Jarząb
#4

   
   
Jarząb mączny, syn. mąkinia (Sorbus aria Crantz)
– gatunek rośliny wieloletniej należący do rodziny różowatych (Rosaceae).
Występuje w stanie dzikim w Europie, z wyjątkiem niektórych części na południowym wschodzie, na Kaukazie, w Makaronezji i Afryce Północnej
. W Polsce występuje w reglu dolnym w Karkonoszach, Tatrach i w Pieninach, rzadko na niżu.
Jest u nas także sadzony
Kwiaty białe, dość duże, zebrane w płaskie wiechy. Mają odwrotnie jajowate płatki korony, owłosione od środka, przy nasadzie.
Owoce tzw. owoc pozorny. Jest żółtawoczerwony lub szkarłatny, mniej więcej kulisty, o długości do 2 cm.
=Roślina ozdobna: często sadzona wzdłuż dróg i ulic.
Wyróżnia się charakterystycznym srebrzystym zabarwieniem młodych liści.
Jest wytrzymały na suszę, dobrze znosi zanieczyszczenia powietrza i nie ma specjalnych wymagań co do gleby
=Sztuka kulinarna: owoce mdłe, o mącznym smaku, więc rzadko spożywane przez ludzi.
Dawniej wysuszone i zmielone używano jako dodatek do wypieków
Owoce są używane jako karma dla ptaków.
=Drewno nadaje się na wyroby stolarskie.
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości