Pieprzyca
#8

       
       
   
   
   
Pieprzyca siewna (Lepidium sativum L.)
– gatunek rośliny jednorocznej z rodziny kapustowatych (Brassicaceae). 
Pochodzi z południowo-zachodniej Azji, Pakistanu, Etiopii i Egiptu. 
Uprawiana i dziczejąca z upraw na całym świecie. 
Roślina znana jest w Polsce też pod zwyczajową nazwą "rzeżucha", "rzeżucha siewna" lub "rzeżucha ogrodowa", co jest o tyle mylące, że nazwa rzeżucha odnosi się do odrębnego rodzaju roślin.

Uprawiana od najdawniejszych czasów jako warzywo. 
Spożywana najczęściej w stanie pełnego rozwoju liścieni. 
Używana do przyprawiania zup, sosów, surówek, sałatek i serów. 
Powszechnie uprawiana przed Wielkanocą jako tradycyjna ozdoba oraz bogate źródło witamin.
Roślina zawiera witaminę C, B1, K.
Nasiona zawierają 22-23% oleju, pozyskiwanego kiedyś do celów spożywczych i technicznych.
źródło
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz


Wiadomości w tym wątku



Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości