23-03-2015, 09:15
Leczo z papryką czerwoną i cukinią
Skladniki:
- 1/2 małej cukinii
- 1 średni pomidor
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, majeranek
- 3 łyżki ryżu brązowego (45g)
Warzywa umyć, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać cukinię i paprykę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać i wrzucić do potrawy. Leczo dusić do momentu zgęstnienia. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.
Skladniki:
- 1/2 małej cukinii
- 1 średni pomidor
- 1/2 średniej papryki czerwonej
- 1/2 średniej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz, ostra papryka, majeranek
- 3 łyżki ryżu brązowego (45g)
Warzywa umyć, cukinię i paprykę pokroić w kostkę, cebulę w krążki, czosnek drobno posiekać. Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę z czosnkiem, dodać cukinię i paprykę oraz przyprawy. Całość dusić ok. 15 min. na małym ogniu. Pomidory sparzyć, obrać, posiekać i wrzucić do potrawy. Leczo dusić do momentu zgęstnienia. Podawać z ugotowanym ryżem brązowym.