Chlebek
#23

Brak przepisów po prostu jakoś to powstaje Uśmiech
Odpowiedz
#24

Mirra, co mam się gniewać Uśmiech
Dałam Ci przepis na chleb łopatologiczny - jak go nazywam - szybki, dwa bochny i każdemu wychodzi.
Chleby bardziej tradycyjne robi sie na małej ilosci drożdży ale dłuuugo rosną.
A czasami potrzeba szybko Bezradny
Alex mądry chłopak, bo za dobry przepis się wziął.
Dodatek ziemniaków zapewnia wilgoć i TRWAŁOŚĆ Ok
Taki chlebek zachowa świeżość kilka dni....
Odpowiedz
#25

To mój dzisiejszy chlebek przed
[ATTACHMENT NOT FOUND]

a tak po
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Odpowiedz
#26

No dziewczyny -po wielu latach przerwy -dziś upieklam chleb. Porownalam swoje stare przepisy i Wasze zwracając szczególna uwagę na proporcje mąki i płynów. Naturalnie żadnego przepisu nie trzymalam się sztywno, gdyż uwielbiam spontaniczna twórczość Rotfl czyli twórczość,,na oko,,.
Moje uwagi: warto mieć jednak pod ręka ugotowane ziemniaki( tak jak Alex prawil)bo taki chleb mniej się kruszy jako wilgotniejszy; co do mąki dziś uzylam mąki orkiszowej(kupiłam niedawno w selgrosie) i pszennej; pamiętając ze najbardziej mi dawno temu przeszkadzał zapach drożdży w chlebie uzylam ich nie za wielka ilośc czyli z na kg mąki (łącznie) uzylam jakieś 70 g. Ale następnym razem pokusze się o użycie zakwasu, wg tego wyszukanego w necie przepisu <!-- m --><a class="postlink" href="http://piekarnia.wordpress.com/tag/zakwas/">http://piekarnia.wordpress.com/tag/zakwas/</a><!-- m -->.
Tak więc następnym razem mam nadzieje lepiej przygotować się do wypieku-bo dziś to zwyczajnie do sklepu mi sie iść nie chciało (choć po drugiej stronie ulicy Rotfl ). Wszystkie ciepłe piętki zjedzone z masełkiem Uśmiech No niech chłop ma coś od święta Rotfl (dobra żeby nie było -wcześniej spozył sushi mojej roboty Uśmiech )

no i pamietaj- nie graj w szachy z gołębiem
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości