07-03-2022, 22:26
Villosum Amomum
Wurfbainia Villosa
Amomum Villosum to silne wieloletnie zioło wytwarzające z pełzającego kłącza liściaste łodygi o wysokości do 3 metrów
Owoce są czasami zbierane na wolności do celów spożywczych i leczniczych.
Roślina jest sporadycznie uprawiana w krajach takich jak Chiny i Indie
Powszechny i powszechny takson bez znaczących zagrożeń.
Roślina jest sklasyfikowana jako „najmniejsza obawa” na Czerwonej Liście Gatunków Zagrożonych IUCN (2013)
Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych IUCN
Zakres
E. Azja - południowe Chiny, Indie, Birma, Tajlandia, Laos, Kambodża, Wietnam.
Siedlisko
Lasy na wysokości 600 - 800 metrów w południowo-zachodnich Chinach
Lasy, często na terenach górskich i zwykle na glebach wilgotnych
Lasy nizinne wiecznie zielone i liściaste, zwykle na polanach, także w wiecznie zielonych lasach reglowych
Czerwona Lista Gatunków Zagrożonych IUCN
Zastosowania jadalne
Owoce są używane jako przyprawa i przyprawa
Owoce do 2 cm długości, czerwono-brązowe i pokryte małymi kolcami
Trudno rozbić na 3 fragmenty
Leczniczy
W tradycyjnej medycynie chińskiej i wietnamskiej owoce są stosowane w leczeniu niestrawności, biegunki, wzdęć, bólu zębów oraz jako środek przeciwgorączkowy i antyseptyczny
Nasiona są antybakteryjne i żołądkowe
Stosowane są w leczeniu niestrawności, kolek, wzdęć, biegunek, wymiotów i obrzęków
Są składnikiem formuły stosowanej w leczeniu zagrażających aborcji
Sproszkowane nasiona nakłada się na próchnicowe plamy na zębach, aby złagodzić ból zęba
Owoce zbiera się latem i jesienią i suszy przed wyjęciem nasion do użytku
źródło
źródło