Miód Gryczany
#1

   
Miód Gryczany
Miód pszczeli Gryczany, jest pozyskiwany z nektaru zbieranego na drobnych, białych lub różowych kwiatach gryki, rosnących na czystych polach Południowo-Wschodniej Polski. 
Jest to typowy miód letni, zbierany najpóźniej – do połowy sierpnia.

Smak i zapach
Zaliczany do najbardziej wartościowych, jest ciemny, tworzy kompozycję barw od ciemno-herbacianej do brązowej. 
Ma słodki smak, jest bardzo aromatyczny, jego zapach przywodzi na myśl kwiaty gryki i ciepłe, dojrzałe, letnie pola.

Krystalizacja
Miód gryczany krystalizuje się w postaci drobnych ziaren.

Właściwości
Ze względu na swój silny aromat stosuje się go do wypieków i produkcji miodów pitnych.    
Świetnie nadaje się też do bezpośredniego spożycia.
Przez swoje duże wartości odżywcze, jest zalecany przy niedoborze żelaza, magnezu, witaminy C i białka. 
Zawiera również rutynę.
Ma znaczenie jako środek wspomagający i odtruwający wątrobę.
Miód gryczany jest polecany osobom chorym na cukrzycę insulino niezależną oraz w stanie wyczerpania nerwowego i psychicznego. 
Przyjmowany systematycznie powoduje wzrost poziomu hemoglobiny we krwi, pobudza procesy odnowy i wzmacnia organizm. 

Miód gryczany uznawany jest za najbogatszy w enzymy miód polski.
Zalecany przy niedoborze żelaza w organizmie oraz rekonwalescentom po zabiegach operacyjnych. 
Spożywanie miodu gryczanego przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi.      
Jest stosowany przy leczeniu nerwic serca i żołądka, wskazany przy kruchości naczyń krwionośnych.
Ze względu na dużą zawartość rutyny przypisuje mu się również właściwości odmładzające.

[Obrazek: attachment.php?aid=75737]
Odpowiedz




Użytkownicy przeglądający ten wątek: