07-03-2022, 19:15
Tsao-ko Crevost & Lemarié Amomum
Lanxangia Tsaoko , dawniej Amomum Tsao-ko , to podobna do imbiru roślina znana w języku angielskim pod transliterowaną chińską nazwą ( chiński :草果; pinyin : cǎoguǒ ; Jyutping : cou 2 gwo 2 ; Pe̍h-ōe-jī : chháu-kó ) .
Rośnie na dużych wysokościach w Yunnan [2] ,a także na północnych wyżynach Wietnamu.
Zarówno rośliny dzikie, jak i uprawne są wykorzystywane w medycynie, a także w kuchni.
Suszone owoce tej rośliny mają ostry, imbirowy smak.
Opis botaniczny
Jest to chińska odmiana wieloletnich roślin zielnych z rodziny imbirowatych, rosnąca w rzadkich górskich lasach prowincji Guangxi, Yunnan i Guizhou.
Zewnętrznie przeciętny kardamon jest bardzo podobny do dużego (nepalskiego) kardamonu.
Owoce tej rośliny osiągają wielkość 3-5 cm Amomum tsao-ko owocuje bardzo obficie.
Jej owoce-pudełka o pięknym winno-czerwonym kolorze znajdują się w formie gron w strefie korzeniowej, otaczającej szkielet rośliny (łodyga).
Nie czekając, aż się otworzą i stracą pachnące nasiona, są suszone na powietrzu, a następnie nad dymem z ogniska.
Z tego pudełka ciemnieją, nabierają brązowych tonów i są nasycone substancjami żywicznymi.
Nasiona, które charakteryzują się osobliwym kształtem piramidy, mają ten sam kolor.
źródło
źródło
źródło
źródło