14-06-2011, 21:05
Miód Wrzosowy
Miód pszczeli wrzosowy jest stosunkowo rzadko występującą i najmniej popularną odmianą miodu.
Powstaje z nektaru pozyskiwanego z kwiatów tej rośliny.
Wrzosowiska południowo-wschodniej Polski są czyste i nieskażone ekologicznie,
przez co uzyskiwany produkt ma niespotykane właściwości i walory.
Smak i zapach
Najjaśniejsze miody wrzosowe są koloru bursztynowego, ciemniejsze mają barwę herbacianą.
Jest bardzo przyjemny w smaku, niezbyt słodki, dość ostry i szlachetnie gorzkawy.
Jego aromat przypomina zapach wrzosu i gorących pól.
Krystalizacja
Krystalizuje się średnioziarniście, ma konsystencję gęstej cieczy w formie żelu.
Jest to cecha charakterystyczna miodów z kwiatów wrzosu.
Właściwości
Stosuje się go w leczeniu zapalenia gardła, błony śluzowej, jamy ustnej,
Polecany mężczyznom; stosowany przy przeroście gruczołu krokowego.
Zaleca się go w chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit.
Miód wrzosowy zwiększa odporność i chroni przed rozwojem zakażenia.
http://krolewskie-miody.pl/oferta/miod-wrzosowy/