mowa o darach zabranych przez braci Józefa do Egiptu.
Co prawda gatunek ten nie występuje naturalnie w Izraelu, był jednak już w czasach biblijnych tam uprawiany.
Z hebrajską nazwą tej Pistacji związana jest również nazwa miejscowości wymieniona w Księdze Jozuego 13,26, istnieją też do niej odniesienia w Talmudzie
źródło
https://botany.cz/cs/pistacia-vera/