Chrzan japoński
#2

Chrzan japoński
Eutrema japonicum/Wasabia japonica

Zielone korzenie, które mają  mocny zapach i ostry, palacy smak, nazywane są czasem „łzami samuraja”  ich miąższ podaje się do sushi i sashimi.
W kuchni polskiej  używa się go w postaci proszku lub pasty.
Jest dużo ostrzejszy, od naszego białego chrzanu, dlatego należy proporcjonalnie zmniejszyć jego ilość, jeśli nie chcemy jeść potrawy rzeczywiście wyciskającej łzy z oczu.
 Oryginalne wasabi jest bardzo drogie: około 30 g sproszkowanego produktu, czyli uncja  kosztuje  blisko 100 dolarów.
Z tego powodu rozpoczęto uprawę chrzanu wasabi w Kalifornii, efektem tego są tańsze odmiany tej jarzyny, bardzo zbliżone w smaku do produktu japońskiego ale ustępujące mu ostrością.
Oprócz oryginalnych walorów smakowych, chrzan zawiera bardzo wiele składników, które poprawiają nasze zdrowie, przede wszystkim układ trawienny.
Posiada ponad to  witaminę C, wapń, żelazo, substancje bakteriobójcze, działa rozgrzewająco – dlatego bardzo dobrze jest użyć go do kompresów  w chorobie reumatycznej
Stosowany jest także przy przeziębieniach, zakażeniach, bólach.
Zielony chrzan Wasabi dodatkowo chroni przed nowotworami, zakrzepami i próchnicą.
Jak twierdzą historycy podobno Konfucjusz nie spożywał żadnych posiłków, jeśli nie podano do nich chrzanu.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości