Gorczyca
#14

   
Musztarda Diżońska, Musztarda Dijon
Rodzaj pikantnej, żółtej musztardy produkowanej zgodnie z prawnie chronioną technologią powstałą w wytwórniach we francuskim mieście Dijon.
Musztarda Diżońska jest produkowana wyłącznie z Brązowej Gorczycy-Brassica Juncea.
Do drugiej wojny światowej używano także Gorczycy Czarnej-Brassica Nigra, jednak potem z niej zrezygnowano
Musztarda z Dijon jest niezastąpiona we francuskiej kuchni od XIII wieku.
Jest dodawana do wielu sosów, szczególnie tych towarzyszących daniom z wieprzowiny i królika, ale także do sosu winegret.
Stanowi samodzielny dodatek do grillowanych mięs, gotowanej wołowiny pot-au-feu oraz frytek, które konsumenci chętnie maczają w musztardzie
https://pl.wikipedia.org/wiki/Musztarda_...o%C5%84ska
https://zav-club.com/ru/dyzhonskaia-horc...obennosty/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości