Gorczyca
#1

   
Gorczyca (Sinapis L.)
Rodzaj roślin należący do rodziny kapustowatych.
Gatunkiem typowym jest Sinapis alba L.

Gatunki flory Polski
gorczyca jasna, g. biała (Sinapis alba L.) – antropofit zadomowiony(w USA znana jako żółta),
gorczyca polna (Sinapis arvensis L.) – antropofit zadomowiony

gorczyca czarna [ nazywana czasami brązową, ] ma obecnie nazwę naukową kapusta czarna (Brassica nigra (L.) W. D. J. Koch, dawniej Sinapis nigra L. )
gorczyca sarepska to kapusta sitowata (Brassica juncea (L.) Czern.).
źródło

Gorczyca znana jest od czasów prehistorycznych.
Pilniusz wymienia 40 środków leczniczych, w których właśnie gorczyca jest podstawowym składnikiem.
Dawniej Rzymianie dodawali do każdej wyszukanej potrawy.
Krążyły legendy, że liście gorczycy rosną tak szybko, że zanim przyrządzono by jakąkolwiek potrawę to urosłyby tak duże, że można by zrobić sałatkę.
Gorczyca często bywa stosowana jako dodatek do eliksirów miłości.

Gorczyca występuje w kilku gatunkach.
Gorczyca czarna ma mocniejszy smak, sarepska jest łatwiejsza w uprawie a biała najlepiej konserwuje przetwory.
Gorczyca pochodzi głównie z rejonu Morza Śródziemnomorskiego oraz Europy południowo-wschodniej.
W średniowieczu wierzono,że ziarna rzucone przy progu sprzyjają awanturom domowym, a zaszyte w pościeli "konserwują" związki małżeńskie.
Natomiast ziarno gorczycy zakopane w ogrodzie o północy odczyniają uroki rzucone przez zawistnych sąsiadów.

Zastosowanie w kuchni:
Nasiona gorczycy czarnej lub sarepskiej stosowane są do sosów.
Natomiast gorczyca biała używana jest do marynowania jakośrodek silnie konserwujący.    
Oprócz tego stosuje się do aromatyzowania korniszonów i różnych warzyw w occie, kiszonek oraz przetworów wędliniarskich.
Mieloną gorczycę dodaje się do tłustych mięs, kiełbas, gotowanych ryb, gorących i zimnych sosów, zapiekanek, duszonych warzyw a pokrojoneświeże listki do sałatek.

Dodatkowe atuty:
Oprócz szerokich walorów przyprawowych gorczyca może być stosowana w gospodarstwie domowym dla usunięcia brzydkiego zapachu garnków, poprzez włożenie stłuczonych kilku nasion i zalaniu wodą.
W medycynie stosuje się ją w formie sproszkowanej do okładów poprawiających krążenie krwi a także do uśmierzania bólu i stanów zapalnych, reumatycznych i artretycznych.
Jednak dla osób wrażliwych nasiona gorczycy mogą podrażniać delikatną skórę.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 3 gości