Oliwka
#1

   
Olea-Oliwka
Rodzaj drzew należący do rodziny Oliwkowatych.
Zalicza się do niego około 35 gatunków drzew rosnących w strefie ciepłej umiarkowanej i strefie tropikalnej południowej Europy, Afryki, południowej Azji i w Australii.
Zastosowanie
Roślina uprawna: w basenie Morza Śródziemnego uprawiana jest od kilku tysiącleci oliwka europejska (Olea europaea).
Z owoców i nasion produkowany jest olej jadalny – oliwa.
Owoce po uprzednim odpowiednim spreparowaniu nadają się do spożycia.
Są bogate w związki mineralne, przede wszystkim fosfor, potas i żelazo, a także witaminy z grupy B, prowitaminę A, oraz witaminę C i E.
Należą do owoców wyjątkowo wysokokalorycznych, 100 g zawiera ok. 150 kcal (zależy to oczywiście jeszcze od gatunku oliwek).
Jedna mała (ok. 3 g) oliwka to 3–4 kcal.
Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin.
O kolorze decyduje etap dojrzewania owoców, na którym zostają zerwane (zielone zbierane są wcześniej).
Główni eksporterzy: Hiszpania, Włochy, Grecja.

Obecność w kulturze i symbolice
W powszechnej tradycji oliwka symbolizuje pokój i pojednanie (gałązka oliwna) oraz zwycięstwo, chwałę, honor, dumę, wolność, bezpieczeństwo, prawdę, sprawiedliwość, mądrość, rozum, oczyszczenie, miłosierdzie
Odgrywała dużą rolę w sztuce i wierzeniach narodów śródziemnomorskich.
źródło
źródło
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#2

Olea Oleaster, Dzika oliwka
Zadziwiająca historia małej oliwki
Historia oliwy jest bardzo stara i ściśle związana z rozwojem kultury basenu Morza Śródziemnego.
Jest dość podobna do historii produkcji wina i chleba.
Te trzy elementy były główną częścią posiłków w osadach na wybrzeżu śródziemnomorskim, a dziś tworzą fundament tak zwanej diety śródziemnomorskiej.

Przodkiem dzisiaj uprawianej Oliwki Europejskiej (olea europaea) była Dzika oliwka (olea silvestris).
Są teorie, które mówią, że powstała na skutek krzyżówek jakieś 500 000 lat temu w zachodniej Afryce, po czym rozprzestrzeniła się w całym obszarze Morza Śródziemnego.
Oliwa produkowana z takiej dzikiej oliwki była gorszej jakości i uzyskiwało się jej stosunkowo mało z danej ilości owoców.

Początki uprawy drzew oliwnych są bardzo odległe, być może jest to jedna z najstarszych roślin uprawianych przez człowieka.
Przypuszczalny okres, w którym rozpoczęto uprawę tego drzewa przypada na 3000 do 4000 r p.n.e. na wschodniego terenach wybrzeża Morza Śródziemnego - jest to obszar dzisiejszego Izraela, Libanu i Syrii.

Gałąź oliwna od czasów starożytności stanowiła symbol pokoju, urodzaju, zwycięstwa i świętości.
Każda z kultur śródziemnomorskich ma w swojej mitologii wzmiankę o pochodzeniu drzewa oliwnego.
Grecy swoje pierwsze drzewo oliwne zawdzięczają bogini Atenie i na jej cześć nazwali tak miasto, gdzie wyrosło to drzewo.
Rzymianie z kolei pierwsze drzewo oliwne otrzymali od swojej bogini Minerwy (która jest odpowiedniczką Ateny).

Przypuszcza się, że popularyzacja uprawy drzew oliwnych w basenie morza śródzimnego to zasługa Fenicjan, którzy w tym rejonie utrzymywali liczne kontakty handlowe.
Wiele kultur starożytnych, na przykład na Krecie Kultura Minojska (lata 3000-1500 pne) zajmowało się uprawą drzew oliwnych i handlem oliwą.
Zanim powszechnie do celów kulinarnych zaczęto stosować oliwę, w Mezopotamii powszechnie stosowany był olej sezamowy, który był tańczy od oliwy.
Na znalezionych w czasie prac archeologicznych dokumentach w postaci glinianych tabliczek, można przeczytać, że w tamtych czasach oliwa była prawie 4 razy droższa niż wino i 2,5 razy droższa niż olej z sezamu czy lnu.
Z czasem uprawa i handel oliwą się nasila by osiągnąć swoje apogeum około X wieku p.n.e., a jego centrum przypada na fenickie miasto Byblos (dzisiejszy Liban), gdzie stykały się szlaki handlowe z Egiptem.
Na podstawie wykopanych oliwnych pestek (całe czy zmiażdzone) można stwierdzić jaka technologia była używana przy produkcji oliwy - olejarnia ręczna czy z użyciem kamienia młyńskiego.

Do Hiszpanii drzewo oliwne zostało przywiezione najprawdopodobniej również dzięki Fenicjanom. Pierwszymi miejscami gdzie rozpoczęto uprawę były duże miasta portowe Kadyks i Sewilla.
Druga treoria mówi, że drzewo oliwne trafiło na półwysep iberyjski razem z legionami rzymskimi.
źródło: Hiszpańska Wikipedia
https://en.wikipedia.org/wiki/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#3

Olea Europaea var. Europaea
Występowanie:
Stara roślina drzewiasta uprawiana w całym basenie Morza Śródziemnego, także w Makaronezji, dziś uprawiana w wielu odmianach także w Ameryce i Australii.
Najwyraźniej pochodzi z dzikiego drzewa oliwnego, które czasami jest klasyfikowane jako odrębna odmiana Olea Europaea var. Sylvestris .
Ekologia:
Rośliny uprawne można spotkać w gajach oliwnych, przy drogach, w pobliżu osiedli ludzkich, potrafią też planować, rosną na glebach często bardzo kamienistych i suchych. Kwitnie od kwietnia do maja.
Opis:
Zimozielony krzew lub drzewo dorastające do 10 m wysokości, bogato rozgałęzione, korona nieregularna lub jajowata do kulistej, pień krótki, u starych drzew bardzo krzywy, kora szara, spękana. Liście są krótkie, przeciwległe, lancetowate do sublancetowatych, skórzaste, do 8 cm długości, szarozielone.
Kwiaty zebrane w wiechy, 4-krotne, korona lejkowata, biaława.
Owocem jest pestkowiec w kształcie jajka, po dojrzeniu ciemnoniebieski do czarnego.
Zastosowanie:
Owoce dzikich drzew Oliwnych są drobne i gorzkie, z owoców uprawianych drzew oliwnych tłoczony jest wysokiej jakości olej stołowy, tłocznia służy do produkcji kosmetyków.
Same owoce są również popularną przekąską w Śródziemiu.
Drewno jest twarde, służy do wyrobu przedmiotów drewnianych i węgla drzewnego.
Liście drzewa są również wykorzystywane w medycynie.
Notatka: Gałązka oliwna to starożytny symbol pokoju i pojednania, wzmianki o tym drzewie można znaleźć w mitologii greckiej i Biblii.
Drzewo rośnie bardzo powoli, żyjąc zwykle kilkaset lat.
https://botany.cz/cs/olea-europaea/
https://www.biolib.cz/en/taxon/id500229/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#4

Olea Europaea subsp. Cuspidata
Występowanie: 
Według aktualnych opinii takson ten ma bardzo rozległy zasięg, jest największym z obecnie rozpoznawanych taksonów z zasięgu europejskiego drzewa Oliwnego. 
Powinno obejmować całą południową i wschodnią Afrykę, aż do granicy Sudanu i Egiptu, południe Półwyspu Arabskiego i górzyste regiony Afganistanu, Pakistanu, północnych Indii, Nepalu i najdalej wysuniętą chińską prowincję Yunnan . 
W Australii, Nowej Zelandii, na Hawajach i innych miejscach odnotowano przypadki żerowania, a nawet zachowań inwazyjnych.
Ekologia: 
Rośnie w różnorodnych typach roślinności zaroślowej, rośliny tolerują spadki temperatur poniżej punktu zamarzania oraz okresy suszy. 
W niektórych obszarach wznosi się na bardzo duże wysokości (do około 3000 m n.p.m.).
Zimozielony krzew lub małe drzewo, dorasta do wysokości 2–15 m.
Uwaga: 
dzikie oliwki z gamy Olea Europaeato bardzo skomplikowana grupa. 
W dawnych czasach wyróżniano większą liczbę taksonów ograniczonych geograficznie, głównie na podstawie niewielkich różnic morfologicznych, na poziomie gatunkowym lub podgatunek. 
W zasięgu tego podgatunku opisano w przeszłości kilka odrębnych taksonów (patrz obszerna synonimia), ale ich rewizja wykazała, że odchylenia te w większości nie są dobrze zdefiniowane. 
Nazwa jest bezpośrednio związana z roślinami z indyjskiego stanu Uttar Pradesh.
https://botany.cz/cs/olea-cuspidata/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#5

Olea Europaea var. Sylvestris
Występowanie:
Pochodzi z ciepłych części Morza Śródziemnego.
Zakłada się, że pierwotne występowanie miało miejsce w południowej Portugalii, Hiszpanii, Włoszech i Grecji. W Azji niewątpliwie pochodzi z Turcji, Syrii, Libanu i Izraela, w Afryce od Maroka po Libię.
We Włoszech pierwotne występowanie rozciąga się od południa najwyraźniej tylko do Neapolu i Apulii, ale występuje na większości wysp; pierwotne występowanie we francuskiej Prowansji jest niepewne, a także w Dalmacji.
Pierwotny obszar jest trudny do ustalenia ze względu na częste mylenie ze spalonymi kulturowymi drzewami Oliwnymi.
Ekologia:
Charakterystyczna część wiecznie zielonej roślinności śródziemnomorskiej, rosnąca zazwyczaj razem z szarańczynem ( Ceratonia Siliqua ) lub w towarzystwie turzycy niskiej ( Chamaerops Humilis ); przetrwa nawet na etapach degradacji tego typu roślinności, macchie itp.

Krzew zimozielony, przeważnie niski i bogato rozgałęziony; młode gałązki są zakończone cierniami; kora jest szara; pędy są podłużnie prążkowane. Liście przeciwległe, lancetowate, jajowate do prawie okrągłych, 0,7–1,3(–3) cm długości i (2–)4–6(–10) mm szerokości, u nasady ścięte do sercowatych, całe, tępo zakończone.
Kwiaty poczwórne tworzą krótkie wiechy; kielich jest mały, z krótkimi płatkami; korona dzwonkowata, o długości 4–5 mm; pręcików jest 2; gynoecium połączone z 2 słupków.
Owocem jest elipsoidalny pestkowiec o niskiej zawartości oleju, o długości zaledwie 1–1,2 cm, z gładkim pestką.
Uwaga:
Domyślny rodzaj uprawianej Oliwki-Olea Europaea var. Europaea został najwyraźniej wybrany z dzikiej Oliwki z Azji Mniejszej.
Od oliwki uprawnej różni się mniejszym, przeważnie krzaczastym wzrostem, obecnością palików, krótszymi i szerszymi liśćmi, często o innym kształcie podstawy oraz mniejszymi owocami. Jednakże objawy te mogą pojawić się także u dziko uprawianych drzew Oliwnych, szczególnie w kolejnych pokoleniach, czego przyczyną jest możliwa hybrydyzacja oliwek dzikich i uprawnych. Dlatego badacze zupełnie inaczej rozumieją wzajemne powiązania Oliwek dzikich i uprawnych: w literaturze oba typy oceniane są od poziomu gatunku do samej odmiany, a w niektórych schematach w ogóle nie rozróżnia się Oliwek dzikich od uprawnych.
https://botany.cz/cs/olea-europaea-sylvestris/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#6

Olea Europaea-Oliwka Europejska 
Gatunek drzewa należący do rodziny oliwkowatych.
Jest nieznany ze stanu naturalnego.
Uprawiany jest w rejonie Morza Śródziemnego i wielu innych obszarach o ciepłym klimacie: Wyspy Kanaryjskie, Krym, Kaukaz, południowo-zachodnia Afryka, Indie, Japonia, Kalifornia, Bermudy, Jamajka, Ameryka Południowa.
Wiecznie zielone, niezbyt wysokie drzewo lub duży krzew osiągające od 4 do 12 m wysokości.
Zarówno drzewo jak i krzew wytwarza liczne odrosty korzeniowe.
Młode gałązki pokryte są łuskowatymi włoskami.
Jest rośliną bardzo długowieczną, może żyć nawet do 1000 lat

Zastosowanie
Roślina uprawna uprawiana co najmniej od 5500 lat w Egipcie, rozpowszechniona w basenie Morza Śródziemnego przez Fenicjan.
Roślina lecznicza.
Surowiec zielarski: liść oliwki – Olea Folium
Roślina kosmetyczna.
Oliwa z Oliwek stosowana jest do mycia wrażliwej cery i ochrony suchej i wiotczejącej, zarówno w stanie nieprzetworzonym jak i w maseczkach, kremach i innych kosmetykach
Sztuka kulinarna:
Świeże owoce spożywa się na surowo, są one jednak nietrwałe, dlatego konserwuje się je solą, solanką albo marynuje w occie lub kwasie mlekowym.
Przed konserwacją często są drylowane, a w miejsce pestki nadziewane kaparami, papryką lub anchois.
Najważniejszym zastosowaniem Oliwek jest otrzymywanie oleju zwanego oliwą.
Uzyskuje się go z całkowicie dojrzałych owoców przez tzw. "tłoczenie na zimno" (w temp. pokojowej i umiarkowanym ciśnieniu).
W wyniku takiego procesu otrzymuje się najlepszą oliwę, tzw. dziewiczą (łac. Oleum virgineum, wł. „Olio extra vergine di oliva”).
Poprzez wirowanie uwalnia się ją z zanieczyszczeń i rafinuje.
Jest ona całkowicie czysta i prawie bezbarwna.
Przez dalsze tłoczenie (przy zwiększonym ciśnieniu) otrzymuje się jasnożółtą oliwę prowansalską (Oleum Optimum), również odznaczającą się wysoką jakością.
Wreszcie, stosując podwyższoną temp. i wysokie ciśnienie otrzymuje się żółtą, opalizującą oliwę techniczną (Oleum Commune).

Oliwki zielone i czarne pochodzą z tych samych roślin.
O kolorze decyduje etap dojrzewania owoców, na którym zostają zerwane (zielone zbierane są wcześniej
http://pl.wikipedia.org/wiki/Oliwka_europejska
http://www.extenda.pl/oliwa-z-oliwek

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#7

Olea Exasperata Jacq.
Występowanie:
Endemiczny dla wybrzeży południowego kontynentu afrykańskiego, występuje wyłącznie w Republice Południowej Afryki w prowincjach Przylądka Zachodniego i Wschodniego od Półwyspu Cape do miasta wschodniego Londynu.
Ekologia:
Typowym siedliskiem są zarośla na wydmach na wybrzeżu, w klimacie z łagodnymi zimami i ciepłymi latami.
Zimozielony krzew lub małe drzewo o zaokrąglonej koronie, dorastające zaledwie 0,5–3 m wysokości; pędy roczne są nagie, czasem brodawkowate
https://botany.cz/cs/olea-exasperata/

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#8

   
W Biblii Oliwa z Oliwek (ktoś to kiedyś policzył) występuje 140 razy!
Nie będę więc, wypisywać wszystkich miejsc. 
Warto wspomnieć , że gołębica wypuszczona przez Noego, aby sprawdzić, czy przeschło troszkę po potopie, wróciła do niego z gałązką drzewa Oliwnego.
Oznaczało to, iż gniew boga minął. 
To właśnie wtedy narodził się symbol gołębia z gałązką oliwną, jako znak pokoju.
Mojżesz z nakazu Jahwe namaszczał oliwą sprzęty w świątyni i głowę Aarona.
Namaszczano nią kapłanów – królów Izraela, nadając im władze i moc.
Słowo „mesjasz” w języku hebrajskim oznacza namaszczony (świętym olejem).
Wiemy, że pierwsi chrześcijanie chrzcili się nie wodą, ale właśnie namaszczając się Oliwą.
Jezus swoją ostatnią noc spędził w ogrodzie Getsemani – „gat szemen”, co oznacza po hebrajsku dosłownie „tłocznię Oliwek”.
Wiele narodów wprowadziło rytuał namaszczania świętymi Olejami swoich królów.
Prorok Mahomet doradzał swoim zwolennikom, aby smarowali nią ciało i sam często namaszczał swą głowę Oliwą.
wiecej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#9

Surowce lecznicze...Liście, olej.
Zastosowanie...
Liście drzewa Oliwkowego mają właściwości obniżające ciśnienie krwi i poprawiają funkcjonowanie układu krążenia.
Badania naukowe wykazały istotny związek między konsumowaniem Oliwy z Oliwek a niską zapadalnością na choroby niedokrwienne serca - chodzi tu o chorobę wieńcową w tym między innymi zawał serca oraz na występowanie niższych wartości ciśnienia tętniczego.
Liście z drzewa Oliwkowego mają również średnie właściwości moczopędne i mogą być używane do leczenia takich kondycji jak zapalenie pęcherza.
Posiadając pewne możliwości w obniżaniu poziomu cukru we krwi, liście Oliwki są używane przez osoby cierpiące na cukrzycę, obniżając oporność tkanek na insulinę.
Olej z Oliwki jest środkiem odżywczym i poprawia balans tłuszczów we krwi.
Olej z Oliwki jest tradycyjnie używany z 1 łyżeczką soku z cytryny w leczeniu kamieni żółciowych.
Mówi się, że Olej z Oliwki ułatwia redukcję masy ciała.
Badania naukowe dowiodły, że stosowanie diety śródziemnomorskiej, której istotnym składnikiem jest Oliwa z Oliwek, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka różnych narządów głównie jelita grubego.
Oliwa z Oliwek posiada właściwości poprawiające trawienie oraz chroni przewód pokarmowy dzięki związkom zawartym w niej, które są łatwo przyswajalne oraz działają ochronnie na błonę śluzową żołądka oraz jelit.
Oliwa z Oliwek znana jest również jako środek opóźniający proces starzenia się.
Inne zastosowania medyczne - Rak piersi, Rak prostaty, Zmarszczki, Zółtakowatość.
http://zielnik.herbs2000.com/ziola/oliwka.htm

Znanych jest wiele sposobów konserwowania Oliwek.
Przepisy  na nie przekazywano w krajach śródziemnomorskich z pokolenia na pokolenie, tak jak u nas np. na kiszenie ogórków.
Trzeba zaznaczyć, że niedojrzałe Oliwki są zielone i bardzo gorzkie.
W miarę dojrzewania stają się oleiste, a ich kolor zmienia się.
Konserwuje się je, aby dłużej je przechowywać, ale też by poprawić ich smak.
Oliwki najczęściej nazywa się od miejsca, z którego pochodzą np. oliwki nicejskie lub od sposobu w jaki zostały zakonserwowane.
Nadziewane oliwki zaczęto produkować już ok XVIII wieku w Aix-en-Provence, zastępując ich pestki kaparami.
Najbardziej popularne sposoby konserwacji to:
W wodzie (wiele tygodni, w którym to czasie woda jest wymieniana)
W solance (słona woda wyciąga gorycz z Oliwek, od 1 do 6 miesięcy)
W soli (Oliwki naciera się solą, która usuwa wilgoć i gorycz, potem zalewa się je Oliwą)
W ługu (konserwant E524) – to metoda producentów Oliwek.
Jest szybka i polega na zanurzeniu surowych Oliwek w roztworze wodorotlenku sodu, który wyciąga z Oliwek gorycz
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#10

   
Tunezyjskie Oliwki
Oliwki to owoc, który budzi skrajne uczucia.
Oliwki  albo się lubi albo nienawidzi.
Jednak kto tak naprawdę zastanawiał się skąd się wzięły i jak ważną rolę mogą odgrywać w niektórych społeczeństwach.
Dla nas to tylko miły dodatek do ulubionych potraw.
Są jednak miejsca gdzie Oliwki stanowią jeden z głównych środków utrzymania.
Należy do nich m.in. tunezyjski Sahel.

Już w czasach imperium rzymskiego największym bogactwem Tunezji była Oliwa.
Pełniła ona głównie rolę paliwa.
Wykorzystywana była w lampach dostarczających światła i ciepła.
Wierzono, że łagodzi ból, przyspiesza gojenie ran.
Używano jej do chłodzenia ciała.
Oliwa odgrywa również ważną rolę w życiu religijnym Tunezyjczyków.
W całym islamie jest ona symbolem Proroka i płodności.
Namaszczano nią królów, nowonarodzone dzieci oraz zmarłych.

Mimo tego, że Oliwki świetnie przyjęły się na tunezyjskiej ziemi, to nie ona była ich ojczyzną.
Pojawienie się tych bezcennych drzew Tunezyjczycy zawdzięczają Fenicjanom.
Oni jako pierwsi zaczęli uprawiać je na tym pustynnym terenie.
Początkowo były to małe gaje Oliwne zlokalizowane wokół ich domostw.
Ilość drzew była wystarczająca do zaspokajania potrzeb mieszkańców osady.
Z czasem wspaniałe możliwości drzemiące w tych małych owocach dostrzegli Rzymianie.
Przedsiębiorczy naród postanowił produkować Oliwki na skalę przemysłową.
Wykorzystując zaawansowany system irygacyjny Rzymianie zamienili niekorzystny pustynny Sahel w żyzne pola uprawne.
I taki oto sposób Oliwki zadomowiły się na tym terenie na dobre.

Początkowo to zboże i Oliwa z Oliwek stanowiły podstawę tunezyjskiej gospodarki.
Produkowano ich tak dużo, że postanowiono eksportować je do Italii.
Jednak z czasem produkcja zboża spadła, a Oliwki stały się najważniejszym produktem eksportowym Tunezji.
Również dziś Oliwki stanowią podstawę wyżywienia mieszkańców Sahel.
Są dla nich głównym środkiem trzymania, a więc i największym majątkiem.
Nie każdy wie, ze potrzeba aż siedmiu lat, by drzewko zaczęło rodzić drogocenne owoce.
Gdy już to nastąpi trzeba je bardzo szybko zebrać.
Zazwyczaj zbiory odbywają się na początku września.
Oliwki występują w dwóch kolorach – zielonym i czarnym.
Jednak tak naprawdę  wszystkich ich odmian jest aż ok. 50!

Świeże owoce nie urzekają smakiem.
Są bardzo gorzkie.
Dopiero dzięki długiemu przetwarzaniu uwalniany jest ich niepowtarzalny aromat.
Po zerwaniu zanurzane są w wodzie na okres od sześciu do dziesięciu dni.
Następnie umieszczane są w solance.  
Niektóre z nich sprzedawane są w takiej właśnie postaci.
Inne zalewane są aromatyczną marynatą.
W jej skład mogą wchodzić zioła, pasta harissa, gorzkie pomarańcze lub inne cytrusy.

W Sahel każda część Oliwki jest skrupulatnie wykorzystywana.
Choć odpadów jest niewiele to każdy z nich ma swoje przeznaczenie.
Z mielonych pestek produkuje się mydło, a z drzew, które przestały już owocować  rzeźbi się zabawki dla dzieci
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#11

   
Grecja to raj Oliwek i producent bardzo dobrej Oliwy z Oliwek.
Podstawą jest nierzucające się w oczy drzewko Oliwne, popularnie zwane Oliwką.
Dla Greków jest ono symbolem długowieczności i nadziei, pokoju i zgody.
W starożytnej Grecji drzewko Oliwne było symbolem zwycięstwa, mądrości i siły, dlatego zwycięzcy Olimpiad otrzymywali poza wieńcem z gałązek Oliwnych również buteleczki wypełnione Oliwą z Oliwek.
Drzewka Oliwowe są uprawiane nie tylko ze względu na swoje płody.
Drewno z nich uzyskiwane charakteryzuje wyjątkowa twardość i odporność, a to dlatego, że Oliwka rośnie powoli, a niektóre drzewa osiągają wysokość nawet 15-20 metrów.

Niedojrzałe owoce drzewa Oliwnego, Oliwki są zielone.
Na jesieni jednak zaczynają dojrzewać i ich barwa zmienia się na soczyście zieloną, w grudniu robią się żółte lub brązowawe a w lutym stają się ciemnoczarne.
Najbardziej dojrzałe oliwki są czarne i pełne drogocennego oleju.
Wówczas nadają się do zbiorów, które polegają na zrywaniu ich lub czesaniu specjalnym grzebieniem.
Najlepszy czas zbiorów to wrzesień i październik. 
Oliwki przeznaczone do produkcji Oliwy z Oliwek najczęściej są strząsane z drzew, idealny czas to grudzień.
Bardzo ważne jest właściwe przechowywanie Oliwek z których będzie wyprodukowana Oliwa oraz umycie ich, ponieważ od tego zależy jakość uzyskanego Oleju.

Najlepsza Oliwa z Oliwek uzyskiwana jest w tym samym dniu kiedy Oliwki zostaną zebrane.
W pierwszej fazie procesu niewypestkowane Oliwki rozbija się a następnie odcedza, tak aby olej oddzielił się od wody i skórek.
Uzyskana w ten sposób Oliwa musi odleżeć odpowiedni czas i trzeba ją przefiltrować. 
Tradycyjne młyny produkujące Oliwę z Oliwek są już w dzisiejszych czasach rzadko spotykane.
Trudno też zobaczyć tradycyjną technikę produkcji Oliwy poprzez rozcieranie Oliwek między kamieniami.
Na jeden litr czystej Oliwy z Oliwek potrzeba ok. 5 kg. Oliwek.

Oliwa z Oliwek jest wyjątkowa i cenna, ponieważ jej główną właściwością jest to, że zaczyna palić się dopiero przy bardzo wysokich temperaturach – ok.210°C  (wyższa niż u pozostałych tłuszczy) i jest dzięki temu zdrowsza.
Olej pochodzący z Oliwek jest również wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym.
Smak Oliwy z Oliwek zależy od rodzaju owoców, ich dojrzałości w czasie zbiorów, położenia Ogrodu Oliwnego, rodzaju podłoża, klimatu i techniki zbierania Oliwek.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#12

   
Ponad 2450-letnie drzewo Oliwne z Alentejo, drugim najstarszym drzewem w Portugalii
Odkryte w portugalskim Alentejo drzewo Oliwki Europejskiej to nie lada okaz.
Nie dość, że ma ono ponad 2450 lat, to objąć je może tylko siedem osób łapiących się wspólnie za ręce.
Wprawdzie o istnieniu wiekowego drzewa wiedziało wcześniej wielu mieszkańców miasta Monsaraz w rolniczym regionie Alentejo, w środkowej Portugalii, ale nikt nie przypuszczał, że to niezwykle szerokie u swego pnia drzewo może mieć blisko 2,5 tys. lat
Jak poinformował Jose Louzada z wydziału nauk o drzewach na uniwersytecie w Vila Real (UTAD) wiek niezwykłego okazu Oliwki Europejskiej został potwierdzony w efekcie badań jego pnia przy wykorzystaniu najnowszych technologii, bezinwanzyjnej dla rośliny.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#13

   
Ustalono wiek drzew Oliwnych z Getsemani
Opublikowano 22 października 2012
Badaczom udało się ustalić, że drzewa Oliwne rosnące w miejscu w Jerozolimie, gdzie Jezus Chrystus modlił się przed śmiercią i gdzie został aresztowany, mogą być najstarszymi znanymi nauce rosnącymi drzewami liściastymi.
Włoscy naukowcy ustalili, że pnie sękatych drzew z ogrodu Getsemani mają około 900 lat.
Ponieważ jednak Oliwki mogą ponownie wyrosnąć z korzeni ściętych drzew, więc uczeni nie wykluczają, że ich korzenie mogły przetrwać od czasów Chrystusa.
Badaniom wieku i kodu genetycznego poddano trzy z ośmiu prastarych drzew Oliwnych rosnących w ogrodzie Getsemani, zwanym też Ogrodem Oliwnym lub Ogrójcem, miejscu na zboczu Góry Oliwnej, skąd rozciąga się widok na położone naprzeciw Wzgórze Świątynne.
Badania przeprowadziła Narodowa Rada Naukowa (Consiglio Nazionale delle Ricerche) z Włoch oraz Timber Institute.
 Prace wspomagało pięć włoskich uniwersytetów.
Trzy zbadane drzewa z Ogrodu Oliwnego zostały datowane metodą dendrochronologiczną i radiowęglową na lata: 1092, 1166 oraz 1198 rok. Prof. Antonio Cimato wyjaśnił, że nie ma w literaturze naukowej zanotowanych starszych i nadal rosnących okazów.
 „Nasze oliwki są pomiędzy najstarszymi drzewami liściastymi na świecie” – powiedział.
Kod genetyczny prastarych drzew wskazuje, że wszystkie pochodzą od jednego „rodzica”.
 Badania wykazały też, że pomimo niezwykłego wieku, drzewa zachowały nad wyraz dobre zdrowie i uchroniły się przed miejscowymi zanieczyszczeniami.
Nazwa Getsemani oznacza w języku aramejskim „Oliwną tłocznię”.
 Prawdopodobnie więc był to Ogród Oliwny, w którym taka tłocznia do wyciskania Oliwy się znajdowała.
 W I wieku n.e. było to miejsce na Górze Oliwnej lub w jej pobliżu, gdzie Jezus często spotykał się ze swymi uczniami.
 W noc przed swoją śmiercią tutaj został zdradzony przez Judasza i aresztowany.
Zapewne tamten Ogród Oliwny nie przetrwał, skoro jak pisze Józef Flawiusz, wojska rzymskie oblegające Jerozolimę w roku 70 ścięły wszystkie drzewa w jej okolicy.
 Jednak Oliwki mogły z czasem wyrosnąć z zachowanych w ziemi korzeni i się odrodzić.
Pierwsze pozabiblijne wzmianki o drzewach Oliwnych rosnących na Górze Oliwnej pochodzą z najstarszego opisu pielgrzymki do Jerozolimy z IV wieku po Chrystusie.
 Tradycyjne miejsce utożsamiane z Getsemani zostało ogrodzone i zagospodarowane przez franciszkanów w połowie XIX wieku.
To tam rośnie osiem historycznych drzew
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#14

   
"Siostry" Noego - Liban - ponad 6.000 lat
Za najstarsze drzewa Oliwne na świecie, uznaje się rosnące w libańskiej wiosce Behealeh, niedaleko Batroun, 16 oliwek liczących sobie co najmniej 6.000 lat.
Być może tajemnica długowieczności "sióstr" kryje się w nadzwyczaj dużej wysokości n.p.m., na której rosną - 1.311 m i w związanych z tym surowych warunkach  atmosferycznych.
Miejscowa ludność nazywa Oliwki "siostrami", a przekazy sięgające czasów greckich głoszą, że były to drzewa, z których pochodziła gałązka Oliwna w dziobie gołębicy Noego po biblijnym potopie.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#15

   
Oliwka z Vouves  - Kreta, Grecja - ponad 3.000 lat
Oliwka z miejscowości Ano (czyli Górne) Vouves niedaleko Chanii na Krecie liczy sobie ponad 3.000 lat.
Ma pień o obwodzie ponad 12 m.
https://www.youtube.com/watch?v=AaDOz5wUzWk

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#16

   
Drzewo oliwne w Kastelach
W Kaštel Štafilicu, niedaleko Splitu, znajduje się jedno od najstarszych drzew Oliwnych w Chorwacji.
Oliwka przez miejscowych nazywana Mastrinką, ma ponad 1500 lat.
 Legenda mówi, że została posadzona przez pierwszych Chorwatów, którzy osiedlili się nad Adriatykiem w VII wieku.
W 1990 roku została ogłoszona Pomnikiem przyrody nie tylko z uwagi na swoją długowieczność, ale i imponujące rozmiary.
 Ma 10 metrów wysokości, pień o średnicy około 6 oraz bujną koronę.
Co roku daje też owoce, z których produkuje się Oliwę – upominek z Kašteli.
Jeszcze starsza od Mastrinki jest Oliwka w Parku Narodowym Brijuni.
 Fragmenty jej korzenia zostały w latach 70 XX wieku przebadane w Instytucie Ruđera Boškovića w Zagrzebiu metodą izotopu węgla C14.
 Na ich podstawie szacuje się, że ma obecnie ponad 1600 lat i jest jednym od najstarszych drzew Oliwkowych w basenie Morza Śródziemnego.
W dalszym ciągu owocuje dając corocznie około 30 kg owoców.

Niewątpliwie fenomenem jest również gaj oliwny w Lunju, niedaleko Novaliji na Pagu. 
Rośnie tu około 70.000 dzikich Oliwek.
 Swoista wielopokoleniowa Oliwkowa rodzina.
Eksperci szacują, że jedno z drzew ma co najmniej 1500 lat, ale wierzą, że znajdą tu jeszcze starsze.
Czy wiecie, że…?
Jeszcze starsza Oliwka znajduje się w Czarnogórze w Starym Barze.
 Badacze uważają, że ma około 2000 – 2700 lat i tym samym jest jednym od najstarszych drzew Oliwkowych w Europie.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#17

   
Santa Iria de Asoia  - Portugalia - ponad 2.000 lat
 W nadmorskim Santa Iria de Asoia w Portugalii rośnie Oliwka licząca sobie ok. 2.850 lat.
 Jej pień ma średnicę ok. 6 m (ok. 10 m u podstawy) i wysokość 2,2 m.
Aktualnie rośnie przy rondzie wśród miejskiej zabudowy.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#18

   
Herbata Ziołowa-Oliwne Liście
Herbata z Liści Oliwnych jest nadal jednym z niezbadanych klejnotów w świecie herbaty ziołowej, z wyjątkiem krajów śródziemnomorskich, gdzie była stosowana w leczeniu wielu problemów zdrowotnych. 
Ta Herbata jest zrobiona z suszonych liści Drzewa Oliwnego. 
Ma lekko słodki i orzeźwiający smak. 
Może mieć potencjalne zastosowanie w zapobieganiu rakowi, obniżaniu poziomu cholesterolu i cukru we krwi oraz pomaganiu w odchudzaniu 
Smak
Herbata z Liści Oliwnych przypomina zieloną herbatę bez goryczy.
Ma delikatny liściasty smak i można ją łączyć z innymi herbatami sypkimi, spożywaną samodzielnie lub ożywioną plasterkiem pomarańczy lub cytryny.
Korzyści
Picie Herbaty z Liści Oliwnych może pomóc obniżyć ciśnienie krwi, pobudzić układ odpornościowy, pomóc w walce z infekcjami, złagodzić ból artretyczny, obniżyć poziom glukozy, obniżyć poziom cholesterolu i wzmocnić układ sercowo-naczyniowy.
https://www.specialleaf.com/blogs/defaul...our-health
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#19

   
Tysiącletnie drzewo Oliwne.
To słynne drzewo zostało posadzone ponad 1000 lat temu. 
Tysiącletnia Oliwka Arroyo Carnicero położona na suchym andaluzyjskim zboczu bardziej przypomina skamielinę niż żywe drzewo. 
Według ekspertów wiek drzewa ma ponad 1000 lat. 
Arroyo nadal rodzi owoce zbierane do produkcji Oliwy z Oliwek.
Położone w skromnym i mało znanym Gaju Oliwnym w Andaluzji, na południowej granicy Hiszpanii, tysiącletnie Drzewo Oliwne wyróżnia się spośród okolicznych drzew imponującym rozmiarem, starością i dziwnym wyglądem. 
Wygląda jak trzy oddzielne drzewa, ale w rzeczywistości jest to jedno drzewo z jednym systemem korzeniowym, który został pocięty na oddzielne pnie, aby więcej liści było wystawionych na działanie promieni słonecznych.
Starożytne drzewa Oliwne rozsiane po tym regionie zostały najprawdopodobniej zasadzone przez Fenicjan, którzy odwiedzili Półwysep Iberyjski około 1500 rpne i założyli tereny dzisiejszej Andaluzji jako część swojego głównie morskiego imperium. 
Według innej wersji region został uszlachetniony przez Rzymian, którzy wkroczyli na ten obszar około 200 rpne, lub przez wojska islamu, które skolonizowały większość terytorium współczesnej Hiszpanii od 711 roku n.e. 
Dokładne datowanie jest niemożliwe, ponieważ wiele rdzeni drzew zgniło i brakuje słojów.

Istnieją dowody na rzymską fabrykę Oliwy z Oliwek datowaną na około I wiek p.n.e. 
Można ją znaleźć w pozostałościach sąsiedniej Villa de Aratispi.
 Hiszpania od dawna jest głównym źródłem Oliwy z Oliwek, a dziś Olej ze starych drzew można znaleźć w sklepach detalicznych lub w kuchniach restauracji w całym kraju. 
Olej z tych drzew jest bardzo miękki, bez posmaku, ale o dobrym ciele i osobowości.
Obecnie Oliwki są powszechnie zbierane za pomocą elektrycznych wytrząsarek, które zatrzaskują się na gałęzi lub nawet na całym pniu drzewa, aby energicznie strząsnąć Oliwki, które następnie są zbierane w sieci na ziemi. 
W przypadku starych i kruchych drzew, takich jak Oliwka Milenijna, Oliwki są starannie zbierane ręcznie, tak jak przed wiekami. 
Arroyo Carnicero znajduje się tuż przy autostradzie MA-436, między Casabermeja i Villanueva de la Concepcion. 
Nieco ponad 4 km od Casabermeja po prawej stronie znajduje się znak wskazujący drogę do Arroyo Carnicero. 
Po około 150 metrach równolegle do strumienia, po prawej stronie zobaczysz Gaj Oliwny.
https://www.atlasobscura.com/places/mill...-carnicero

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz
#20

   
Oliwa z Oliwek jest stara jak świat i nadal bardzo zdrowa
Gdy myślimy o kuchni śródziemnomorskiej, natychmiast przypominamy sobie smak oliwy.
Podział na zwolenników masła i oliwy istnieje głównie ze względów kulturowych.
Po prostu, tam gdzie nie rosną Oliwki ludzie używają w kuchni innego tłuszczu.
Jej historia pokazuje, że jest z nami dłużej, niż się tego spodziewamy.

„Gdzie oliwka nie chce rosnąć, tam kończy się świat śródziemnomorski.”
George Duhamel

Oliwa z Oliwek jest „stara jak świat”. Który bóg nam ją podarował?
Oliwa z Oliwek jest z nami od początków cywilizacji.
Bydło-alef, dom-beta, wielbłąd-gamma i oliwa-zai, to obrazy pierwszych liter najstarszych alfabetów.
Wszystkie ludy śródziemnomorskie przypisywały odkrycie drzewa oliwnego swoim bogom.

   

Egipcjanin powiedziałby nam, że to Izyda, podarowała nam Oliwę.
Dzbany oliwne, pojawiają się na płaskorzeźbach w grobowcach władców z IV i V dynastii.
Wykopaliska na Krecie ujawniły ogromne amfory, w których można było przechowywać tysiące litrów Oliwy.

Grek domagałby się tego zaszczytu dla Pallas Ateny.
Według mitu o założeniu Aten, Zeus urządził jeden ze swoich wielu konkursów.
Ten z bogów, który zaprezentuje, najbardziej przydatny rodzajowi ludzkiemu wytwór, miał zostać panem Attyki.
Posejdon sprawił, że z morza wyłonił się chyży rumak, który „ciągnie wozy i wygrywa bitwy”.
Atena zaś zasadziła drzewo Oliwne, które „rozświetla noc, koi rany i dostarcza pokarm o wybornym smaku”.
Wygrała Atena, gdyż jej drzewko było bardziej pacyfistyczne od „wojowniczego konia”.
Bogini dostała władzę nad regionem. Na jej cześć nazwano miasto – Ateny.
Podobno na Akropolu do dziś rosną drzewka, zrodzone z nasion tego pierwszego.
Większość potomków bogów rodziło się oczywiście pod drzewem Oliwnym.

Rzymianie twierdzili, że uprawę oliwki upowszechnił Herkules, kiedy wykonał swoich dwanaście prac.
Tacyt wspomina, że spożywano oliwę z Oliwek potokami i często tworzono plantacje, aby zmusić niespokojnych nomadów do osiadłego życia.
Każdy obywatel, który obsadził kawałek ziemi Oliwkami, był zwolniony ze służby wojskowej.
Oliwa stała się „płynnym złotem”.
źrodło

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 5 gości