26-11-2015, 15:39
[ATTACHMENT NOT FOUND]
Panierowane kulki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem
Arancini to prosta włoska potrawa, którą można przygotować z pozostałego po obiedzie ryżu i ulubionych dodatków.
Nadaje się świetnie jako obiad podawana z sosem lub jako przystawka na zimno.
Składniki
Składniki na 10 kulek:
a. składniki podstawowe z zestawu
- 100g ryżu
- 100g tuńczyka
- 1 kostka mrożonego szpinaku
b. składnik podstawowy dodatkowy
- pół szklanki startego parmezanu
c. składniki robocze
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
d. dekoracja
- sos na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i sokiem z cytryny
Sposób przygotowania
1.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy i dodajemy do ostudzonego ryżu.
Szpinak rozmrażamy, odsączamy i również dodajemy do ryżu.
Wsypujemy starty parmezan.
Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy składniki.
2.Formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej. Obtaczamy w jajku oraz bułce tartej.
Kulki smażymy w głębokim oleju do momentu, aż będą złociste.
Podajemy jako danie obiadowe w ulubionym sosie, lub jako przystawka z sosem na bazie jogutru naturalnego.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pa...neprzepisy
Panierowane kulki ryżowe z tuńczykiem i szpinakiem
Arancini to prosta włoska potrawa, którą można przygotować z pozostałego po obiedzie ryżu i ulubionych dodatków.
Nadaje się świetnie jako obiad podawana z sosem lub jako przystawka na zimno.
Składniki
Składniki na 10 kulek:
a. składniki podstawowe z zestawu
- 100g ryżu
- 100g tuńczyka
- 1 kostka mrożonego szpinaku
b. składnik podstawowy dodatkowy
- pół szklanki startego parmezanu
c. składniki robocze
- 1 jajko
- bułka tarta
- sól, pieprz
- olej do smażenia
d. dekoracja
- sos na bazie jogurtu naturalnego z czosnkiem i sokiem z cytryny
Sposób przygotowania
1.Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy i dodajemy do ostudzonego ryżu.
Szpinak rozmrażamy, odsączamy i również dodajemy do ryżu.
Wsypujemy starty parmezan.
Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy składniki.
2.Formujemy kulki wielkości piłeczki golfowej. Obtaczamy w jajku oraz bułce tartej.
Kulki smażymy w głębokim oleju do momentu, aż będą złociste.
Podajemy jako danie obiadowe w ulubionym sosie, lub jako przystawka z sosem na bazie jogutru naturalnego.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pa...neprzepisy