Kardamon Amomum
#17

[ATTACHMENT NOT FOUND]
Czarny kardamon (Amomum subulatum) 
Zingiberaceae (rodzina imbirowate).
 Kardamon to roślina znana również pod nazwą Amomum cardamomum. 
Słowo cardamom jest czasem używane w odniesieniu do pokrewnego Amoomum, który należy do kategorii imbiru. 
Ten rodzaj kardamonu należy do większego brązowego i czarnego kardamonu, który ma ostrzejszy i grubszy smak i zapach. 
Te odmiany znajdują się w Chinach, Nepalu, Indonezji i Afryce.
Niektóre gatunki należące do rodzaju Amomum występują na całym górzystym terenie Himalajów, aż do południowych Chin. 
Ponadto, kardamon występuje również w Afryce (rodzaj Aframomum znany jest na Madagaskarze, w Somalii i Kamerunie;
Innym przykładem rośliny należącej do tego rodzaju jest występująca w Zachodniej Afryce ostra przyprawa znana jako rajskie ziarna). 
Jego smak jest podobny i czasem spotyka się go również na zachodnich rynkach. 

Część użytkowa rośliny 
Zwykle dostępne w postaci całych, podłużnych (ok. 3 cm ), brązowych torebek nasiennych. 
Czarny kardanom posiada świeży, silny aromat, ale także z nutą dymu wędzarniczego.        
Wyczuwalny jest wyraźnie zapach kamfory. 

Nasiona zawierają ok. 3% olejków eterycznych. 
W ich składzie dominuje 1,8-cyneol (ponad 70%). 
W mniejszych i zmiennych ilościach występuje limonen, terpinen, terpineol, octan terpinylu i sabinen. (Phytochemistry, 9, 665 , 1970) 

Zastosowanie 
W wielu źródłach, czarny kardamon jest uznawany za niższej jakości zastępnik zielonego kardamonu. 
Nie jest to prawda. 
W Indiach czarny kardamon ma specjalne zastosowania. 
Mimo, że zielony i czarny kardamon są stosowane zamiennie, to czarne odmiany uznawany są za lepsze do przyprawiania potraw ostrych i tradycyjnych. 
Zielony kardamon preferuje się w kuchni imperialnej (Mughal), w której dominują mieszanki słodkich smaków. 
Czarny kardamon może być stosowany w większych ilościach, nawet do kilku torebek nasiennych na osobę. 

Dymny aromat czystej przyprawy nie jest wyczuwalny w gotowej potrawie. 
Czarny kardamon nie może być główną przyprawą potrawy, lecz ma poprawiać i intensyfikować smak innych składników. 
Torebka nasienna powinna być zgnieciona przed użyciem, ale na tyle delikatnie, aby nie wypadły z niej nasiona. 
Czarny kardamon, jak inne przyprawy stosowane w północnych Indiach,aby osiągnąć swój najlepszy aromat wymaga pewnego czasu przechowywania. 
Podobnie zachowują się inne niezmielone przyprawy, takie jak cynamon, goździki czy zielony kardamon. 
Wszystkie one są popularne w północnych Indiach i stosowane głównie w postaci niezmielonej. 

Pomimo wiele różnic pomiędzy odmianami czarnego kardamonu, np. rozmiar torebek nasiennych sięga od 2 ( A. subulatum, od Nepalu do północnego Wietnamu) do ponad 5 cm ( A. medium, Chiny), to jego smak nie wykazuje istotnych różnic. 
Poza szerokim zastosowaniem w kuchni indyjskiej (nepalskiej), przyprawa ta nie jest szeroko rozpowszechniona. 
Jej znaczenie ogranicza się do niektórych regionów południowych Chin, gdzie zmielone nasiona są dodatkowym składnikiem przyprawy pięciu smaków. 
http://www-ang.kfunigraz.ac.at/~katzer/e...lcome.html
żródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Kardamon Amomum - przez Krystyna - 06-03-2022, 12:53
RE: Amomum - przez Krystyna - 06-03-2022, 13:30
RE: Amomum - przez Krystyna - 06-03-2022, 22:04
RE: Amomum - przez Krystyna - 06-03-2022, 22:14
RE: Amomum - przez Krystyna - 06-03-2022, 22:21
RE: Amomum - przez Krystyna - 06-03-2022, 22:36
RE: Amomum - przez Krystyna - 06-03-2022, 22:45
RE: Amomum - przez Krystyna - 06-03-2022, 23:37
RE: Amomum - przez Krystyna - 07-03-2022, 01:16
RE: Amomum - przez Krystyna - 07-03-2022, 10:40
RE: Amomum - przez Krystyna - 07-03-2022, 19:15
RE: Amomum - przez Krystyna - 07-03-2022, 22:26
RE: Amomum - przez Krystyna - 07-03-2022, 22:48
RE: Amomum - przez Krystyna - 08-03-2022, 13:38
RE: Amomum - przez Krystyna - 08-03-2022, 13:40
RE: Amomum - przez Krystyna - 08-03-2022, 13:43
RE: Kardamon Amomum - przez Krystyna - 09-03-2022, 22:01



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości