Oliwka
#9

Surowce lecznicze...Liście, olej.
Zastosowanie...
Liście drzewa Oliwkowego mają właściwości obniżające ciśnienie krwi i poprawiają funkcjonowanie układu krążenia.
Badania naukowe wykazały istotny związek między konsumowaniem Oliwy z Oliwek a niską zapadalnością na choroby niedokrwienne serca - chodzi tu o chorobę wieńcową w tym między innymi zawał serca oraz na występowanie niższych wartości ciśnienia tętniczego.
Liście z drzewa Oliwkowego mają również średnie właściwości moczopędne i mogą być używane do leczenia takich kondycji jak zapalenie pęcherza.
Posiadając pewne możliwości w obniżaniu poziomu cukru we krwi, liście Oliwki są używane przez osoby cierpiące na cukrzycę, obniżając oporność tkanek na insulinę.
Olej z Oliwki jest środkiem odżywczym i poprawia balans tłuszczów we krwi.
Olej z Oliwki jest tradycyjnie używany z 1 łyżeczką soku z cytryny w leczeniu kamieni żółciowych.
Mówi się, że Olej z Oliwki ułatwia redukcję masy ciała.
Badania naukowe dowiodły, że stosowanie diety śródziemnomorskiej, której istotnym składnikiem jest Oliwa z Oliwek, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka różnych narządów głównie jelita grubego.
Oliwa z Oliwek posiada właściwości poprawiające trawienie oraz chroni przewód pokarmowy dzięki związkom zawartym w niej, które są łatwo przyswajalne oraz działają ochronnie na błonę śluzową żołądka oraz jelit.
Oliwa z Oliwek znana jest również jako środek opóźniający proces starzenia się.
Inne zastosowania medyczne - Rak piersi, Rak prostaty, Zmarszczki, Zółtakowatość.
http://zielnik.herbs2000.com/ziola/oliwka.htm

Znanych jest wiele sposobów konserwowania Oliwek.
Przepisy  na nie przekazywano w krajach śródziemnomorskich z pokolenia na pokolenie, tak jak u nas np. na kiszenie ogórków.
Trzeba zaznaczyć, że niedojrzałe Oliwki są zielone i bardzo gorzkie.
W miarę dojrzewania stają się oleiste, a ich kolor zmienia się.
Konserwuje się je, aby dłużej je przechowywać, ale też by poprawić ich smak.
Oliwki najczęściej nazywa się od miejsca, z którego pochodzą np. oliwki nicejskie lub od sposobu w jaki zostały zakonserwowane.
Nadziewane oliwki zaczęto produkować już ok XVIII wieku w Aix-en-Provence, zastępując ich pestki kaparami.
Najbardziej popularne sposoby konserwacji to:
W wodzie (wiele tygodni, w którym to czasie woda jest wymieniana)
W solance (słona woda wyciąga gorycz z Oliwek, od 1 do 6 miesięcy)
W soli (Oliwki naciera się solą, która usuwa wilgoć i gorycz, potem zalewa się je Oliwą)
W ługu (konserwant E524) – to metoda producentów Oliwek.
Jest szybka i polega na zanurzeniu surowych Oliwek w roztworze wodorotlenku sodu, który wyciąga z Oliwek gorycz
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości