Citron Fingered
- Uprawiana w Chinach.
Jej owoce posiadają długie wyrostki w kształcie palców, dlatego nazywane są "ręką Buddy".
Odmiana jest wykorzystywana w medycynie i do produkcji perfum.
Są to piękne cytrusy, zwracające na siebie uwagę.
W ogóle to chyba Cytrony były najdawniej uprawianymi cytrusami.
Zostały wprowadzone do Europy przez hordy Aleksandra Greata około roku 300 pne.
W krajach basenu morza śródziemnego zadomowiły się na stałe i po dzisiejsze czasy są tam uprawiane.
Ręka Buddy jest naturalną mutacją Cytronu.
Twierdzi się, że rodzime rejony skąd pochodzi ta roślina to północne Indie.
W krajach z których się wywodzi do dziś uchodzi za źródło szczęścia i pomyślności.
Na znak tego w wielu Chińskich i Indyjskich sklepach owoce Ręki Buddy kładzione są obok kasy fiskalnej.
I jeszcze jedna ciekawostka:
W Indiach Bóg bogactwa Kuvera zawsze jest prezentowany, trzymając w jednej ręce mangustę z klejnotami i w drugiej ręce właśnie owoc Cytronu( Ręka Buddy )
W Indyjskiej kuchni pocięte kawałki cytronu są marynowane, lub gotowana i dodawane potem do potraw w celu wzbogacenia ich smaku i zapachu.
Chińczycy natomiast uwielbiają Cytrony w postaci kandyzowanej.
We Francji przeciery z owoców Cytronu ( Ręka Buddy ) sprzedawane są pod nazwą ‘’ Głowa cedratu ‘’
Chociaż Ręka Buddy nie zawiera soku w takiej postaci jak cytryna to można jednak wycisnąć owoc i tak uzyskany sok dodawać do aromatyzowania napoi.
Już w XVII w. We Włoszech pozyskiwano sok z owoców cytronu i sprzedawano pod nazwą acquacedrata.
Sam krzew cytrunu ( Ręka Buddy ) jest nie bardzo regularny we wzroście.
Ta forma wzrostu dawała niegdyś nazwę tej roślinie ( sarcodactyla ).
Liście Cytronu są dość długie bo dorastają niekiedy do 30 cm.
Są lancetowate i ciemno-zielone, nie opadające na zimę.
Kwiaty mają kolor biały lub purpurowy.
Rosną w gronach i już podczas samego kwitnienia można dostrzec w ich środkowej części zalążki kształtów dorosłego owocu.
I teraz właśnie przechodzimy do najważniejszej części rośliny.
Owocem cytronu jest jagoda o palczastym kształcie przypominająca niekiedy do złudzenia rękę człowieka- Podobno RĘKĘ BUDDY.
Po dojrzeniu owoc przybiera intensywnie żółtą barwę.
Nie barwa jednak jest magnesem przyciągającym wzrok.
Są dwa elementy, które zadziwiają w samym owocu- niesamowity kształt i niecodzienny zapach.
Pomijając już odbiegający od całej rodziny cytrusowej kształt owoców to zapach jaki roztacza się przy ich dojrzewaniu jest czymś bajecznym i wyjątkowym.
Zapachy najbardziej wytwornych perfum musiały by naprawdę się mocno postarać by choć w części dorównać aromatowi Ręki Buddy.
Zapachu tego nie można przyrównać do innych zapachów.
Trzeba po prostu samemu doświadczyć tego uczucia i poobcować choć trochę w pobliżu tej niecodziennej rośliny.
Wcale nie dziwi mnie to, że roślina ta wśród Buddystów uznawana jest jako boska- ONA PO PROSTU TAKA JEST.
Dziwi tylko fakt, że tak długo w Polsce nikt tak na poważnie nie postarał się o lepsze rozpropagowanie tej wspaniałej i niecodziennej rośliny.
Jeżeli chodzi o wymagania Ręki Budy to należy trzymać ją w warunkach umiarkowanych
. Roślina nie lubi skrajnego zimna i wysokiej temperatury.
Poniżej zera stopni zamiera i nie można ryzykować takiego stanowiska gdzie mogło by jej to grozić.
Temperatury powyżej 40 stopni C. też mogą doprowadzić do jej utraty.
A więc temp w granicach 10-35 stopniC. zdaje się być najlepszą.
Cytron raczej nie ma jakiś specjalnych wymagań jeżeli chodzi o podłoże.
Może to być mieszanka z ziemi kompostowej, substratu torfowego o Ph 5.5- 6,5 , gliny i dodatku piasku.
Przy należytej opiece możemy liczyć na to, że będzie kwitła kilka razy w roku.
Po dojrzeniu owoców należy dopilnować aby nie dotykały do podłoża, ponieważ natychmiast gniją
Skórka owoców może być używana tak samo jak skórka cytryny, do suszenia i aromatyzowania np. herbaty.
Nadaje się też świetnie do kandyzowania.
Można też poeksperymentować dodając kandyzowane owoce do różnych sałatek owocowych , sosów i deserów.
Wzbogaci to na pewno walory smakowe i zapachowe takich kompozycji.
Cytron ( Ręka Buddy ) można rozmnażać przez ukorzenienie części pędowych lub przez szczepienie na podkładce innego cytrusa.
źródło