20-02-2013, 18:08
Olea Europaea-Oliwka Europejska
Gatunek drzewa należący do rodziny oliwkowatych.
Jest nieznany ze stanu naturalnego.
Uprawiany jest w rejonie Morza Śródziemnego i wielu innych obszarach o ciepłym klimacie: Wyspy Kanaryjskie, Krym, Kaukaz, południowo-zachodnia Afryka, Indie, Japonia, Kalifornia, Bermudy, Jamajka, Ameryka Południowa.
Wiecznie zielone, niezbyt wysokie drzewo lub duży krzew osiągające od 4 do 12 m wysokości.
Zarówno drzewo jak i krzew wytwarza liczne odrosty korzeniowe.
Młode gałązki pokryte są łuskowatymi włoskami.
Jest rośliną bardzo długowieczną, może żyć nawet do 1000 lat
Zastosowanie
Roślina uprawna uprawiana co najmniej od 5500 lat w Egipcie, rozpowszechniona w basenie Morza Śródziemnego przez Fenicjan.
Roślina lecznicza.
Surowiec zielarski: liść oliwki – Olea Folium
Roślina kosmetyczna.
Oliwa z Oliwek stosowana jest do mycia wrażliwej cery i ochrony suchej i wiotczejącej, zarówno w stanie nieprzetworzonym jak i w maseczkach, kremach i innych kosmetykach
Sztuka kulinarna:
Świeże owoce spożywa się na surowo, są one jednak nietrwałe, dlatego konserwuje się je solą, solanką albo marynuje w occie lub kwasie mlekowym.
Przed konserwacją często są drylowane, a w miejsce pestki nadziewane kaparami, papryką lub anchois.
Najważniejszym zastosowaniem Oliwek jest otrzymywanie oleju zwanego oliwą.
Uzyskuje się go z całkowicie dojrzałych owoców przez tzw. "tłoczenie na zimno" (w temp. pokojowej i umiarkowanym ciśnieniu).
W wyniku takiego procesu otrzymuje się najlepszą oliwę, tzw. dziewiczą (łac. Oleum virgineum, wł. „Olio extra vergine di oliva”).
Poprzez wirowanie uwalnia się ją z zanieczyszczeń i rafinuje.
Jest ona całkowicie czysta i prawie bezbarwna.
Przez dalsze tłoczenie (przy zwiększonym ciśnieniu) otrzymuje się jasnożółtą oliwę prowansalską (Oleum Optimum), również odznaczającą się wysoką jakością.
Wreszcie, stosując podwyższoną temp. i wysokie ciśnienie otrzymuje się żółtą, opalizującą oliwę techniczną (Oleum Commune).
Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin.
O kolorze decyduje etap dojrzewania owoców, na którym zostają zerwane (zielone zbierane są wcześniej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oliwka_europejska
http://www.extenda.pl/oliwa-z-oliwek
Gatunek drzewa należący do rodziny oliwkowatych.
Jest nieznany ze stanu naturalnego.
Uprawiany jest w rejonie Morza Śródziemnego i wielu innych obszarach o ciepłym klimacie: Wyspy Kanaryjskie, Krym, Kaukaz, południowo-zachodnia Afryka, Indie, Japonia, Kalifornia, Bermudy, Jamajka, Ameryka Południowa.
Wiecznie zielone, niezbyt wysokie drzewo lub duży krzew osiągające od 4 do 12 m wysokości.
Zarówno drzewo jak i krzew wytwarza liczne odrosty korzeniowe.
Młode gałązki pokryte są łuskowatymi włoskami.
Jest rośliną bardzo długowieczną, może żyć nawet do 1000 lat
Zastosowanie
Roślina uprawna uprawiana co najmniej od 5500 lat w Egipcie, rozpowszechniona w basenie Morza Śródziemnego przez Fenicjan.
Roślina lecznicza.
Surowiec zielarski: liść oliwki – Olea Folium
Roślina kosmetyczna.
Oliwa z Oliwek stosowana jest do mycia wrażliwej cery i ochrony suchej i wiotczejącej, zarówno w stanie nieprzetworzonym jak i w maseczkach, kremach i innych kosmetykach
Sztuka kulinarna:
Świeże owoce spożywa się na surowo, są one jednak nietrwałe, dlatego konserwuje się je solą, solanką albo marynuje w occie lub kwasie mlekowym.
Przed konserwacją często są drylowane, a w miejsce pestki nadziewane kaparami, papryką lub anchois.
Najważniejszym zastosowaniem Oliwek jest otrzymywanie oleju zwanego oliwą.
Uzyskuje się go z całkowicie dojrzałych owoców przez tzw. "tłoczenie na zimno" (w temp. pokojowej i umiarkowanym ciśnieniu).
W wyniku takiego procesu otrzymuje się najlepszą oliwę, tzw. dziewiczą (łac. Oleum virgineum, wł. „Olio extra vergine di oliva”).
Poprzez wirowanie uwalnia się ją z zanieczyszczeń i rafinuje.
Jest ona całkowicie czysta i prawie bezbarwna.
Przez dalsze tłoczenie (przy zwiększonym ciśnieniu) otrzymuje się jasnożółtą oliwę prowansalską (Oleum Optimum), również odznaczającą się wysoką jakością.
Wreszcie, stosując podwyższoną temp. i wysokie ciśnienie otrzymuje się żółtą, opalizującą oliwę techniczną (Oleum Commune).
Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin.
O kolorze decyduje etap dojrzewania owoców, na którym zostają zerwane (zielone zbierane są wcześniej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oliwka_europejska
http://www.extenda.pl/oliwa-z-oliwek