25-07-2013, 20:44
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Gorczyca biała, gorczyca jasna (Sinapis alba)
Pospolita przyprawowa roślina należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae).
Nazywana była też ognichą.
W wielu krajach jest uprawiana.
Roślina jednoroczna.
Kwitnie od końca maja do początku sierpnia.
Roślina miododajna.
Roślina trująca.
Występuje w 3 podgatunkach
Sinapis alba L. subsp. alba (synonimy: Brassica alba (L.) Rabenh., Brassica hirta Moench,
Sinapis alba var. melanosperma Alef.)
Sinapis alba L. subsp. dissecta (Lag.) Simonk. (synonim Sinapis dissecta Lag)
Sinapis alba L. subsp. mairei (H. Lindb.) Maire
Zastosowanie
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: nasiona gorczycy białej – Semen Sinapis albae (Semen Erucae).
Zawierają 22-35% oleju, 15-18% śluzu, glikozyd synalbinę, białka, sole mineralne i olejki eteryczne.
Działanie: przeciwzapalne, przeczyszczające, powlekające, pobudzające trawienie.
Wodny wyciąg z nasion stosuje się wewnętrznie w chorobach przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, zaparciach i niestrawności.
Zewnętrznie wyciągi wodne są używane do płukania przy zapaleniu gardła i migdałków, a poduszki gorczycowe (woreczek wypełniony nasionami) przykłada się do miejsc z bólami reumatycznymi i bolących stawów.
Działa drażniąco na skórę i błony śluzowe.
Z nasion wytwarza się olejek gorczyczny (Oleum Erucae).
Charakteryzuje się on ostrym, piekącym smakiem i zapachem, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie.
Kulinaria.
Jest podstawową rośliną, wraz z kolendrą, estragonem i pieprzem, używaną do sporządzania musztard i pieprzu ziołowego.
Jest bardzo często stosowanym dodatkiem do wszelkich marynat, tłustych mięs i wędlin, potraw z jaj, sera i do różnych sosów.
Gorczyca biała wchodzi w skład wielu dań.
Posiada charakterystyczny, gorzkawy smak, który dodaje pikantności potrawom.
Jest w kuchni polskiej znana i stosowana od bardzo długiego czasu.
To przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnym domu.
Gorczyca biała znana jest przede wszystkim jako składnik musztardy.
Z powodzeniem można stosować ją do przygotowania mieszanek przypraw.
Gorczyca biała znakomicie nadaje się do aromatyzowania warzyw w occie, kiszonek oraz wędlin.
Pasuje także do wytwarzania wyrobów rybnych, które zyskują dzięki gorczycy niepowtarzalny smak.
Gorczyca biała jest także wykorzystywana do doprawiania jajek, serów oraz sosów.
Świetnie nadaje się do przyrządzania marynat.
Ciekawostki:
W starożytnym Rzymie gorczyca zyskała sobie sławę dzięki temu, iż była wykorzystywana jako skuteczny afrodyzjak.
Rolnictwo: młode rośliny, przed kwitnieniem, są dobrą rośliną paszową.
Roślina znajduje się w rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
Ze względu na krótki okres wegetacji i spory przyrost masy zielonej często siana jako poplon w celu przeorania i wzbogacenia gleby w próchnicę.
źródło
Gorczyca biała, gorczyca jasna (Sinapis alba)
Pospolita przyprawowa roślina należąca do rodziny kapustowatych (Brassicaceae).
Nazywana była też ognichą.
W wielu krajach jest uprawiana.
Roślina jednoroczna.
Kwitnie od końca maja do początku sierpnia.
Roślina miododajna.
Roślina trująca.
Występuje w 3 podgatunkach
Sinapis alba L. subsp. alba (synonimy: Brassica alba (L.) Rabenh., Brassica hirta Moench,
Sinapis alba var. melanosperma Alef.)
Sinapis alba L. subsp. dissecta (Lag.) Simonk. (synonim Sinapis dissecta Lag)
Sinapis alba L. subsp. mairei (H. Lindb.) Maire
Zastosowanie
Roślina lecznicza:
Surowiec zielarski: nasiona gorczycy białej – Semen Sinapis albae (Semen Erucae).
Zawierają 22-35% oleju, 15-18% śluzu, glikozyd synalbinę, białka, sole mineralne i olejki eteryczne.
Działanie: przeciwzapalne, przeczyszczające, powlekające, pobudzające trawienie.
Wodny wyciąg z nasion stosuje się wewnętrznie w chorobach przewodu pokarmowego, nieżycie żołądka i jelit, zaparciach i niestrawności.
Zewnętrznie wyciągi wodne są używane do płukania przy zapaleniu gardła i migdałków, a poduszki gorczycowe (woreczek wypełniony nasionami) przykłada się do miejsc z bólami reumatycznymi i bolących stawów.
Działa drażniąco na skórę i błony śluzowe.
Z nasion wytwarza się olejek gorczyczny (Oleum Erucae).
Charakteryzuje się on ostrym, piekącym smakiem i zapachem, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego i poprawia trawienie.
Kulinaria.
Jest podstawową rośliną, wraz z kolendrą, estragonem i pieprzem, używaną do sporządzania musztard i pieprzu ziołowego.
Jest bardzo często stosowanym dodatkiem do wszelkich marynat, tłustych mięs i wędlin, potraw z jaj, sera i do różnych sosów.
Gorczyca biała wchodzi w skład wielu dań.
Posiada charakterystyczny, gorzkawy smak, który dodaje pikantności potrawom.
Jest w kuchni polskiej znana i stosowana od bardzo długiego czasu.
To przyprawa, której nie może zabraknąć w żadnym domu.
Gorczyca biała znana jest przede wszystkim jako składnik musztardy.
Z powodzeniem można stosować ją do przygotowania mieszanek przypraw.
Gorczyca biała znakomicie nadaje się do aromatyzowania warzyw w occie, kiszonek oraz wędlin.
Pasuje także do wytwarzania wyrobów rybnych, które zyskują dzięki gorczycy niepowtarzalny smak.
Gorczyca biała jest także wykorzystywana do doprawiania jajek, serów oraz sosów.
Świetnie nadaje się do przyrządzania marynat.
Ciekawostki:
W starożytnym Rzymie gorczyca zyskała sobie sławę dzięki temu, iż była wykorzystywana jako skuteczny afrodyzjak.
Rolnictwo: młode rośliny, przed kwitnieniem, są dobrą rośliną paszową.
Roślina znajduje się w rejestrze roślin uprawnych Unii Europejskiej.
Ze względu na krótki okres wegetacji i spory przyrost masy zielonej często siana jako poplon w celu przeorania i wzbogacenia gleby w próchnicę.
źródło