Gorczyca
#13

   
Historia Oleju Musztardowego
O pochodzeniu Oleju Musztardowego krążą różne mity historyczne, ale obecność nasion Gorczycy w leczeniu różnych chorób istniała przed narodzinami Chrystusa, a konkretnie pięć wieków wcześniej niż era chrześcijańska.
Przypuszcza się, że ziarno Gorczycy istniało w krajach takich jak Chiny i Afryka na długo przed narodzinami Jezusa.

Współczesny okres Oleju Musztardowego
W roku 1720 po raz pierwszy użyto Gorczycy w kuchni, a także pojawiła się koncepcja, że z nasion można uzyskać olej, choć starożytna ajurweda wspominała o stosowaniu tego oleju już dawno temu.
W XVIII wieku Gorczyca była spożywana na dużą skalę w Ameryce.
Uważa się również, że Gorczyca była uprawiana na subkontynencie indyjskim około 3000 lat p.n.e.
Starożytni Rzymianie mieszali to wyjątkowe ziarno z winem ze względu na jego ostry smak i wartość leczniczą.

Strona naukowa
Spośród czterdziestu gatunków roślin Gorczycy najbardziej popularnymi i szeroko stosowanymi nasionami są
Brassica Nigra (czarna)
Brassica Hirta (biała)
Brassica Juncea (brązowa)
Uprawę Gorczycy należy rozpocząć w marcu lub kwietniu, w czerwcu można zobaczyć kwiaty, a ostatecznie we wrześniu zbiory są zakończone.
Należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, że nasiona muszą dać plon przed całkowitym wzrostem, ponieważ dojrzałe nasiona same powodują pękanie i opadanie.
Dziś musztarda jest uprawiana głównie w Kanadzie, Montanie i północnym regionie Dakoty.

Proces wytwarzania oleju
Olej Musztardowy jest wytwarzany dwoma różnymi metodami; po pierwsze olej tłuszczowy otrzymuje się przez wyciskanie nasion Gorczycy, a po drugie olejek eteryczny jest ekstrahowany ze zmielenia nasion.
Następnie oba oleje są oczyszczane i otrzymujemy ten przyjazny dla konsumenta.
Ostrość pochodzi od aktywatora obecnego w olejku o nazwie izotiocyjanian allilu.
Olej Musztardowy zawiera 60% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 21% tłuszczów wielonienasyconych i około 12% tłuszczów nasyconych.

Stosowanie
Olej musztardowy jest szeroko stosowany w przyprawach do marynat, a także w kuchni.
Jest to rodzaj oleju, który pasuje zarówno do kuchni wegetariańskiej, jak i niewegetariańskiej.
Ostry zapach Oleju Musztardowego nadaje potrawom ciepłą, pikantną i piekącą esencję, szczególnie w przypadku kuchni indyjskiej i bangladeskiej.
Chociaż nasiona gorczycy są uprawiane w Kanadzie na dużą skalę i są również używane w kuchni amerykańskiej i meksykańskiej, istnieją specyficzne indyjskie przysmaki, które są niekompletne bez Oleju Musztardowego.

Olejek Musztardowy jest istotną częścią Ajurwedy; był używany do oczyszczania, stymulacji i rewitalizacji organizmu w starożytności, nadal jest popularny i szeroko stosowany w Indiach, Bangladeszu i kilku innych krajach zachodnich. Kontrowersje budzi dobroczynny wpływ Olejku Musztardowego na serce, ale udowodniono, że masowanie tym olejkiem poprawia wagę i długość niemowląt w porównaniu z niemowlętami niemasowanymi.
Według producenta Oleju Musztardowego w Indiach, firmy Saloni , możliwe byłoby skonsultowanie się z lekarzem przed wyborem odpowiedniej marki Oleju Musztardowego zgodnie z indywidualnymi wymaganiami dotyczącymi kondycji.
https://medium.com/@jagorisen/the-histor...e196a76f9c

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości