03-02-2012, 16:19
Chrzan japoński
Eutrema japonicum/Wasabia japonica
Gatunek rośliny z rodziny kapustowatych (Brassicaceae).
Rodzimy obszar jego występowania to Sachalin, Japonia (wyspy Hokkaido, Honsiu, Kiusiu), Korea i Tajwan.
Jest uprawiany w Japonii, w Korei i na Tajwanie
Bylina o masywnym pełzającym kłączu, z którego wyrastają okrągławo nerkowate, długoogonkowe liście.
Posiada drobne, białe, niedekoracyjne kwiaty, po przekwitnięciu zawiązujące się w owoce typu łuszczyny z okrągłymi nasionami w środku.
Roślina lecznicza
Surowiec: kłącze, korzeń.
Zawartość: m.in. glikozydy, prowitamina A, witaminy z grupy B, witamina C, sole mineralne (najwięcej siarki).
Działanie i zastosowanie: przejawia działanie grzybobójcze, bakteriobójcze oraz niewielkie moczopędne, pobudza wydzielanie soków trawiennych, zaleca się w niestrawności, zatruciu rybami, w niedokwaśności, a nawet bezsoczności, zewnętrznie w okładach łagodzących dolegliwości reumatyczne, nerwobóle i mięśniobóle.
Sztuka kulinarna:
Wasabia ma przede wszystkim zastosowanie kulinarne: utarty świeży korzeń może być użyty tak samo jak zwykły chrzan.
Jest jednak od niego dużo ostrzejszy i bardziej piekący, w smaku bardzo podobny, ale z lekką nutką goryczy.
W Polsce świeży niedostępny w sklepach, używa się go w postaci proszku wasabi, który wymieszany z odrobiną wody daje gęsta pastę.
Występuje też w tubce w postaci pasty gotowej do użytku.
Wasabi jest niezbędny do przygotowania sushi i sashimi.
Należy jednak bardzo uważać podczas dawkowania z powodu smaku wielokrotnie ostrzejszego od tradycyjnego chrzanu ze słoika.
Pasta wasabi ma moc porównywalną ze świeżo startym chrzanem tradycyjnym.
źródło
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/c...-07-29.JPG