25-07-2013, 23:31
Musztardy domowej roboty
Przepis na trzy rodzaje musztardy: grillową, słodką i ziołową.
Składniki:
-300 g żółtej gorczycy,
2,5 łyżeczki soli,
cebula,
300 ml octu winnego (białego),
100 g cukru,
listek laurowy,
2-3 łyżeczki słodkiej papryki,
łyżka wytrawnej Sherry,
kilka kropel tabasco,
100 ml oleju roślinnego,
2 kromki białego pieczywa,
3 gałązki estragonu,
2 gałązki kolendry,
łodyżka bazylii, łodyżka pietruszki
Przygotowanie:
Gorczycę drobno zmielić, dodać sól.
Wmieszać 150 ml wody i tak przygotowaną pastę odstawić na 10 minut.
Cebulę drobno posiekać. 60 ml octu winnego mocno podgrzać z cukrem i zalać tym cebulę.
Odstawić na 20 minut.
Na musztardę grillową:
1/3 pasty z gorczycy doprawić papryką, Sherry i Tabasco.
Ocet zlać i dodać do pasty.
50 g oleju wmieszać do pasty, dodając po kropli, aż masa stanie się kremowa.
Ewentualnie można miksować.
Na słodką musztardę: Z kromek odciąć skórkę.
Chleb rozkruszyć i dodać do 1/3 pasty.
Estragon zalać 120 ml octu winnego i odstawić na 30 minut.
Estragon wyjąć, oberwać listki, drobno je posiekać.
Do octu dodać 50 g cukru i mieszać tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Po kropli dodawać 30 ml oleju, aż do powstania kremowej masy.
Na musztardę ziołową:
Pozostałe zioła drobno posiekać, podgrzać z 120 ml octu i 35 g cukru.
Ostudzić i połączyć z pozostałą pastą z gorczycy.
Po kropli dodawać 20 ml oleju i ucierać na kremową masę.
Powinno się uzyskać 350 g musztardy grillowej, 300 g słodkiej i 400 g ziołowej.
źródło