06-03-2022, 23:37
Dealbatum Amomum
Gatunek ten jest czasami mylony z Maksimum Amomum, ale jest traktowany jako odrębny we Flory Chin
Amomum Dealbatum to silne, wieloletnie zioło, dorastające do 3 metrów wysokości, z gęstym kłączem
Roślina jest czasami zbierana na wolności ze względu na jadalne owoce i młode pędy.
Jest to kompleks gatunkowy i chociaż, jak obecnie opisano, ma bardzo szeroki zasięg i jest powszechny, można go podzielić na wiele gatunków o bardziej ograniczonym zasięgu.
Dlatego na razie musi być oceniany jako „Niedobór danych” w Czerwonej Księdze Gatunków Zagrożonych IUCN (2013)
Zakres
E. Azja - wschodnie Indie, południowo-zachodnie Chiny, Tajlandia.
Siedlisko
Rozproszone w lasach, szczególnie na wilgotnych glebach próchnicznych
Zacienione lasy i zbocza wzgórz w południowo-zachodnich Chinach na wysokości od 600 do 800 metrów
Zastosowania jadalne
Owoce są spożywane na surowo, gotowane lub kandyzowane
Świeża, słodka, soczysta otoczka wokół dojrzałych nasion uważana jest za przysmak
Nasiona są używane jako substytut kardamonu
Młode pędy, młode kwiatostany i młode owoce spożywa się jako warzywa gotowane z ryżem
Leczniczy
Brak znanych
źródlo