10-01-2011, 03:29
rudalila napisał(a):Eremit ! Ty to tak powaznie, czy jaja sobie robisz? Te karty nie maja nic wspolnego z toba. Przeciez ty tradycyjne lubisz....

Ja umierałam ze smiechu

rudalila napisał(a):Eremit ! Ty to tak powaznie, czy jaja sobie robisz? Te karty nie maja nic wspolnego z toba. Przeciez ty tradycyjne lubisz....
rudalila napisał(a)::lol:No to dopowiadaj ,dopowiadaj !!!!Bo to tak to nie wiadomo o co chodzi!!!Liluś ,a skad ty wiesz ,ze on tradycyjnie lubi ?!!!! :o
![]()
Pewnie Eremit dołączy do kart instrukcje obsługi .!!!
Te ,Swirdum Dyrdum jest najlepsze.[/color]
Tobie sie chyba moja swinska grypa udzielila, ze swintuszysz, swinko jedna. Tradycyjne karty tarota lubi....malpo wredna!
Dobrze,ze nas Zib wywali zaraz z tego watku
Zib napisał(a):Eremit,Wlasnie zobaczylam ,,Tarot Ere'' ( mity). Usmialam sie po pachy! Chetnie zajme sie jego dystrybucja na Niemcy i Nepal
Dobra robota ale póki nie zostanie sprzedana liczba kopii porównywalna do popularności Osho to niestety nie będziemy tej Twojej talii Abstrakshit Powerful omawiać w specjalnym dziale ani w tym wątku. Proszę też nie publikować tutaj w tym wątku - próbując podczepić się do wagonu pupularności Osho - znaczeń swoich kart. Bogactwo symboliki niewątpliwie wywoła lawinę interpretacji jak oczekuję. Karty są przemiłe i mesmerycznie hipnotyzujące. Radzę dołożyć nazwy w 4 najważniejszych językach świata aby np. hiszpańskojęzyczna część ludzkości mogła dołączyć to do swej kultury i nie zapominaj o nazwach po chińsku i hindusku.
Eremit napisał(a):Niektóre talie (np. Mantegny) mocno różniące się od klasycznego Tarota nazywane są Tarotem ze względów historycznychA Osho Zen Tarot został nazwany Tarotem przez wzgląd na jego budowę i powiązania z Tarotem tradycyjnym.
Eremit napisał(a):Ja tam widzę, że prawie cały artykuł opisuje historię i klasycznego TarotaRozmawialiśmy o fragmencie , na którego nagłówek się powołałeś.
Eremit napisał(a):A co rozumiesz jako współczesne Talie?Właśnie to : "Współcześnie powstaje wiele różnego rodzaju talii tarota, będących indywidualną interpretacją twórcy" Talia RW jest talią tradycyjną, natomiast nowopowstające talie są albo oparte na tradycji albo nie. Natomiast wszystkie, przez wzgląd na swoją budowę są zaliczane w poczet Tarotów. Osho Zen Tarot jest zaliczany w poczet talli współczesnych, jest indywidualną wizją jego twórcy i jest Tarotem. No chyba , że nazwa Tarot jest zarezerwowana tylko dla RW i talii wiernie odzwierciedlających.
Gośka napisał(a):Rozmawialiśmy o fragmencie , na którego nagłówek się powołałeś.Może Gosiu kliknij odnośniki w cytowanym artykule i potem dalej, czy tam jest cos podobne do Oshołoma :roll:
Tarot tradycyjny
Współczesna talia obejmuje 78 kart w dwóch podstawowych grupach, określanych jako:
Wielkie Arkana – 22 karty
Małe Arkana – 56 kart
Eremit napisał(a):Według twoich niskich kryteriów - podział na 22 AW i 56 AM + nazwa tarot, moje karty należy uważać za Tarota. Czy jednak nie czujesz, że w ten sposób dewaluuje się to pojęcie, każdy gniot ma prawo używać nawy Tarot, czy to ci nie przeszkadzaTo nie są moje niskie kryteria, tylko jedna z definicji Tarota. Dyskusja nie dotyczy tego czy mi to przeszkadza czy nie, tylko kwestii, czy Osho Zen Tarot powinien zaliczać się do kart Tarota. Jak widać tak niskie kryteria są powszechnie obowiązujące, bo tego typu i inne talie są wydawane pod nazwą Tarot, znajdują się w muzeum Tarota i są ujęte w Encyklopedii Tarota.
Gosia napisał(a):Każdy ma prawo do swojej wizji tych kart, a wbrew pozorom wizja Osho ma wiele wspólnego z tradycyjnie pojmowanym Tarotem. Dlatego uważam tak jak uważam.