17-06-2011, 20:15
Camellia Assamica
Camellia assamica pochodzi z terenów północno-wschodnich Indii, ale w przeciwieństwie do powszechnie znanej kamelii chińskiej, z jej istnienia nie zdawano sobie sprawy przez długie lata.
Dopiero w 1835 roku oficer Kompanii Wschodnioindyjskiej Robert Bruce wziął udział w wyprawie do położonego pomiędzy Indiami i Burmą Assamu, gdzie wódz plemienia Singpho pokazał mu młodą kamellię.
Brytyjczyk szybko zrozumiał, że jest to cenny okaz krzewu herbacianego, w dodatku rosnącego poza obszarem chińskiego imperium.
Już trzy lata później statek z pierwszym ładunkiem herbaty popłynął do Albionu.
Dziś istnieje 5 odmian Camellia Assamica, różniących się między sobą kształtem i rozmiarem liści:
jasny, dwa rodzaje czarnych, o większych liściach, i jeden z regionów Manipuri i Burma.
Camellia Assamica jest krzewem bardzo podobnym do kamelli chńskiej.
Osiąga wysokość od 6 do 18 metrów, ale ma większe od niej liście.
Najczęściej produkuje się z nich herbaty czarne.
Assamika uprawia się w Indiach (m.in. w dolinie Brahmaputra), Japonii, Birmie,
Indochinach, oraz na Cejlonie i Jawie.