Mniszek
#23

   
Syrop leczniczy z Mniszka
Syrop o właściwościach (bardziej) leczniczych na bazie spirytusu. 
Coś jak znany i lubiany AMOL tyle, że z naszego mniszka
Polecany jest głównie w przypadku zapaleń górnych dróg oddechowych (nieżytów oskrzeli, problemów z tchawicą etc.), zapaleń jamy ustnej, gardła, oskrzeli oraz przy uporczywym kaszlu. 
Składniki:
żółte płatki Mniszka, oberwane lub odcięte 
cukier 
2-3 łyżki stołowe spirytusu 
Kwiaty Mniszka należy zbierać w słoneczny dzień, nigdy po deszczu. Zbierajmy tylko duże, pełne i wykształcone kwiaty, oszczędzi to nam później pracy, gdy będziemy musieli wyrywać czy obcinać płatki z małych kwiatuszków. 
Po zebraniu należy pozostawić je na słońcu na gazecie lub płótnie i poczekać aż wyjdą z nich różnego rodzaju żyjątka. 
Inaczej niż w przypadku syropu cukrowego do wykonania leczniczej wersji musimy użyć jedynie żółte części mniszka. 
Można jego płatki wyskubać i powyrywać z szypułek, można też jak niektóre osoby obcinać je po prostu nożyczkami. Osobiście wolę pierwszą wersję, ponieważ skubanie mnie bardzo uspokaja i jest dobrym odpoczynkiem po zbieraniu kwiatów, po drugie ucinając płatki często możemy odciąć również części zielone, które trzeba później wybrać. Niektórzy nie wyobrażają sobie jednak takiego skubania i wolą szybko obcinać to, co nam potrzebne. Wykonuje się to mniej więcej tak samo jak syrop z cebuli. 

Płatki po obcięciu wkładamy do słoiczka warstwami przesypując je cukrem. 
Całość lekko ugniatamy jednak nie ubijając tego jakoś szczególnie na siłę w słoiku. 
Cukru powinno być trochę mniej objętościowo niż płatków. 
Na koniec zaopatrujemy naszą miksturkę dwoma łyżkami spirytusu i wsypujemy na górę trochę więcej cukru. 
Całość odstawiamy pod przykryciem (przykrycie nie ma być szczelne, np. zakrętka położona do góry nogami) na tydzień w suche, lecz przewiewne miejsce. Unikajmy miejsc bardzo nasłonecznionych, ponieważ nasz mix po prostu skiśnie bądź spleśnieje. 
Po tym czasie syrop przechowujemy w lodówce jednak nie dłużej niż 3-4 miesięcy. 
Syrop przyjmuje się wraz z płatkami zaczynając od 1 łyżeczki dziennie, zwiększając dawkę do 2-3 łyżek dziennie. 
Działa korzystnie w przewlekłym nieżycie jamy ustnej, gardła i oskrzeli, z uporczywym kaszlem. 

Ci z was, którzy chcą jednak uniknąć alkoholu w finalnym wyrobie np. jesteście karmiącą matką, dzieckiem, macie uczulenie na alkohol lub staracie się od niego uwolnić; mogą wykonać 
Macerat na bazie gliceryny, czyli tzw. gliceryt 
Jest to rodzaj nalewki wykonanej jednak nie na alkoholu etylowym a na trójwodorotlenowym, czyli glicerynie. 
Składniki:
Płatki z mniszka – 100 g 
Gliceryna – 200 g 
Opcjonalnie łyżka wódki lub spirytusu 
Jeżeli chodzi o glicerynę to bez problemów powinniście ją dostać w pobliskiej aptece. Kosztuje kilka złotych za 100 ml. W specjalistycznych sklepach czy na allegro można dostać ją już w granicach 10 zł za litr. To ważne, bo można sporo zaoszczędzić kupując większe opakowanie szczególnie, jeśli planujemy wykonać więcej glicerytów.
Płatki mniszka wrzucamy do gliceryny i miksujemy blenderem. Mniszek wypuści złoty sok i pięknie zabarwi nam glicerynę. Przelewamy wszystko do wyparzonego słoiczka, zamykamy i odkładamy w suche i przewiewne miejsce o temperaturze pokojowej i codziennie wstrząsając słoiczkiem tak, aby zawartość się przemieszała. Jeżeli chcielibyście zwiększyć ekstrakcję to polecam jednak dodać łyżkę wódki lub spirytusu. 
Postępujemy tak przez około dwa tygodnie. 
Po tym czasie przecedzamy nasz gliceryt przez płótno lub gazę tak by pozbyć się grubszych frakcji. Mieszankę odstawiamy na kolejne 2-3 dni tak, aby mogła się trochę sama wyklarować, pozostałe grubsze „paproszki” spadną na dno naszego słoiczka i będą widoczne w postaci osadu. 
Po odstaniu przecedzamy go jeszcze raz i przelewamy do buteleczki najlepiej z ciemnego szkła i odstawiamy w ciemne, suche i dość chłodne miejsce. Może tam siedzieć i czekać na użycie do około roku. Jeżeli chcielibyście by tak przygotowany gliceryt mógł być przechowywany dłużej lub uniknąć jego zepsucia warto jednak dodać do niego odrobinę wódki lub spirytusu o ile nie dodaliście jej już wcześniej podczas miksowania składników. Dawkowanie dla osoby dorosłej to około łyżeczka 3 razy dziennie.
Zobacz wiecej na: http://5ty.pl/index.php/syrop-leczniczy-...z-mniszka/

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#24

Mniszek lekarski jest szczególnie pomocny w przypadku schorzeń woreczka żółciowego i wątroby, często skuteczny nawet w przypadku marskości i po przebytym wirusowym zapaleniu. Ze względu na właściwości moczopędne polecany jest również w schorzeniach pęcherza, nerek, kamicy moczowej. Oczyszcza krew, wątrobę i nerki z toksyn. Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, reguluje trawienie.
W zielarstwie wykorzystuje się kwiaty, liście i korzeń, który jak się okazało wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe.

Kwiaty najlepiej zbierać w słoneczne dni majowe wtedy nie mają posmaku goryczy, najlepiej przed południem z dala od dróg i pół uprawnych ze względu na pestycydy. Należy przy tym uważać aby nie pomylić mniszka lekarskiego z bardzo podobnie wyglądającym trującym mleczem polnym. Główną cechą odróżniająca jest to, że w mniszku wszystkie pędy wyrastają bezpośrednio z ziemi, a w mleczu z łodygi.

Przez stulecia stosowania wypracowano różne przepisy, nie wszystkie z nich się zachowały, jednak wiele z nich wciąż jest wykorzystywanych.

Syrop z mniszka wg Ireny Gumowskiej
4 kopiaste garście koszyczków mniszka
1 litr wody
1kg nieoczyszczonego cukru
½ cytryny
Koszyczki mniszka zalać zimną wodą, powoli podgrzewać do wrzenia. Po zagotowaniu zdjąć garnek z ognia i odstawić na noc. Następnego dnia wylać wszystko na sito. Przecedzić i dobrze odcisnąć.
Do soku dodać cukier  i pół cytryny pokrojonej na plasterki (jeżeli cytryna była pryskana to bez skórki ).  W garnku bez pokrywki podgrzewać na bardzo wolnym ogniu, aby zachować wszystkie witaminy. Ciecz odparowuje się bez gotowania. Całość należy raz lub dwa razy oziębić, aby sprawdzić czy konsystencja syropu jest prawidłowa.

Syrop z mniszka przepis czeski
350-400 kwiatów mniszka
1 litr wody
1 cytryna
1 kg cukru
Kwiaty dokładnie umyć i zalać zimną wodą. Zagotować, dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i jeszcze gotować pod przykryciem  ok. 15 minut. Odstawić. Następnego dnia przecedzić i do otrzymanego soku dodać 1 kg cukru lub trochę mniej.  Gotować na małym ogniu od 45 minut do 2 godzin, odparowując. Gorący sok przelać do  się do gorących butelek i na 20 minut i przykryć kocem. Jest to tzw sucha pasteryzacja.

Syrop z mniszka przepis skandynawski
50 żółtych kwiatów mniszka (odciąć zielone części)
3 pokrojone zielone jabłka (jeśli ekologiczne nie obierać)
1 łodyga rabarbaru (opcjonalnie)
1 litr wody
Ok. ½ kg cukru
Sok z jednej cytryny
Płatki mniszka, jabłka i rabarbar zalać wodą i podgrzewać na wolnym ogniu ½ godziny. Przecedzić, sok wlać powrotem do garnka, dodać wagowo mniej więcej tyle samo cukru ile soku, dodać sok z cytryny. Na wolnym ogniu doprowadzić do wrzenia, nie gotować zbyt długo bo może zmienić kolor. Przelać do wyparzonych słoiczków.

Syrop z mniszka przepis orientalny
50 żółtych kwiatów mniszka (odciąć zielone części)
1 litr wody
1 cytryna
1 pomarańcza
2 goździki
1 kg cukru
Mniszek zalać wrzątkiem w szklanym naczyniu. Odstawić na 3 dni. Odcedzić. Do płynu dodać pokrojone w plasterki cytrynę i pomarańczę (jeśli ekologiczne nie obierać), goździki i cukier. Gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przelać do wyparzonych słoiczków i przykryć kocem na 20 minut.

Syrop z mniszka na zimno wg przepisu profesora Ożarowskiego
Oskubane żółte płatki mniszka
Cukier do przesypywania
1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki wódki na słoiczek 200ml
Płatki mniszka układać warstwami w wyparzonym słoiczku, przesypując cukrem, lekko ugniatając.
Na koniec wlać alkohol, szczelnie zamknąć  i odstawić na tydzień. Nie odcedzać.
Przechowywać lodówce do 4 miesięcy.
Przyjmować codziennie zaczynając od jednej łyżeczki, stopniowo zwiększając dawkę do 3-4 łyżeczek dziennie w przypadku nawracających infekcji gardła i górnych dróg oddechowych.

Nalewka z mniszka wg profesora Ożarowskiego
Młode liście mniszka lub całe rośliny umyć i oczyścić. Całość zmielić w maszynce do mięsa. Dokładnie odcisnąć.
Wyciśnięty sok połączyć ze spirytusem w proporcji 5:1 i przelać do butelek z ciemnego szkła. Przechowywać w lodówce.
Dawkowanie:
Nalewkę przyjmować rozcieńczoną z wodą zaczynając od 1 łyżeczki dziennie, stopniowo zwiększając dawkę do 4.
Nalewka działa odtruwająco, wzmacniająco i chroni przed infekcjami.

Oliwa z mniszka lekarskiego
½ żółtych płatków mniszka
1 szklanka oliwy z oliwek
Oczyszczone, pozbawione wilgoci płatki zalać w słoiku oliwą, podgrzewać na małym ogniu w kąpieli wodnej przez 1-2 godziny. Odstawić do wystudzenia. Przecedzić. Używać zewnętrznie przy bólach reumatycznych, mięśniowych, problemach skórnych.

Ocet winny z mniszka lekarskiego
Młode całe rośliny mniszka wraz z korzeniem umyć i oczyścić. Osuszyć, drobno pokroić. Ułożyć w szklanym naczyniu.
Zalać domowym octem jabłkowym w proporcji 1:1½. Szczelnie zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Po przym przecedzić. Zażywać 1-3 razy dziennie – łyżka stołowa na szklankę wody.
http://sekrety-zdrowia.org/mniszek-lekar...-mikstury/

Połóż rękę na sercu. 
Oddychaj. 
Żyj.
Odpowiedz
#25

   
Na widok łąki usianej żółtymi kwiatami powinna cieknąć nam ślinka.
Z Mniszka przyrządzimy wszystko.
Od herbaty do marynaty!
Bały się go mężatki, bo ludowy zabobon głosił, że mniszek wzmaga męską potencję i zachęca do zdrady.
Stąd jego staropolska nazwa „męska stałość”, czyli... pełna gotowość.
A zatem afrodyzjak?
Coś musiało być na rzeczy, skoro w XIX wieku w dobrych domach niechętnie podawano przetwory z Mniszka młodym pannom, żeby zanadto nie rozbudzać ich wyobraźni.

Zabawnie brzmiących imion ma ta cenna roślina znacznie więcej: świński pysk, buława hetmańska, ślepota, popia główka, brodawnik czy śmirgiel.
Jeszcze dłuższa jest lista dolegliwości, które Mniszek pomaga leczyć całym sobą – od korzeni, łodyżek, liści aż po kwiaty. Anemicy, reumatycy, wątrobowcy, alergicy i cukrzycy powinni go jeść, podobnie jak cierpiący na egzemy, łuszczycę czy usiani młodzieńczym trądzikiem – stosować na skórę.

Francuzki cenią Mniszek nawet bardziej niż sałatę i wczesną wiosną fundują sobie kurację oczyszczającą.
Mieszają świeże listki z czosnkiem, octem winnym, zieloną sałatą i pokrzywą.
Dziwicie się?
Żucie gorzkawego chwastu można sobie wyobrazić w stanie choroby, ale przyjmować go dobrowolnie?
Otóż tak!
Mniszek świetnie nadaje się do jedzenia i to w najróżniejszych formach.
Na surowo, zblanszowany, duszony, marynowany, a nawet sfermentowany, czyli w postaci wina.
Na to ostatnie zbiera się kwiaty w pełni kwitnienia, kiedy mają najwięcej pyłku – napój ma wtedy miodowy smak i piękny złotawy kolor.
Anglicy dodają do takiego wina jeszcze rodzynki, imbir i pomarańcze, by było bardziej aromatyczne.

Także korzeń Mniszka, zmora wszystkich ogrodników, zdolna przebić się nawet przez asfalt, ma swoich amatorów.
W dawnych wiekach suszony, a następnie palony, mielony i parzony zastępował kawę.
W postaci duszonej, z cebulą i marchewką, jest smaczną przystawką do dań mięsnych.
Surowy sok z Mniszkowego korzenia, wymieszany z miodem, osłodzi napoje, a przy okazji wzmocni organizm i poprawi sprawność umysłu.
Z pączków popularnego Mlecza możemy też stworzyć namiastkę kaparów w zalewie octowej.

Listki przeznaczone na sałatkę trzeba zbierać jak najmłodsze, gdy koszyczki kwiatowe są jeszcze w pąkach. 
(Im liść starszy, tym więcej ma goryczki). 
Korzenie przeciwnie – wczesną jesienią z roślin starszych. 
Ważne, by przy wykopywaniu nie okaleczyć ich, a po umyciu szybko osuszyć, żeby nie spleśniały.

Kwiaty zrywa się zaraz po rozkwitnięciu, późnym rankiem, gdy zejdzie już rosa.
Kwiaty i liście wystarczy suszyć w miejscu przewiewnym w temperaturze pokojowej, ale korzeń wymaga warunków cieplarnianych – około 30ºC.

RENESANSOWEGO ZIELNIKA SZYMONA SYREŃSKIEGO:
„Brodawnik mleczowaty przychodzi do sałat póki młody, a iżby wiotszy był i gorzkości pozbył, często go przesadzać i garnkiem nakrywać”.
Obserwujmy bacznie łąki wczesną wiosną, bo mniszek szybko obsypuje je żółtymi kwiatami.
Potem pozostanie nam tylko dąć w dmuchawce, by sprawdzić wierność partnera.

Sól z mniszka
weź:
0,5 kg soli morskiej
15 kwiatów Mniszka Lekarskiego
10 liści Mniszka Lekarskiego
Liście umyj, osusz i posiekaj.
Z kwiatów oberwij płatki.
Wszystko wymieszaj z grubą solą morską.

Mniszek żadnego smaku się nie boi.
Gra na słodko i słono.
W sałatkach, przystawkach, likierach i galaretkach.

Galaretka
weź:
8-10 szklanek Kwiatów Mniszka
5 szklanek wody
6 szklanek cukru
4 łyżki soku z cytryny
2 opakowania pektyny
Kwiaty opłucz pod zimną wodą, osusz i odetnij zielone końcówki.
Wrzuć do garnka i zalej wodą.
Gotuj na średnim ogniu mniej więcej 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Odcedź płatki, a wywar wlej z powrotem do garnka.
Dodaj cukier, sok z cytryny i pektynę (zgodnie z instrukcją na opakowaniu).
Gotuj i mieszaj energicznie drewnianą łyżką, aż galaretka zrobi się przejrzysta na górze (po około 2 minutach).
Rozlej do słoiczków i zakręć na gorąco.

Likier
weź:
100 w pełni rozkwitniętych kwiatów
250 ml wody
300 g cukru
sok z 2 cytryn
750 ml wody
0,75 ml spirytusu rektyfikowanego
Zagotuj ćwierć litra wody z cukrem, aż powstanie syrop, a następnie go ostudź.
Do szklanego słoja włóż kwiaty Mniszka, wlej syrop i sok z cytryn.
Zamknij słoik i odstaw na tydzień w temperaturze pokojowej.
Potem wlej wodę i spirytus.
Odstaw na trzy miesiące.
Przefiltruj.

Zielony smoothie
W skład tego koktajlu, poza Mniszkiem, mogą wchodzić różne zieloności: Melon, Pietruszka, Awokado, Ogórek.
By chętnie go wypiły dzieci, dodaj coś słodkiego, na przykład banana.
weź:
Ogórek Szklarniowy umyty i pokrojony w plastry
garść liści Mniszka Lekarskiego
sok z połowy Cytryny
łyżeczkę miodu
lód
Wszystko zmiksuj w blenderze i rozlej do szklanek.
Podawaj z lodem.

Herbatka ziołowa
weź:
1,5 l wrzątku
6 łyżeczek suszonych liści Mniszka
Umyte i ususzone liście Mniszka Lekarskiego pokrusz, wsyp do czajniczka i zalej wrzątkiem.
Zaparzaj 3 minuty pod przykrywką.
Następnie wymieszaj i zostaw na kolejną minutę.
Herbatę możesz podawać z cytryną, pomarańczą, miętą lub miodem.

Marynowane pąki stokrotek i mniszka
weź:
filiżankę pąków Stokrotek
100 kwiatów Mniszka
po 3⁄4 szklanki wody i octu jabłkowego
szczyptę kwasku cytrynowego
łyżeczkę soli
Młode, nierozwinięte pąki Mniszka i Stokrotek opłucz pod bieżącą wodą i odcedź.
Sparz na sicie przez minutę.
Wodę, sól, ocet i kwasek zagotuj.
Pączki przełóż do małych słoików, dodaj zalewę, zamknij i pasteryzuj przez 10-15 minut.
Odstaw na tydzień.

Lemoniada
weź:
3,5 l wody
100 kwiatów Mniszka
7 łyżek octu jabłkowego
2 cytryny
miód do smaku
Umyte i osuszone kwiaty Mniszka włóż do dzbana lub słoja.
Wrzuć pokrojoną na ćwiartki cytrynę.
Całość zalej wodą o temperaturze pokojowej.
Dodaj ocet, sok wyciśnięty z drugiej cytryny.
Dosłodź miodem.
Wymieszaj, przykryj i zostaw w chłodnym miejscu na dobę.
Tekst: Beata Majchrowska, Stockfood/free 
Zdjęcia: Stockfood/free
źródlo

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#26

   
Makaron z pąkami Mniszka Lekarskiego 
Czas dziś na kolejne zielsko 
Dużo czytałam już o wyśmienitym smaku smażonych pąków Mlecza, zwanych koszyczkami, ale nie spodziewałam się, że są one takie dobre.
Spodziewałam się goryczki, a tu delikatny, wspaniały smak, bez żadnej gorzkości.

Składniki i robienie:
200g makaronu
70g zielonego Groszku mrożonego
1 Cebula
2 ząbki Czosnku
3  łodygi Selera Naciowego
1/2-1 szklanka pąków Mniszka Lekarskiego 
2 łyżki oleju
pół litra bulionu warzywnego
sól, pieprz, kozieradka, sproszkowany pomidor

Poddusić pokrojoną Cebulkę, troszkę póżniej dodać jeszcze posiekany drobno Czosnek i Seler.
Po kilku minutach dorzucić suchy drobny makaron i bulion, i całość gotować kilka minut, dodać mrożony gorszek. 
Doprawić przyprawami.
Pączki Mlecza umyć, i zebrać kołnierzyk z listków, który jest przy każdym pączku.
Podsmażyć osobno na łyżce oleju i dopiero na koniec wymieszać z resztą potrawy, kiedy jest ona już gotowa.
Suróweczka z Sałaty, listków Mniszka, listków Pokrzywy i Krwawnika 
przepis ze strony...
dużo informacji o mniszku...

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#27

   
Herbata Ziołowa-Mniszek Lekarski
Kremowa herbata z korzenia Mniszka Lekarskiego 
Jest to wspaniały, bogaty palony napój, który doskonale sprawdza się w chłodniejsze miesiące. 
Dodatek masła sprawia, że jest to kremowy i pienisty napój, podobny do latte. 
Połączenie Korzenia Mniszka Lekarskiego i wysokiej jakości masła oferuje wiele potencjalnych korzyści dla wątroby i serca. 
Co będziesz potrzebował… 
2 łyżki drobno pokrojonych, suszonych i prażonych Korzeni Mniszka Lekarskiego (15 gramów) 16 uncji wody 1 łyżka masła
więcej tutaj

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#28

   
Herbata Ziołowa
Herbata z Mniszka Lekarskiego oczyszcza system poprzez zwiększenie oddawania moczu. 
Obniża ciśnienie krwi, poprawia wzrok, jest znany z leczenia niedoboru żelaza i jest cytowany jako środek poprawiający czynność wątroby. 
Osoby cierpiące na zapalenie stawów również piją tę Herbatę, ponieważ pomaga ona zmniejszyć obrzęk.
Będąc napojem detoksykującym, zaleca się pić tę Herbatę z Mniszka Lekarskiego przed snem, aby oczyścić organizm

Herbatka z Mniszka ma działanie oczyszczające krew, napotne i moczopędne.
Wspomaga trawienie.
Aby sporządzić leczniczą Herbatkę z Mniszka, należy jedną kopiastą łyżeczkę do herbaty rozdrobnionych lub zmielonych korzeni zalać na noc jedną szklanką zimnej wody.
Następnego dnia płyn podgrzewa się do wrzenia i przecedza.
Otrzymaną ilość herbatki należy podzielić na dwie równe części i pić łykami: pół godziny przed śniadaniem i po nim.

Mniszek lekarski jest bardzo zdrowy.
Warto go spożywać nie tylko leczniczo – na różne dolegliwości, ale również na co dzień.
https://www.wapteka.pl/blog/artykul/mnis...wanie-oraz

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#29

   
Mniszek Lekarski – działanie
Mniszek lekarski i jego przetwory, jak wykazały liczne badania farmakologiczne i kliniczne, działają wielokierunkowo.
Pierwszym z nich jest pobudzający wpływ na wytwarzanie żółci przez wątrobę i ułatwienie jej przepływu do dwunastnicy przez drogi żółciowe.
Wywołuje to zwiększenie kurczliwości tych przewodów, a w szczególności pęcherzyka żółciowego, co przeciwdziała zastojowi żółci.
Wykazano również korzystny wpływ na czynność wydzielniczą trzustki oraz normalizację całego procesu trawienia.
Drugi kierunek działania Mniszka stanowi działanie moczopędne, poprzez zwiększanie przesączania w kłębkach nerkowych.
Poza tym wykazuje także działanie „oczyszczające krew”, czyli odtruwające i oczyszczające ze szkodliwych związków, jakie uwalniane są podczas przemiany materii.
Ponadto Mniszek Pospolity działa rozkurczowo na mięśnie gładkie, co usprawnia przepływ żółci i moczu.
Działa także przeciwcukrzycowo i pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego.
Wykazuje ponadto działanie regenerujące na skórę, przyspiesza gojenie się ran i bliznowacenie.
Co ważne, stosowanie mniszka w zalecanych dawkach, nie wywiera szkodliwego działania ubocznego.
Mniszek Lekarski – właściwości lecznicze
W dawnych czasach, szczególnie na wsi, do leczenia schorzeń używano wiele różnych ziół, między innymi także Mniszek Lekarski.
Właściwości lecznicze tego ziela zostały potwierdzone w wielu niezależnych ośrodkach badawczych.
Dowiedziono, że cała roślina wykazuje niezwykłe właściwości lecznicze.
W liściach i kwiatach stwierdzono obecność żółtych barwników ksantofilowych (taraksantyny), flawonoidów oraz soli mineralnych (potas, magnes, siarkę i krzem) i witamin (zwłaszcza znaczne ilości witaminy C).
W korzeniach wykryto inulinę, fruktozę, kwasy organiczne, trójterpeny, garbniki, flobafeny oraz olejek eteryczny.
W leczeniu schorzeń dróg żółciowych i wątroby oraz układu pokarmowego również stosuje się Mniszek Lekarski.
Działanie tego ziela jest skuteczne i szybkie.
Nie każdy wie, że żucie świeżych łodyg może bezboleśnie rozpuścić kamienie żółciowe.
Kuracja trwa 14 dni. Łodygi myje się razem z kwiatostanem, następnie usuwa się koszyczek i wolno żuje łodygę.
Początkowo ma ona gorzki smak, jest chrupka i soczysta, podobna w smaku do endywii.
Należy spożywać pięć do sześciu łodyg dziennie, czasem nawet do 10.
Kuracja ta usuwa również świąd skóry, ponieważ oczyszcza krew z toksyn.
Mniszek Lekarski – Syrop
Do sporządzenia pysznego Syropu używa się kwiatów Mniszka Lekarskiego.
Zastosowanie tego Syropu może być różne: można go rozsmarować na kromce chleba z masłem, jak miód albo używać do słodzenia napojów, szczególnie zimą, kiedy jest mało witamin.
Często wchodzi w skład wypieków, np. piernika, ponieważ wzmacnia jego smak.
Syrop z kwiatów Mniszka, oprócz walorów smakowych, jest bardzo korzystny dla zdrowia.
Wspomaga leczenie przewlekłych nieżytów jamy ustnej, gardła i oskrzeli.
Aby go sporządzić, należy zebrać 4 kopiaste garście kwiatów Mniszka (najlepiej w maju), zalać je 1 litrem zimnej wody i powoli ogrzewać, aż do wrzenia.
Po zagotowaniu całość odstawia się na noc.
Następnego dnia należy przelać płyn przez sito i dobrze wycisnąć wodę z kwiatów (przez gazę lub rękami).
Do soku należy dodać 1 kg cukru oraz pół cytryny pokrojonej w plasterki.
Następnie garnek z Syropem (bez pokrywki), ustawia się na palniku kuchenki i całość ogrzewa (nie dopuszczając do wrzenia) tak długo, aż syrop stanie się gęsty.
Ważne jest, aby ciecz odparowywała bez gotowania, by zachować wszystkie witaminy.
Aby sprawdzić, czy Syrop ma odpowiednią konsystencję, należy co jakiś czas robić próbę ostygnięcia kropli syropu na spodeczku.
Syrop nie może być zbyt gęsty, aby się nie skrystalizował, ani zbyt rzadki, ponieważ mógłby wówczas skwaśnieć.
Jeśli jest gotowy, wlewa się go do wyparzonych słoiczków lub butelek.
Prawidłowo sporządzony Syrop z Mniszka można przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach przez całą zimę.
Herbata z Mniszka Lekarskiego
Herbatka z Mniszka ma działanie oczyszczające krew, napotne i moczopędne.
Wspomaga trawienie.
Aby sporządzić leczniczą Herbatkę z Mniszka, należy jedną kopiastą łyżeczkę do herbaty rozdrobnionych lub zmielonych korzeni zalać na noc jedną szklanką zimnej wody.
Następnego dnia płyn podgrzewa się do wrzenia i przecedza.
Otrzymaną ilość Herbatki należy podzielić na dwie równe części i pić łykami: pół godziny przed śniadaniem i po nim.
Mniszek Lekarski jest bardzo zdrowy.
Warto go spożywać nie tylko leczniczo – na różne dolegliwości, ale również na co dzień.
https://www.wapteka.pl/blog/artykul/mnis...-dzialanie

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz
#30

   
5 zalet oraz przepis na napar z Mniszka Lekarskiego
Tyle się mówi ostatnio o "superfoods", a często się zdarza, że te najciekawsze rośliny mamy za darmo dookoła siebie.
Choć Mniszek Lekarski jest często uważany za chwast ogrodowy, to istnieje wiele przepisów na wykorzystanie go w kuchni.
Tak więc, jeśli jesteś przyzwyczajony do wyrywania tych "tych chwastów" z podwórka przez całą wiosnę, przeczytaj, dlaczego lepiej zrobić z nich...napar.
Napar z Mniszka Mekarskiego
Napar z Mniszka Lekarskiego wytwarza się z liści, kwiatu lub prażonego korzenia kwiatu Mniszka Lekarskiego oraz wody - to proste. 
Cała roślina, należąca do rodziny Stokrotek, jest jadalna, chociaż korzenie i liście mają naturalnie gorzki smak, a kwiat jest lekko słodki. 
Mniszek Lekarski jest bogatym źródłem witamin A (w łatwo przyswajalnej formie beta-karotenu), K, E i C; potasu i błonnika.
Napar z Mniszka możesz kupić w sklepach zielarskich czy aptekach, ale najłatwiej znaleźć Mlecze na swoim podwórku i przygotować ją samemu.
6 powodów, dla których warto spróbować naparu z mniszka lekarskiego
Nie daj się zwieść temu, że Mniszek Lekarski to "tylko" chwast. 
W końcu chwasty są, choć to dla nas irytujące,  silne i odporne. 
Popijając Napar z Mniszka Lekarskiego, możesz wykorzystać tę siłę, która zawsze odrasta, pomimo tego, jak bardzo próbujesz się jej pozbyć, oraz inne, bardziej namacalne korzyści. 
Oto pięć najważniejszych zalet naparu z Mniszka Lekarskiego:
1. Pomaga zmniejszyć masę wody
Jednym z najwcześniej odnotowanych zastosowań naparu z Mniszka Lekarskiego jest działanie moczopędne, pomagające organizmowi wydalać nadmiar wody z organizmu przez nerki i mocz. 
Może to wynikać z wysokiej zawartości potasu w roślinie, która może sygnalizować organizmowi wypłukanie sodu.
2. Poprawia pracę wątroby
Bogaty w witaminy korzeń Mniszka Lekarskiego jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed stresem oksydacyjnym i uszkodzeniami. 
Przeciwutleniacze działają na cały organizm, ale wykazano, że w szczególności beta-karoten działa ochronnie na wątrobę. 
Ponadto wykazano, że określony węglowodan znajdujący się w korzeniu Mniszka Lekarskiego działa jak przeciwutleniacz, chroniąc wątrobę przed uszkodzeniami komórek.
3. Pomaga poprawić trawienie i florę jelitową
Ponieważ korzeń Mniszka Lekarskiego jest pełen błonnika przyjaznego dla jelit, nic dziwnego, że poprawia trawienie. 
Badania wykazały, że Mniszek Lekarski zwiększa Lactobacillus i Bifidobacterium, dwa najczęściej stosowane gatunki probiotyków związane ze zdrowiem jelit. 
Herbata z Mniszka Lekarskiego może zatem zmniejszyć wzdęcia, gazy i ogólny dyskomfort trawienny.
4. Pomaga zmniejszyć stan zapalny
Stwierdzono, że kilka związków fitochemicznych zawartych w Mniszku Lekarskim, takich jak laktony seskwiterpenowe, taraksasterol i kwas chlorogenowy, ma właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. 
Zapalenie jest powiązane ze wszystkim, od chorób przewlekłych po funkcje poznawcze, więc kontrolowanie go powinno być priorytetem dla każdego.
5. Może pomóc zmniejszyć ryzyko otyłości
Według jednego z badań Mniszek lekarski wywiera podobne działanie obniżające poziom trójglicerydów i hamujące lipazę trzustkową. 
Lipaza trzustkowa jest głównym sposobem wchłaniania tłuszczu przez organizm, więc zmniejszenie tego enzymu może poprawić utrzymanie wagi.
Bonus! 
Napar z mniszka lekarskiego może działać jako substytut kawy. 
Chociaż nie zawiera kofeiny, ma podobny aromat i smak do kawy (ale bez kwasowości). 
To świetna naturalna alternatywa dla tych, którzy chcą zmniejszyć spożycie kawy, ale dalej cieszyć się jej smakiem.
Bezpieczeństwo i skutki uboczne
Mniszek Lekarski jest ogólnie bezpieczny, chociaż jeśli jesteś uczulony na rośliny z rodziny Stokrotek, ambrozję lub inne kwiaty, lepiej, abyś skorzystał z innych herbat ziołowych.
Ważne jest również, aby pamiętać, że napar z Mniszka Lekarskiego może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, więc porozmawiaj z lekarzem, zwłaszcza jeśli przyjmujesz leki moczopędne.
Napar z mniszka lekarskiego nie jest również zalecana dla osób z problemami z nerkami.

Jak zrobić napar z Mniszka Lekarskiego?
Zacznij od zebrania Mleczy z ogrodu, pod warunkiem, że nie używasz herbicydów lub pestycydów. 
Unikaj zbierania Mniszka Lekarskiego z poboczy dróg ze względu na powszechną praktykę stosowania chemicznych środków na trawnikach miejskich. 
Zebrane kwiaty dobrze wypłucz przed użyciem.

Napar z kwiatów i liści.
Kwiaty i liście zbieramy, gdy rośliny są młode.
Kwiaty i liście dokładnie umyj.
Umieść 6 liści i / lub kwiatów w kubku.
Dodaj gorącą wodę.
Zaparzaj przez 10 do 20 minut,
Wyciągnij mniszka i wypij napar.
Dodatkowe liście mniszka lekarskiego osusz dokładnie po umyciu, a następnie pozostaw na blacie na kilka godzin lub na noc do całkowitego wyschnięcia. 
Suszone liście przechowuj w szczelnym pojemniku z dala od bezpośredniego światła słonecznego.

Napar z korzenia:
Korzeń dokładnie umyj, posiekaj lub zmiel
Piecz w piekarniku przez 2 godziny.
Zaparzaj 1 do 2 łyżeczek w kubku gorącej wody przez 10 minut przed użyciem.
Resztki prażonego korzenia Mniszka Lekarskiego przechowuj w szczelnym pojemniku z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
https://pandawanda.pl/pl/n/5-zalet-oraz-...skiego/131
https://zenwkuchni.com/herbata-z-mniszka-lekarskiego/

[Obrazek: attachment.php?aid=69226]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości