06-03-2022, 22:45
Compactum Amomum
Common Name: Round Cardamom
Round Cardamon to aromatyczna, silna, wieloletnia roślina, która z rozłożystego, obficie rozgałęzionego kłącza o średnicy około 1–2 cm wytwarza liściaste pędy o wysokości do 2 metrów
Roślina jest uprawiana w Indonezji jako przyprawa bardzo podobna do prawdziwego Kardamonu (Elettaria Cardamomum)
Jest popularną przyprawą w Azji, choć gdzie indziej jest mało znana.
Zakres
Azja Południowo-Wschodnia - Indonezja (Sumatra, Jawa)
Siedlisko
Rośnie w lasach pierwotnych i tekowych
Szczegóły uprawy
Amomum Compactum to roślina wilgotnych tropików.
Najlepiej rośnie na terenach, gdzie średnia roczna temperatura waha się w granicach 23 - 28°C, tolerując temperatury dobowe od 10 - 35°C.
Wymaga stałej wysokiej wilgotności względnej, ze średnimi rocznymi opadami 2500 - 4000mm i co najmniej 136 dni deszczowych
Można go znaleźć na wzniesieniach od 200 - 1000 metrów, jednak największe plony uzyskuje się na wysokości 300 - 500 metrów
Wymaga stanowiska w półcieniu.
Najlepiej rośnie na glebie żyznej, wilgotnej, próchnicznej, dobrze przepuszczalnej. Preferuje pH w zakresie 5 - 6,8
W pierwszych latach wzrostu kwiaty nie dają prawie żadnych owoców
Nowe kwiatostany rozwijają się nieprzerwanie od 3 do 4 roku życia i produkują owoce, które dojrzewają 6-8 tygodni po kwitnieniu.
Opady deszczu (lub nawadnianie) sprzyjają kwitnieniu, a zawiązywanie owoców zwiększa obecność owadów zapylających
Dojrzałe owoce wydają się jędrne, korona złuszczona, a skórka jest pomarszczona i czerwonawo-fioletowa.
Zbiór odbywa się poprzez wycięcie całego grona owoców, a następnie usunięcie poszczególnych owoców
Od 4 roku owoce można zbierać co 35 - 45 dni.
Na Jawie, na przykład, cztery małe zbiory są możliwe między styczniem a lipcem (pora deszczowa) i 3 większe między sierpniem a grudniem (pora sucha)
W pierwszych latach plony są dość niskie.
Plony suszonych owoców mogą osiągnąć 275 kilogramów z hektara w drugim roku, stopniowo wzrastając do 475 kilogramów w kolejnych latach
Zastosowania jadalne
Ostre młode pędy mogą być spożywane na surowo, pieczone lub gotowane i podawane jako dodatek do ryżu
Owoce mają słodki, terpentynowy aromat i smak
Są używane jako przyprawa
Nasiona mają pieprzny, imbirowy smak i służą jako ciepła aromatyczna przyprawa, która osłodzi oddech i apetyczne jedzenie
Mogą być używane jako substytut prawdziwego kardamonu (Elettaria cardamomum) i czasami są uważane za bardziej cenione w smaku
Nasiona są używane w ciastach
Leczniczy
Nasiona są żołądkowe i tonizujące.
Stosowane są jako lek na przeziębienia i kaszel oraz jako tonik po porodzie
Nasiona są przeżuwane, aby osłodzić oddech
Wywar z całej rośliny pije się jako środek wzmacniający i łagodzący bóle reumatyczne
Roślina stosowana jest w leczeniu kaszlu i przeziębień
Suszone, zmiażdżone kłącza stosuje się w celu obniżenia gorączki i zwalczenia bólów jelit
Zastosowania rolno-leśne:
Roślina dobrze rośnie w cieniu i można ją sadzić pod drzewami, takimi jak palma kokosowa czy palma cukrowa
Inne zastosowania
Destylacja parowa nasion daje olejek eteryczny, który jest używany w przemyśle perfumeryjnym i aromatyzującym
Z nasion uzyskuje się 2 - 4% olejku eterycznego, składającego się głównie z 1,8-cineolu (do 70%), 'BETA'-pinenu (16%), 'ALFA'-pinenu (4%), 'ALFA'-terpineolu (5%) i humulen (3%)
Świeże kłącza i korzenie zawierają około 0,1% olejku eterycznego, który zawiera również 1,8-cineol.
źródło
źródło
źródło