01-10-2017, 23:32
Tamaryndowiec malabarski ( Garcinia cambogia) to drzewo tropikalne pochodzące z Indii.
Wyciągi z jego owoców stanowią podstawowy składnik wiodących na rynku preparatów wspomagających utratę masy ciała.
W owocach tamaryndowca znajdują się wysokie ilości kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który hamuje powstawanie tkanki tłuszczowej i pomaga zmniejszyć apetyt.
Badania nad tą substancją prowadzi się już przeszło 40 lat!
Owoce tamaryndowca malabarskiego mają długą historię zastosowania w medycynie ajurwedyjskiej oraz w kuchni indyjskiej, tajskiej i Sri Lanki.
Hindusi wykorzystują wywary z owoców w przypadku dolegliwości trawiennych, bólów reumatycznych, zapalenia stawów i pasożytów przewodu pokarmowego.
W kuchni azjatyckiej te kwaśne owoce służą do przyprawiania curry, mięsa, ryb i owoców morza, a także do przygotowania orzeźwiających napojów. Wysuszone owoce tamaryndowca malabarskiego są kwaśno-słone i używa się ich głównie do przyrządzania potraw rybnych.
Tamaryndowca malabarskiego nie należy mylić z indyjskim.
Ich owoce różnią się wyglądem, smakiem i zastosowaniem.
Tamaryndowiec indyjski rodzi brązowe owoce w kształcie wygiętych fasolek, które wykorzystuje się do przygotowania słodkiego sosu tamaryndowego. Malabarski z kolei rodzi okrągłe owoce przypominające wyglądem małe, żółto-zielone dynie.
http://www.magicznyogrod.pl/zielarnia/zi...owiec.html