Perilla-Pachnotka
#2

   
Perilla Frutescens
Perilla Frutescens , powszechnie nazywana Deulkkae, Perilla lub Perilla Koreańska, to gatunek Pachnotki z rodziny miętowatych Lamiaceae .
Jest to roślina jednoroczna pochodząca z Azji Południowo-Wschodniej i wyżyn Indii, tradycyjnie uprawiana na Półwyspie Koreańskim, południowych Chinach, Japonii i Indiach jako roślina uprawna.

Jadalna roślina, Pachnotka jest uprawiana w ogrodach i przyciąga motyle.
Jest aromatyczna o silnym miętowym zapachu.
Odmiana tej rośliny, Perilla Frutescens var. Crispa , znana jako „ Shiso ”, jest powszechnie uprawiana w Japonii.
W Stanach Zjednoczonych Pachnotka jest szkodnikiem chwastów, toksycznym dla bydła po spożyciu.

Wraz z innymi roślinami z rodzaju Perilla roślina jest powszechnie nazywana „Perilla”.
Nazywana jest również Pachnotką Koreańską , ze względu na jej ekstensywną uprawę w Korei i zastosowanie w kuchni koreańskiej.
W Stanach Zjednoczonych, gdzie roślina stała się chwastem, znana jest pod wieloma nazwami, takimi jak Mięta Perilla , Befsztyk , Purpurowa Perilla , Chińska Bazylia , Dzika Bazylia , Blueweed , Płaszcz Józefa , Dziki coleus i chwast grzechotnika

Taksony wewnątrzgatunkowe
Perilla Frutescens ma trzy znane odmiany .
Perilla Frutescens var. Frutescens-zwana perillą koreańską lub Deulkkae .
Perilla Frutescens var. Crispa-zwana także Shiso lub tía tô .
Perilla Frutescens var. Birtella-zwana też Pachnotką Cytrynową

Tradycyjna medycyna, fitochemikalia i toksyczność
Różne odmiany Pachnotki są używane w medycynie tradycyjnej w Azji Południowo-Wschodniej.
Charakterystyczne aromatyczne fitochemikalia w liściach Pachnotki obejmują węglowodory , alkohole , aldehydy , furany i ketony , w szczególności keton Pachnotki , keton ego i keton izoegomy
Inne związki obejmują perillaldehyd , limonen , linalool , beta-kariofilen , mentol i alfa-pinen
Crispa odmiana wyróżnia się kolorami liści i łodyg, które wahają się od zielonego przez czerwony do fioletowego, co wskazuje na obecność antocyjanów . [
Chociaż Pachnotka jest powszechnie uprawiana jako roślina jadalna dla ludzi, jest toksyczna dla bydła i innych przeżuwaczy , a także koni.
U bydła wypasanego ketony roślinne powodują zespół ostrej niewydolności oddechowej,zwany także „chorobą zdyszaną”.
https://en.wikipedia.org/wiki/Perilla_frutescens
https://pl.wikipedia.org/wiki/Pachnotka_bazyliowata

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Perilla-Pachnotka - przez Krystyna - 24-01-2023, 11:14
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 11:59
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 12:46
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 18:20
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 22:14
RE: Perilla - przez Krystyna - 25-01-2023, 11:18
RE: Perilla - przez Krystyna - 25-01-2023, 19:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości