16-06-2013, 10:45
'Śmierć z przeżarcia węgierskimi specjałami to śmierć godna prawdziwego mężczyzny' napisał kiedyś Jan Wołek*.
Papryka i węgierska kuchnia
Papryka, papryka, papryka, mięsny gulasz i potrawy z cebuli, pomidorów z dodatkiem dużej ilości czosnku.
Polacy, którzy na Węgrzech nigdy nie byli, z reguły kojarzą ją z dwoma określeniami "ostra i tłusta".
A jaka jest naprawdę? Każdy kto miał okazję spędzić jakiś czas na Węgrzech z rozczuleniem przypomni sobie zawiesiste porokloty, gulyase, łagodne i delikatne paprykarze. Wspomnienie dopełnią marzenia o cudnych tortach nasączonych alkoholem i delikatnych naleśnikach oblanych czekoladą.
Papryka
Przysłowie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać.
Papryka jest przyprawą narodową Węgrów, choć na ich ziemie dotarła za pośrednictwem Turków.
Jako przyprawa stała się popularna w XVIII wieku.
Wcześniej była hodowana jako roślina ozdobna.
Jedną z obecnie najważniejszych jest słodka, dodawana w dużych ilościach, nadająca jedzeniu kolor i aromat.
Typowa ilość mielonej papryki zalecana w przepisach na gulasz to 200g / 1-1,5 kg mięsa, czyli co najmniej jedna standardowa paczuszka.
W sklepach węgierskich znajdziemy jej dwie odmiany – słodk-szlachetną Édes-Nemes oraz delikatesową Csemege.
Papryka ostra, zwana tutaj Erös, jest bardzo ostra i trzeba na nią uważać, jeśli ma się delikatne podniebienie.
Węgrzy chcąc doprawić swoje specjały na ostro używają też świeże ostre strąki papryki czereśniowej i superostrą, malutką czuszkę.
Papryka świeża jest używana na przeróżne sposoby.
Z podłużnej, chrupiącej o biało-żółtym kolorze przyrządza się leczo.
Duża czerwona i zielona nadziewana jest ryżem z mięsem, wędlinami z podsmażoną cebulką lub warzywnymi farszami.
Takie nadziewane papryki dusi się w sosie pomidorowym, zapieka w serze lub griluje.
Poroklot
Sercem węgierskiej kuchni są gulasze.
Odmian ich jest tak wiele, że można śmiało stwierdzić, iż każdy region ma swój własny rodzaj gulaszu.
Wprawdzie zawsze pływa w nim mięso, cebula, papryka, czosnek i majeranek, ale różnie się je przyrządza.
Poroklot to bardziej obsmażane mięso bez dodatku warzyw, choć możemy się też spotkać z jego zawiesistą formą, przypominającą nasz klasyczny gulasz.
Gulass węgierski jest bogaty w warzywa i przyprawy.
Tokany, z kolei to rodzaj gulaszu do którego dodatkowo dodaje się wędzonego podgardła i słynnej węgierskiej słoniny, która jest marynowana w papryce.
Halászlé
Halászlé to słynna zupa rybna, przez smakoszy uznawana za jedną z najwspanialszych zup świata.
Przyrządzona z kawałków karpia, lub innych rybek słodkowodnych.
Gotowana z cebulą i papryką.
Podawana z makaronem lub pieczywem.
Főzelék
Przysmak samych Węgrów, często nie witany z entuzjazmem przez cudzoziemców.
Są to rozgotowane jarzyny: fasolka (bab), groszek (zöldborsó), soczewica (sárgaborsó), marchewka (sárgarépa), ziemniaki (krumpli) czy szczaw (sóska), zaprawione śmietaną i mąką.
Podawane z kiełbasą, jajkami na twardo i pieczywem.
Węgierskie śniadania
Węgrzy jedzą bogate w kalorie śniadania reggeli.
Głównie jest to ser, jajka, salami oraz chleb.
Często wypija się też kieliszek pálinki – wódki z różnych owoców po to, by wyostrzyć sobie smak i poprawić trawienie.
Festiwale dla smakoszy
Buda Castle Beer Festival – wrzesień: festiwal odbywa się na Zamku Królewskim.
Do spróbowania jest blisko 100 rodzajów piwa lokalnego i światowego.
Budapest International Wine Festival – wrzesień: 15 krajów, 220 winiarni i 5000 win na Zamku Królewskim w Budapeszcie.
Degustacje, rozmowy z węgierskimi winiarzami i liczne imprezy towarzyszące.
Festiwal Palinki w Budapeszcie – październik: palinka to lokalna wódka z owocowym posmakiem, której moc waha się od 40% do 70% alkoholu.
źródło
źródło
Papryka i węgierska kuchnia
Papryka, papryka, papryka, mięsny gulasz i potrawy z cebuli, pomidorów z dodatkiem dużej ilości czosnku.
Polacy, którzy na Węgrzech nigdy nie byli, z reguły kojarzą ją z dwoma określeniami "ostra i tłusta".
A jaka jest naprawdę? Każdy kto miał okazję spędzić jakiś czas na Węgrzech z rozczuleniem przypomni sobie zawiesiste porokloty, gulyase, łagodne i delikatne paprykarze. Wspomnienie dopełnią marzenia o cudnych tortach nasączonych alkoholem i delikatnych naleśnikach oblanych czekoladą.
Papryka
Przysłowie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać.
Papryka jest przyprawą narodową Węgrów, choć na ich ziemie dotarła za pośrednictwem Turków.
Jako przyprawa stała się popularna w XVIII wieku.
Wcześniej była hodowana jako roślina ozdobna.
Jedną z obecnie najważniejszych jest słodka, dodawana w dużych ilościach, nadająca jedzeniu kolor i aromat.
Typowa ilość mielonej papryki zalecana w przepisach na gulasz to 200g / 1-1,5 kg mięsa, czyli co najmniej jedna standardowa paczuszka.
W sklepach węgierskich znajdziemy jej dwie odmiany – słodk-szlachetną Édes-Nemes oraz delikatesową Csemege.
Papryka ostra, zwana tutaj Erös, jest bardzo ostra i trzeba na nią uważać, jeśli ma się delikatne podniebienie.
Węgrzy chcąc doprawić swoje specjały na ostro używają też świeże ostre strąki papryki czereśniowej i superostrą, malutką czuszkę.
Papryka świeża jest używana na przeróżne sposoby.
Z podłużnej, chrupiącej o biało-żółtym kolorze przyrządza się leczo.
Duża czerwona i zielona nadziewana jest ryżem z mięsem, wędlinami z podsmażoną cebulką lub warzywnymi farszami.
Takie nadziewane papryki dusi się w sosie pomidorowym, zapieka w serze lub griluje.
Poroklot
Sercem węgierskiej kuchni są gulasze.
Odmian ich jest tak wiele, że można śmiało stwierdzić, iż każdy region ma swój własny rodzaj gulaszu.
Wprawdzie zawsze pływa w nim mięso, cebula, papryka, czosnek i majeranek, ale różnie się je przyrządza.
Poroklot to bardziej obsmażane mięso bez dodatku warzyw, choć możemy się też spotkać z jego zawiesistą formą, przypominającą nasz klasyczny gulasz.
Gulass węgierski jest bogaty w warzywa i przyprawy.
Tokany, z kolei to rodzaj gulaszu do którego dodatkowo dodaje się wędzonego podgardła i słynnej węgierskiej słoniny, która jest marynowana w papryce.
Halászlé
Halászlé to słynna zupa rybna, przez smakoszy uznawana za jedną z najwspanialszych zup świata.
Przyrządzona z kawałków karpia, lub innych rybek słodkowodnych.
Gotowana z cebulą i papryką.
Podawana z makaronem lub pieczywem.
Főzelék
Przysmak samych Węgrów, często nie witany z entuzjazmem przez cudzoziemców.
Są to rozgotowane jarzyny: fasolka (bab), groszek (zöldborsó), soczewica (sárgaborsó), marchewka (sárgarépa), ziemniaki (krumpli) czy szczaw (sóska), zaprawione śmietaną i mąką.
Podawane z kiełbasą, jajkami na twardo i pieczywem.
Węgierskie śniadania
Węgrzy jedzą bogate w kalorie śniadania reggeli.
Głównie jest to ser, jajka, salami oraz chleb.
Często wypija się też kieliszek pálinki – wódki z różnych owoców po to, by wyostrzyć sobie smak i poprawić trawienie.
Festiwale dla smakoszy
Buda Castle Beer Festival – wrzesień: festiwal odbywa się na Zamku Królewskim.
Do spróbowania jest blisko 100 rodzajów piwa lokalnego i światowego.
Budapest International Wine Festival – wrzesień: 15 krajów, 220 winiarni i 5000 win na Zamku Królewskim w Budapeszcie.
Degustacje, rozmowy z węgierskimi winiarzami i liczne imprezy towarzyszące.
Festiwal Palinki w Budapeszcie – październik: palinka to lokalna wódka z owocowym posmakiem, której moc waha się od 40% do 70% alkoholu.
źródło
źródło