Kawa...smaki, aromaty...
#23

   
Kawa z lawendowego pola
Czas : 10 minut
Składniki :
1 szklanka wrzątku
1/2  płaskiej łyżeczki suszu lawendowego ( lub saszetka herbaty lawendowej )
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczka miodu lawendowego
kilka kropli aromatu waniliowego
Zaparzyć wrzątkiem lawendę .
Przykryć i zostawić na 5 minut.
Przecedzić przez gęste sitko.
Podgrzać.
Zaparzyć naparem kawę.
Dodać miód ( jak ktoś woli słodszą to dosłodzić ) i aromat waniliowy.
Rozlać do malutkich filiżanek do kawy ( wychodzą 4 porcje ) .
Kawa jest mocna o intrygującym smaku lekkiej goryczki lawendy.
Proponowała bym do tego malutkie kruche ciasteczka lawendowe.
http://urodaizdrowie.pl/kawa-z-lawendowego-pola

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#24

   
Kawa karmelowo-waniliowa
Czas: 10 minut
Składniki:
2 łyżeczki cukru brązowego
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
kawałek laski wanilii (tak ok 1 cm)
3/4 filiżanki wody
1/4 filiżanki słodkiej śmietanki
Na małej patelni zrobić karmel z cukru, wlać wodę, wrzucić rozciętą laskę wanilii i gotować na małym gazie 5 minut.
Do filiżanki wsypać kawę i zalać wodę zagotowaną z karmelem i wanilią (wanilię wyjąć).
Dolać śmietankę.
Zamieszać.
http://urodaizdrowie.pl/kawa-karmelowo-waniliowa

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#25

   
Kawa po batumsku
Nazwa miasta Batumi przywołuje od razu skojarzenia z herbatą i herbacianymi polami.
Nie, nie – o tym już było przy okazji pieczenia ciasta herbacianego.
Teraz będzie o kawie i to nie zwyczajnie parzonej, a po batumsku.
Czym się wyróżnia ta kawa od innych?
Czosnkiem!
Kawa z czosnkiem? Może nie pita z czosnkiem, ale prażona.
Jak mawiają mieszkańcy Adżarii, czosnek jest w stanie wydobyć aromat z kawy nawet pośledniejszego gatunku, która o aromacie już dawno zapomniała.
Po żartach, że wampirów zbyt dużo w pobliżu się nie kręci, więc czosnek tylko prewencyjny – decyduję się na wypróbowanie kawy po batumsku.

Smak, aromat, barwa, moc i aksamitność naparu zależą od wielu warunków a w pierwszej kolejności od mistrzostwa i zaangażowania tego, kto go przyrządza.
Biorę więc patelnię, na nią garść kawowych ziaren i dwa ząbki czosnku a potem prażę, aż do uzyskania jakby maślanego nalotu na ziarnach.
Pojawia się coraz intensywniejszy aromat zapowiadający dobrą kawę.

Proporcje na 1 porcję:
zmielone uprażone ziarna kawy (czubata łyżeczka lub dwie),
łyżeczka cukru (cukier uwypukla aromat i daje głębię – ja zamiast białego dodaję szczyptę trzcinowego),
1-2 ząbki czosnku do prażenia,
dobra woda (od wody zależy bardzo wiele i rzeczywiście ta sama kawa czy herbata parzone na łódzkiej wodzie smakowały zupełnie inaczej niż w Gruzji).
Ilość naparu zależna od wielkości dżezwy (rodzaj tygielka) i ilości gości
więcej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#26

Robię właśnie kawę w/g tego przepisu . Jest smaczna ,(specyficzna) Rotfl , ale tak sporządzona zdrowa..
Poczęstunek w formie kawy z kardamonem oznacza wyraz radości z wizyty i jest dla gości dużym zaszczytem.

Przepis na Kawę wg Pięciu Przemian:
2,5 l wrzącej wody
5 łyżek kawy
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
Sposób wykonania:
Do wrzącej wody dodać kawę i kakao (O), zagotować, dodać cynamon (Z-M) i kardamon (M).( dałam ziarenka) Gotować 3-5 min. Spożywamy : z ciastem daktylowym bez słodzenia

A to na rozgrzewkę.
Grzaniec
Aby rozgrzewał prawidłowo, trzeba zakręcić kółko od ognia do ognia.
litr wina, miód, płaska łyżeczka goździków, 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu, 50-100-tka wódki, kieliszek zimnej wody, kilka ziarenek soli, otarta skórka z cytryny lub pomarańczy (wyszorowanej), sok z cytryny, łyżka wrzątku lub jeszcze więcej wina.
Podgrzać wino, a następnie dodać miód. Wsypać przyprawy i wlać wódkę. Podgrzewać bardzo wolno, nie doprowadzając do wrzenia. Dodawać resztę składników, po każdym z nich wszystko zamieszać.
Pić gorące.
Odpowiedz
#27

   
Kawa amaretto
Składniki na 2 filiżanki:
80-100g śmietany kremówki,
1 łyżeczka cukru,
300 ml gorącej kawy,
4-5 łyżek likieru migdałowego,
pół łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Śmietanę ubić z cukrem. Kawę zmieszać z likierem, rozlać do 2 filiżanek.
Na wierzch nałożyć śmietanę.
Oprószyć kakao

Kawa czekoladowo-cynamonowa
Składniki na 2 kubeczki:
0,25 ml mleka,
100 g mlecznej czekolady,
łyżeczka mielonego cynamoni,
0,25 ml gorącej kawy,
2 plastry pomarańczy do dekoracji
Przygotowanie:
125 ml mleka podgrzać, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.
Doprawić cynamonem.
Pozostałe mleko spienić.
Gorącą kawę rozlać do 2 kubków.
Uzupełnić mlekiem czekoladowym i spienionym.
Dekorować plasterkami pomarańczy i natychmiast podawać.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#28

   
Kawa po szkocku
Składniki na 6 porcji:
100 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao),
1 l mocnej kawy,
2 łyżki brązowego cukru,
250 g bitej śmietany,
pół łyżeczki kakao

Przygotowanie:
Kawę i cukier zagotować, dodać grubo posiekaną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści.
Dodać likier (nie doprowadzać do wrzenia).
Śmietanę ubić (nie na sztywno).
Kawę wlać do szklaneczek, nakładać śmietanę, oprószyć kakao.
Czas przygotowania: 10 minut
Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#29

   
Kawa Mochaccino to połączenie czekolady i cappuccino 
Słodkie, pyszne i z lekką, pięknie wyglądającą pianką.
Składniki (na 2 filiżanki):
1/3 tabliczki mlecznej czekolady
3  łyżeczki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki mleka
2 łyżeczki cukru

Przygotowanie:
Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać do filiżanek.
Dodać po półtorej łyżeczki kawy na każdą filiżankę i po łyżeczce cukru.
Zalać wrzątkiem tak, żeby była niepełna filiżanka, wymieszać do rozpuszczenia czekolady.
Mleko podgrzać (ja podgrzałam w mikrofalówce), spienić (jeśli nie mamy urządzenia do spieniania – można mikserem lub blenderem), 
dolać pianę z mleka na wierzch kawy, posypać odrobiną tartej czekolady.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#30

   
Kawa karaibska z rumem i malibu
Składniki (na 2 osoby):
2 filiżanki zaparzonej kawy
3 łyżeczki cukru
2 łyżki rumu
2 łyżki malibu
bita śmietana lub 80 ml śmietanki do ubicia

Przygotowanie:
Zaparzoną kawę osłodzić, zmieszać z rumem i malibu, przelać do szklanek.
Na wierzch położyć bitą śmietanę.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#31

   
Kawa holenderska
Składniki na 1 porcję:
łyżeczka kawy
łyżeczka cukru
1/3 filiżanki ajerkoniaku
bita śmietana
odrobina kakao

Przygotowanie:
Kawę zaparzyć w połowie filiżanki, dodać cukier.
Wlać ajerkoniak, a na wierzch nałożyć bitą śmietanę.
Posypać odrobiną kakao.
źródło

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#32

   
Kawa Nutella Iceppuccino
Składniki:
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
150 ml wody
150 ml mleka
2 gałki lodów waniliowych lub orzechowych
4 łyżki nutelli
bita śmietana do dekoracji, może być light

Przepis:
Kawę rozpuść w wodzie. Do małego garnuszka włóż nutellę, dolej mleka i podgrzewając na małym ogniu bardzo dokładnie wymieszaj, a następnie ostudź.
Za pomocą miksera wymieszaj kawę z wystudzonym mlekiem nutellowym.
Dodaj do tego lody.
Przelej do szklanki i dekoruj śmietaną,
Podawaj z długą łyżką deserową.
http://zszywka.pl/p/nutella-iceppuccino-...99692.html

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#33

   
Kawa Nutella ice coffee 
Składniki:
3/4 szklanki mleka
1,5 łyżeczki Nutelli
5 kostek kawowego lodu (sposób wykonania poniżej)
bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie:
Zaczynam od kawowego lodu.
W 300 ml wrzątku rozpuszczam 10 łyżeczek kawy rozpuszczalnej i przelewam do pojemników na kostki lodu.
Gdy ostygnie, wkładam do zamrażalnika na kilka godzin.

Teraz czas na kawę: do mleka (zimnego) dodaję Nutellę i mieszam spieniaczem do mleka, aż Nutella się rozpuści.
Przelewam do szklanki, w której będę podawać, dodaję kawowy lód i dekoruję bitą śmietaną.
Uwaga: jeśli kawę chcemy zrobić bez użycia lodu kawowego, to po prostu zamiast kostek trzeba dodać kawę z 3 łyżeczek zaparzonych we wrzątku (ok. 50 ml), najlepiej po wystudzeniu.
http://www.2drink.pl/nutella-ice-coffee/
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zi...-nutella-1

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#34

Świetne przepisy! Zawsze chciałam wypić jedną z tych kaw. A teraz można zrobić to w domu Uśmiech
Odpowiedz
#35

Krystyno, serdeczne dzięki za te przepisy. Buźki Buziak
Co prawda każda taka kawka to zapewne około 600 milionów kalorii, ale raz na 20 lat można coś takiego podać przy jakiejś specjalnej okazji. Rotfl
W każdym razie ja wypróbuję na pewno. Tak

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#36

Miałam przyjemność pić tą drugą kawę co Krysia zamieściła Mniam Pycha bardzo ! Caro raz na ruski rok jak to mówią nie zaszkodzi Język , a poza tym to świetna odmiana dla zmysłów hehehe Rotfl
Odpowiedz
#37

Kawa bananowa
Składniki:
1 dojrzały banan
1 filiżanka kawy ( zimnej )
1 filiżanka jogurtu
1 filiżanka mleka
1 łyżka brązowego cukru ( opcjonalnie )
Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować. Podawać natychmiast.
Odpowiedz
#38

   
Kawę po turecku należy podawać w specjalnych małych filiżankach zwanych demitasse (to francuskie określenie na tzw. „pół szklanki”). 
Jeśli nie dysponujemy takimi naczyniami, wówczas można użyć filiżanek do espresso.
Potrzebujemy:
miedziany tygielek
świeżą, drobno zmieloną kawę
cukier
kardamon lub cynamon (opcjonalnie)
Proporcje ustala się według zasady: jedna czubata łyżeczka zmielonej kawy na jedną filiżankę wody (docelowo gotowego naparu), jedna łyżeczka cukru na dwie filiżanki kawy (gotowa kawa powinna być słodka, więc warto poeksperymentować z ilością dodanego cukru).

Sposób przygotowania:
Do tygielka wsypujemy drobno zmieloną kawę, cukier oraz kardamon, następnie wlewamy wodę (według proporcji powyżej + dodatkowe pół filiżanki wody) i stawiamy na małym ogniu. Teraz należy starannie obserwować mieszaninę – ta powinna „podnieść się” i ma pojawić się piana. Najważniejsze, że nie wolno dopuścić do jej zagotowania się! Wówczas zdejmij z ognia i poczekaj, aż opadnie. Nie wolno mieszać naparu! Postaw ponownie na ogniu i powtórz cały proces jeszcze dwukrotnie. Po trzykrotnym „podniesieniu się” naparu w tygielku kawa jest gotowa. Teraz należy rozlać ją do filiżanek i pić gorącą.

Warto poczekać kilka minut, aż fusy opadną, ewentualnie wlewając kawę do filiżanek skorzystać z małego sitka. Alternatywą jest zastosowanie pewnej sztuczki – do gorącego naparu dodajemy kilka kropel zimnej wody, co spowoduje szybsze osadzanie się fusów na dnie naczynia.
http://www.cafeborowka.pl/kawa-po-tureck...c-i-podac/
źródło
Odpowiedz
#39

Krystyno, dziękuję za przepisy. Uwielbiam kawę i na pewno wykorzystam kilka przepisow podanych przez Ciebie Uśmiech
Odpowiedz
#40

niezły wybór przepisów, aż nie wiem od czego zacząć Uśmiech
Odpowiedz
#41

Dzisiaj już za późno, ale jutro spróbuję kawę holenderską pewnie rozgrzewa Oczko
Odpowiedz
#42

Aggata napisał(a):Kawa bananowa
Składniki:
1 dojrzały banan
1 filiżanka kawy ( zimnej )
1 filiżanka jogurtu
1 filiżanka mleka
1 łyżka brązowego cukru ( opcjonalnie )
Wszystkie składniki umieścić w misie blendera i zmiksować. Podawać natychmiast.
ooooo znam i piję!!!
Pyszna, faktycznie. Tylko ja nie używam jogurtu.
Mleko i jogurt to dla mnie zbyt dużo nabiału na raz Uśmiech
Odpowiedz
#43

Tez bardzo lubie ta kawe, robie tez z innymi owocami, bardzo lubie z malinami - pycha.... - oj mozna tutaj kombinowac Uśmiech
Odpowiedz
#44

Super przepisy, z chęcią nie jeden wypróbuję. Szkoda, że w pośpiechu na codzień muszę się ograniczyć do kawy z kawiarki... Smutny
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości