25-09-2011, 19:42
Viburnum Opulus-Kalina Koralowa
Rodzina Caprifoliaceae (przewiertniowate)
Nazwa Viburnum może pochodzić od łacińskiego viere - tkać, wić, lub vimen - wiotka gałązka, witka.
W obu przypadkach nazwa jest trafna, gdyż Kalina ma miękkie i wiotkie gałązki.
Roślina jadalna
Owoce późną jesienią
Słabo trujące właściwości owoców najwyraźniej zanikają po działaniu pierwszych przymrozków
lub pod wpływem wysokiej temperatury.
Właśnie przemrożone już owoce w niektórych okolicach zbierane były do wyrobu syropów i konfitur.
Przetwory te łączone z miodem stosowano bardziej jednak jako domowy lek łagodzący kaszel, aniżeli produkt spożywczy.
Dzięki dużej zawartości pektyn owoce nadają się do przetworów galaretujących, mogą być także stosowane w przemyśle winiarskim i gorzelnianym.
Nadają one delikatny, ale charakterystyczny smak, oceniany zwykle jednak jako niezbyt smaczny (porównywany jest do żurawin z gorzkim posmakiem).
Zbiór i przetwarzanie owoców kaliny praktykowane są zwłaszcza w krajach byłego Związku Radzieckiego, gdzie owoce spożywa się na surowo lub w postaci kompotu, kisielu, galaretek, marmolad, nalewek i nadzienia do pierogów.
Sokiem barwi się produkty spożywcze, a także używany jest on do wyrobu wódek i niskoalkoholowego napoju "Kalinka".
Sok z owoców rozwodniony w proporcji pół na pół z wodą po sfermentowaniu daje ocet,
z którego można robić napoje orzeźwiające latem.
Sok z owoców "Gilaboru" jest tradycyjnym napojem w środkowej Anatolii.
Odmiana północnoamerykańska ma mniej gorzkie owoce i zbierane są one tuż przed dojrzeniem na przełomie sierpnia i września, po czym służą do wyrobu dżemów i galaretek.
Pozyskanie i wykorzystanie kaliny w Ameryce Północnej nie miało i nie ma jednak znaczenia komercyjnego
źródło
http://debiany.pl/drzewa/kalina/kalina_k...actum.html