Gorczyca
#2

Gorczyca polna, ognicha (Sinapis arvensis)
Gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych.
Rośnie dziko w Afryce Północnej, na znacznej części Azji (Azja Zachodnia, Środkowa, Syberia, Kaukaz, Pakistan) i w całej Europie, rozprzestrzenia się również gdzieniegdzie poza tymi obszarami.
Występowanie w Polsce: na terenie całego kraju, z wyjątkiem gór
W polskiej florze jest archeofitem
Roślina jednoroczna.
Roślina miododajna, owadopylna lub samopylna.
Roślina ruderalna.
Rośnie na polach, miedzach, ugorach, przydrożach.
Uciążliwy chwast polny, głównie w zbożach jarych i uprawach okopowych.
Preferuje gleby gliniaste, żyzne i bogate w wapń (roślina wskaźnikowa gleb zasobnych w wapń).
Na glebach piaszczystych występuje rzadko.
Gatunek charakterystyczny dla klasy Stellarietea mediae.
Roślina lekko trująca.
Domieszka tego chwastu w paszy dla koni i bydła powoduje pogorszenie jakości mleka, a nawet zatrucie zwierząt.

Ciekawostki
Angielscy naukowcy stwierdzili przypadki krzyżowania się uprawianych roślin transgenicznych (rzepaku) z dziko rosnącą gorczycą polną
Proszkiem z nasion gorczycy polnej można tępić ślimaki, mszyce, gąsienice.

W I księdze poematu Pan Tadeusz Adama Mickiewicza znajduje się fragment:
Gdzie bursztynowy świerzop, gryka jak śnieg biała
Gdzie panieńskim rumieńcem dzięcielina pała...

Według XIX-wiecznych autorów nazwą świerzop określano w czasach A. Mickiewicza właśnie gorczycę polną, lub rzodkiew świrzepę.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=76937]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości