Perilla-Pachnotka
#7

   
Perilla Frutescens Nankinensis
Kiedy Shiso o czerwonych liściach zostało wprowadzone na Zachód w latach pięćdziesiątych XIX wieku, nadano mu naukową nazwę Perilla Nankinensis , na cześć miasta Nanking
Ta nazwa jest obecnie mniej popularna niż Perilla Frutescens 

Perilla to piękna roślina zarówno jako roślina ozdobna, jak i jadalna. 
Ozdobnie jest uprawiana ze względu na ciekawe liście, które są pomarszczone i głęboko żyłkowane, co wyróżnia je, jeśli są używane w klombach. 
Ponieważ może osiągnąć 4 stopy wysokości, stanowi dobrą roślinę na tylnej granicy. 
Jest bardzo aromatyczny, a najdelikatniejszy dotyk wywoła zapach, więc nie sadzić go zbyt blisko tarasu, chyba że kochasz ten zapach. 
To twarda roślina, bardzo dobrze radzi sobie w gorących, nasłonecznionych miejscach, ale może również dobrze rosnąć w cieniu. 
Po założeniu wymaga bardzo niewielkiej konserwacji, a jako roślina ozdobna jest dość odporna na suszę. 
Jeśli chcesz zebrać liście, potrzebujesz więcej wody.
Dzikie zwierzęta tego nie jedzą. 
Unikają go jelenie i króliki. 
Ponieważ wymaga krótkich dni do kwitnienia, kwitnie późną jesienią, kiedy większość innych roślin przestała kwitnąć. 
To sprawia, że idealnie nadaje się do ogrodów, które zachęcają dziką przyrodę, ponieważ jest źródłem nektaru, gdy niewiele innego jest dostępne. 
Pszczoły miodne, rodzime pszczoły i motyle gromadzą się w kwiatach.
Istnieją dwa główne rodzaje czerwony i zielony. 
Każdy ma swój szczególny aromat i smak, ale podstawowy wygląd jest w większości taki sam.

Opis Pachnotki Czerwonej-Perilla Frutescens Nankinensis) .
Perilla jest odporna na strefę 8 (niektórzy twierdzą, że 10). 
W tych strefach i wyżej może być uprawiana jako roślina wieloletnia. 
W strefach powyżej 8 jest uprawiana jako roślina jednoroczna. 
Pachnotka Czerwona to bardzo atrakcyjna roślina o ciemnoczerwonych liściach, które miejscami mogą być szkarłatne o długości do czterech cali. 
Liście mają mocno ząbkowane, faliste brzegi, są głęboko żyłkowane i pomarszczone, co nadaje im ciekawą teksturę. Roślina rozwija kilka wysokich krzaczastych łodyg z bujnym wzrostem liści, które mogą osiągnąć 3 stopy wysokości, więcej, jeśli warunki są naprawdę sprzyjające. 
Późnym latem na końcach gałęzi wyrastają wysokie kwiatostany. 
Mogą mieć ponad stopę długości i są pokryte małymi, prawie cylindrycznymi kwiatami, które są białe do różowawych lub nakrapiane różem. Nie są zbyt efektowne, ale kochają je motyle i rodzime pszczoły.
Pachnotka Czerwona ma znacznie łagodniejszy smak i aromat niż odmiana zielona. 
Jest o wiele bardziej łagodny, a całe liście można zazwyczaj spożywać bez przytłaczania ust. 
Smak jest bardziej bazyliowy z odrobiną cynamonu i bez goździków. (według miejscowego szefa kuchni, który żuł nasze liście). 
Niektórzy twierdzą, że czerwona odmiana jest gorzka. 
U nas tego nie znaleźliśmy. 
Wielu, którzy go próbowali, woli go od zielonej odmiany, która może być przytłaczająca na podniebieniu.

Rośliny podobne do Pachnotki
Perilla wygląda raczej jak przerośnięta pokrzywa
 Należy do rodziny miętowatych – podobnie jak pozostałe – więc wygląd jest zrozumiały. 
Niektóre z jego nazw zwyczajowych odzwierciedlają to podobieństwo, jednak nie jest to mięta, pokrzywa czy pokrzywa.

Lokalizacja i pielęgnacja pachnotki.
Zarówno zielona, jak i czerwona pachnotka są dość wytrzymałymi roślinami. 
Mogą przetrwać w jasnym, gorącym słońcu, ale całkiem dobrze radzą sobie również w półcieniu. 
Będą rosnąć w prawie każdym rodzaju gleby, która jest dobrze osuszona. 
Nie radzi sobie dobrze na ciężkich glebach gliniastych lub podmokłych. 
Nie trzeba nawozić, ale dodać trochę materii organicznej do gleby przed sadzeniem i to powinno wystarczyć. 
Po zakorzenieniu roślina jest dość odporna na suszę i może obejść się przez jakiś czas bez wody. 
Jeśli jednak produkcja liści jest wymagana do produkcji żywności, potrzebna jest trochę wody: idealny jest wąż zanurzeniowy u podstawy roślin. 
Dla obfitego wzrostu liści najlepsza jest codzienna porcja wody; do użytku ozdobnego dwa razy w tygodniu powinno wystarczyć, chyba że pada bardzo mało.

Jeśli pożądane są krzaczaste rośliny, uszczypnij wierzchołki, aby zachęcić do rozgałęzienia. 
Kwiaty można uszczypnąć, jeśli pożądana jest produkcja liści. 
Jeśli pozwolisz na kwitnienie, po zakończeniu przycinaj łodygi kwiatowe, aby zapobiec samosiewowi. 
Roślina wyda obficie nasiona, jeśli zostanie to dozwolone.
Roślina wymaga krótkich dni do kwitnienia, więc kwitnie pod koniec roku, kiedy wiele innych roślin przestało kwitnąć. Jest to idealne rozwiązanie dla wielu owadów, a zwłaszcza pszczół miodnych, które kochają tę roślinę.

Uprawa Pachnotki z nasion.
Może być wysiewany bezpośrednio do gruntu lub uruchamiany w pomieszczeniu w celu wcześniejszej produkcji. 
Nasiona najlepiej kiełkują w temperaturze około 20 C (68 F).
Siew na zewnątrz . 
Przygotuj powierzchnię do wysiania nasion. 
W razie potrzeby można je bardzo lekko przykryć. 
Aby uzyskać informacje na temat uprawy z niewielką liczbą chwastów, patrz przygotowanie rabaty ziołowej .
Rozpoczęcie w pomieszczeniu. 
Nasiona są dość duże, dlatego zaleca się wysiewanie w pojedynczych doniczkach lub komórkach. 
Siej powierzchniowo lub tylko lekko przykryj nasiona. 
Zobacz ogólne instrukcje dotyczące uprawy, aby uzyskać bardziej szczegółowe informacje.

Zbiór Pachnotki-Perilla Frutescens Nankinensis) .
Liście można zbierać, gdy rośliny osiągną wysokość stopy. 
Uszczypnij wierzchołki rośliny, aby zachęcić roślinę do wyrośnięcia. 
To daje więcej liści. 
Młode liście mają zwykle mniej ostry smak, podczas gdy starsze liście mają więcej smaku. 
Całe gałęzie można usunąć, jeśli potrzeba więcej liści.
Jeśli suszysz do późniejszego wykorzystania, weź całe gałęzie liści tuż przed kwitnieniem, kiedy smak jest u szczytu. Pokrój całe łodygi, pęczek i powieś do góry nogami w ciepłym, suchym, ciemnym miejscu, aż wyschną. 
Następnie obierz liście z łodyg i przechowuj w szczelnych pojemnikach w chłodnym ciemnym miejscu, aby jak najdłużej zachowały swój smak.
Jeśli zbierasz nasiona, użyj dużego pojemnika, aby zebrać całe gałęzie za jednym razem.

Jadalne zastosowania Pachnotki-Perilla Frutescens Nankinensis
Roślina ta jest niezwykle popularna w kuchni japońskiej i koreańskiej, gdzie świeże lub marynowane liście są używane do przyprawiania ryżu, ryb, zup i warzyw jako dodatek i jako zawijany onigiri. 
Posiekane są używane do frytek, tempury, tofu, do zimnych makaronów i sałatek. 
Jest używany przez wielu Japończyków podczas przygotowywania dań zachodnich jako substytut słodkiej Bazylii.
Sadzonki dodaje się do sałatek, starsze liście są używane jako dodatek lub przyprawa w wielu potrawach. 
Starsze liście są również solone i używane jako przyprawa do tofu i jako dodatek do tempury; jest też niezłym pesto. 
Są jednym ze składników mieszanki „Shichimi” lub „siedem przypraw”. 
Liście fioletowo-czerwonych odmian są używane do barwienia owoców konserwowanych, zwłaszcza marynowanych śliwek. 
Nasiona są konserwowane w soli lub są używane jako przyprawa do marynat, tempura, miso i rozgniecione i dodane do musztardy. 
Najwyraźniej preferowane są do tego nasiona odmiany czerwonej.
Olejki eteryczne ekstrahowane z rośliny są również stosowane jako aromat spożywczy w cukierkach i sosach.

Lecznicze zastosowanie Pachnotki-Perilla Frutescens Nankinensis
Praktycznie cała roślina jest wykorzystywana w medycynie orientalnej. 
Jest uważany za zioło rozgrzewające i ma wiele różnych właściwości. 
Liście stosuje się przy przeziębieniach, dusznościach w klatce piersiowej, wymiotach, bólach brzucha, infekcjach płuc, zapobieganiu grypie i wielu innych. 
Sok z liści stosuje się na skaleczenia i rany. 
Nasiona stosuje się wewnętrznie w leczeniu astmy, przeziębień i dreszczy, nudności, bólów brzucha, zatruć pokarmowych i reakcji alergicznych (zwłaszcza na owoce morza), zapalenia oskrzeli i zaparć.
Zmiażdżone liście wcierane w skórę służą jako środek odstraszający owady; podobno jest szczególnie skuteczny przeciwko kleszczom
Olej Perilla jest uzyskiwany przez tłoczenie nasion Pachnotki, które zawierają od 35 do 45 procent oleju. 
Jest najczęściej stosowany w Azji, gdzie jest bardziej ceniony ze względu na swoje właściwości lecznicze
https://www.floralencounters.com/Seeds/s...uctid=1030
http://ogrodwgumowie.pl/produkt/pachnotk...-sadzonka/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku
Perilla-Pachnotka - przez Krystyna - 24-01-2023, 11:14
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 11:59
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 12:46
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 18:20
RE: Perilla - przez Krystyna - 24-01-2023, 22:14
RE: Perilla - przez Krystyna - 25-01-2023, 11:18
RE: Perilla - przez Krystyna - 25-01-2023, 19:06



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości