Gorczyca
#8

   
W kuchni angielskiej niezwykle popularną przyprawą jest proszek z nasion gorczycy często mieszany z pieprzem cayenne;  pokruszonymi nasionami gorczycy przyprawia się wiele potraw hinduskich; całych nasion używa się do konserwacji warzyw najczęściej kapusty, buraczków, ogórków, grzybów, ryb;
a chyba nie ma kuchni świata, która nie używałaby musztardy.
Panowie  - może warto spróbować, czy miał rację Pliniusz Starszy , który twierdził, że... „Kobietę zimną i leniwą kilka łyżeczek musztardy może zmienić w idealną małżonkę”.

W kuchni używane są też świeże listki i drobne żółte kwiatki, które znakomicie smakują z zieloną sałatą, w surówkach z rzodkiewek, pomidorów, w sałatkach ziemniaczanych,  doskonałe są do masła ziołowego, past twarogowych i jajecznych, do zup ziołowych i pomidorowych, do potrawki z drobiu i baraniny, do smażonych ziemniaków.

Doskonałe są też młode kiełki gorczycy,  a kiełkuje i rośnie gorczyca bardzo szybko.          
Często w sałatkach , surówkach  i pastach używa się mieszanki kiełków gorczycy i rzeżuchy.
Może warto poznać też ciekawy smak orientalnych pikli z młodych pędów gorczycy.

Domowa musztarda
70 g mielonej białej gorczycy, łyżeczka mielonej kurkumy,  po ćwierć szklanki białego octu winnego i oliwy, łyżka suszonego roztartego rozmarynu, łyżka usiekanych zielonych listków tymianku, po łyżeczce soli i białego pieprzu, łyżeczka miodu,  łyżeczka zimnej przegotowanej wody.
Wymieszaną z kurkumą gorczycę utrzeć w rondelku  z zimną wodą i octem winnym odstawić na 15-20 minut.
Dodać pieprz, sól i miód, rondelek ustawić na garnku z gotującą się wiodą i ubijać trzepaczką aż powstanie gęsty gładki krem, rondelek wyjąć z garnka, sos przestudzić i stopniowo dolewając oliwę dokładnie ucierać.
Pod koniec ucierania dodać usiekane listki tymianku;
musztardę przełożyć do szczelnie zamykanego słoika, zostawić na 8-10 dni aby  nabrała odpowiedniego smaku.

Pikantny twarożek
250 g tłustego twarogu, 2 łyżki masła, 3 łyżki gęstej śmietany, łyżka mielonych ziarenek gorczycy,
3 łyżki usiekanych listków gorczycy, łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, sól.
Dokładnie utrzeć masło z sokiem z cytryny, mieloną gorczycą, i śmietaną  i cały czas ucierając stopniowo dodawać ser, doprawić do smaku solą i ew. szczyptą cukru wymieszać z usiekanymi listkami gorczycy.
Pasta jest doskonałym dodatkiem do kanapek i ziemniaków gotowanych lub pieczonych w mundurkach.

Gorczyca rozwija swój ostry smak w połączeniu z płynem: wodą, winem, octem lub piwem.
Najostrzejsza jest wymieszana z wodą, ale za to krócej zachowuje ostry smak niż gorczyca wymieszana z octem lub winem.
W trakcie gotowania traci całą swoją ostrość.
Jeśli chcemy, aby potrawa była ostra należy dodawać ją do potrawy pod koniec duszenia.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości