20-02-2013, 15:51
Olea-Oliwka
Rodzaj drzew należący do rodziny Oliwkowatych.
Zalicza się do niego około 35 gatunków drzew rosnących w strefie ciepłej umiarkowanej i strefie tropikalnej południowej Europy, Afryki, południowej Azji i w Australii.
Zastosowanie
Roślina uprawna: w basenie Morza Śródziemnego uprawiana jest od kilku tysiącleci oliwka europejska (Olea europaea).
Z owoców i nasion produkowany jest olej jadalny – oliwa.
Owoce po uprzednim odpowiednim spreparowaniu nadają się do spożycia.
Są bogate w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A, oraz witaminę C i E.
Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek).
Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal.
Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin.
O kolorze decyduje etap dojrzewania owoców, na którym zostają zerwane (zielone zbierane są wcześniej).
Główni eksporterzy: Hiszpania, Włochy, Grecja.
Obecność w kulturze i symbolice
W powszechnej tradycji oliwka symbolizuje pokój i pojednanie (gałązka oliwna) oraz zwycięstwo, chwałę, honor, dumę, wolność, bezpieczeństwo, prawdę, sprawiedliwość, mądrość, rozum, oczyszczenie, miłosierdzie
Odgrywała dużą rolę w sztuce i wierzeniach narodów śródziemnomorskich.
źródło
źródło
źródło