06-03-2022, 13:30
Subulatum Amomum -Black Cardamom
Amomum Subulatum, znany również jako Czarny Kardamon , Kardamon Górski, Kardamon Bengalski, Kardamon Większy , Kardamon Indyjski, Kardamon Nepalski, Kardamon Skrzydlaty, Kardamon Duży, lub Brązowy Kardamon, to wieloletnia roślina zielna z rodziny Zingiberaceae
Jej strąki nasienne mają mocny, kamforowy smak, z wędzonym charakterem pochodzącym z metody suszenia.
W języku hindi nazywa się toबड़ी इलाइची (baḍi ilāichī).
Strąki są używane jako przyprawa , podobnie jak strąki Zielonego Kardamonu Indyjskiego , ale o innym smaku.
W przeciwieństwie do Zielonego Kardamonu, ta przyprawa jest rzadko używana w słodkich potrawach.
Smak i aromat dymu wywodzą się z tradycyjnych metod suszenia na otwartym ogniu.
Gatunek
Występują co najmniej dwa odrębne gatunki Czarnego Kardamonu:
Amomum Subulatum (znany również jako Kardamon Nepalski)
i Amomum Tsao-ko .
Strąki Amomum Subulatum, używane głównie w kuchni indyjskiej i niektórych kuchniach regionalnych Pakistanu , są mniejsze z tych dwóch, podczas gdy większe strąki Amomum Tsao-ko (chiński: wiktionary: ; pinyin: cǎoguǒ ; Wietnamskie: Thảo quả ) używane są w kuchni wietnamskiej i chińskiej , zwłaszcza w prowincji Syczuan .
Produkcja medyczna
Największym producentem Czarnego Kardamonu jest Nepal , a następnie Indie i Bhutan .
W tradycyjnej medycynie chińskiej Czarny Kardamon stosowany jest w chorobach żołądka i malarii
W tradycyjnej medycynie indyjskiej wywar z kłączy Amomum Subulatum stosowany jest w leczeniu żółtaczki
źródło
http://dobrytarot.pl/showthread.php?tid=...#pid209312
Tutaj też jest opisany w watku o Kardemonie...
źródło