Pięciornik
#5

       
   
   
   
   
   
Potentilla Anserina 
Gatunek byliny kłączowej z rodziny różowatych (Rosaceae Juss.).
Rośnie w większej części Europy, z wyjątkiem jej południowych części, również na większości obszarów Azji i Ameryki Północnej.
W Polsce gatunek pospolity.
Inne nazwy zwyczajowe i ludowe: Pięciornik Pospolity, Pięćperset Gęsi, Srebrnik Pospolity, Gęsie Ziele, Gęsia Trawa, Gęsiówka, Drabinki, Dziewicze Ziele.
Najpopularniejsza nazwa, Pięciornik gęsi, pochodzi od tego, że roślina często porasta gęsie pastwiska.
Rośnie w wilgotnych miejscach: na łąkach, pastwiskach, przydrożach, nad brzegami stawów i rowów, oraz na polach uprawnych jako chwast.
Kwitnie od maja do września
Zastosowanie
Roślina lecznicza: 
Surowiec zielarski: ziele – Herba Anserinae (Herba Potentille anserine), korzeń
Działanie: środek ściągający i przeciwzapalny, a także rozkurczający na mięśnie gładkie. 
Stosowany przy biegunkach, chorobach jelit i dróg żółciowychcharakteryzujących się stanami kurczowymi, w początkowym stadium kamicy żółciowej, zaburzeniach menstruacji, nieżycie żołądka i jelit.
Dzięki zawartości substancji gorzkich poprawia apetyt i ułatwia trawienie.
Rzadko stosowany oddzielnie, stanowi składnik mieszanek ziołowych.
Zbiór i suszenie: ziele zbiera się w okresie kwitnienia i suszy w temperaturze do 60 °C.
Sztuka kulinarna: 
Surowe liście dodaje się do zup, kasz, można przygotować jak szpinak.
Kłącze jadalne na surowo lub gotowane (w smaku podobne do pasternaku)
Kosmetyka: 
Dawniej we Francji stosowano wyciąg wodny z pięciornika (l'eau de beauté) do pielęgnacji cery.
Garbarstwo: 
Roślina niegdyś używana w garbarstwie ze względu na dużą ilość garbników.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości