17-10-2015, 16:05
Pieczone pierogi z kasza i kapusta
Składniki:
na ciasto:
-300-350 g mąki
-220 ml wrzątku
-1 jajko
-30 ml oleju
-szczypta soli
na farsz:
-50 g kaszy gryczanej
-1 cebula
-200 g mięsa mielonego
-100 g kapusty kiszonej
-ząbek czosnku
-2 łyżki oleju
-sól
-pieprz
-ostra papryka
-łyżeczka ziół prowansalskich
dodatkowo:
-1 jajko
-łyżka czarnuszki
Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać mięso i przyprawy, usmażyć razem. Na końcu dodać pokrojoną kapustę, kaszę i czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić.
Ciasto zagnieść dosypując stopniowo mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję. Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut.
Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut
Składniki:
na ciasto:
-300-350 g mąki
-220 ml wrzątku
-1 jajko
-30 ml oleju
-szczypta soli
na farsz:
-50 g kaszy gryczanej
-1 cebula
-200 g mięsa mielonego
-100 g kapusty kiszonej
-ząbek czosnku
-2 łyżki oleju
-sól
-pieprz
-ostra papryka
-łyżeczka ziół prowansalskich
dodatkowo:
-1 jajko
-łyżka czarnuszki
Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto, dodać mięso i przyprawy, usmażyć razem. Na końcu dodać pokrojoną kapustę, kaszę i czosnek. Mieszając smażyć jeszcze przez kilka minut. Przestudzić.
Ciasto zagnieść dosypując stopniowo mąkę, aż będzie miało idealną konsystencję. Położyć na podsypanym mąką blacie i przykryć miską, odstawić na 10 minut.
Ciasto rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut