Herbaciany krzew....Herbata
#22

   
   
Chiny!
Chińska Republika Ludowa jest nadal prawdziwą mekką picia herbaty.
Kultura herbacianego napoju jest tutaj szczególnie rozwinięta i głęboko zakorzeniona.        
Herbata od zarania dziejów jest głównym narodowym napojem, pijanym codziennie.          
Dlatego też nie dziwi, że państwo chińskie przesycone jest klimatycznymi herbaciarniami, rozlokowanymi głównie w starych parkach.

Pekin - miasto muza niejednego turysty.
Żadne z miast chińskich nie posiada tak herbacianej atmosfery jak Pekin.
Klasyczna architektura, dziedzińce, zaułki, małe i klimatyczne stragany, stare ogrody i duże parki – to wszystko, co można znaleźć w chińskiej stolicy.
Jednym z parków, który warto odwiedzić jest Zhong-Shan-Yuan (Sun Yat-Sen Park).
Jest on rozlokowany na południowym zachodzie od Zakazanego Miasta.
Można w nim znaleźć najlepsze herbaciarnie w Pekinie, wyposażone w antyczne meble i bonsaje.
Na ścianach widnieją piękne kaligrafie. Herbaciarnie te bez wątpienia są jednymi z najbardziej estetycznych i luksusowych domów herbaty w całych Chinach.

Beihai Park – wielka oaza herbaciana w centrum metropolii, oferująca dwa doskonałe miejsca do picia herbaty.
W północnej części parku znajduje się Jing Xin Zhai - kompleks kilku budynków, który wcześniej spełniał funkcję domu księżnej Manchu.
Niewątpliwie jest to marzenie klasycznej sztuki ogrodowej.
W centrum Beihai Park znajduje się także Water Pavilion – Qin Lang Quan.
Jest to jedno z lepszych miejsc do picia herbaty w Pekinie.
Herbaciarnia ta oferuje mnóstwo rodzajów herbat.
Usługi świadczone są na najwyższym poziomie.
Miejsce bardzo eleganckie, a herbata smakuje tutaj tak samo dobrze zimą, jak i wiosną.
http://www.czarka.pl/2010/06/30/tajemnic...na-owiane/

Chiny
Współcześnie kultura picia herbaty w Chinach uległa daleko posuniętej komercjalizacji, gdyż po latach chińskiej rewolucji kulturalnej nie powróciła już do dawnej świetności.
Herbata zaparzana jest w specjalnym naczyniu-haiwanie w kształcie rozszerzającej się do góry czarki o pojemności podobnej do europejskiej szklanki.
Należy do niej wsypać około 4 gramów suchej herbaty, a po zalaniu wodą zamyka się ją pokrywką i pozostawia na 3-4 minuty, aż herbata naciągnie.
Chińczycy najczęściej piją zieloną herbatę bez cukru i innych dodatków, bardzo gorącą.
W północnych regionach rozpowszechnione jest picie herbaty zielonej sproszkowanej lub cegiełkowej, doprawianej mlekiem, masłem i solą
http://www.herbaciani.pl/tradycja-picia-herbaty.html

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości