10-03-2017, 10:03
Makaron z kurczakiem w sosie serowym
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
200 ml śmietanki 30%,
150 g sera żółtego,
pół pęczka koperku, s
ól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra,
ok. 200 g grubego makaronu, np. rurki, kokardki, świderki,
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron wrzucić do osolonej gotującej się wody, gotować al dente, odcedzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w niewielką kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać czosnek i po chwili dodać mięso. Smażyć razem kilka minut, aż mięso będzie miękkie, odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek drobno posiekać. Do rondelka wlać śmietanę, podgrzewać, do prawie gotującej się śmietany dodać starty ser i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać posiekany koperek, wymieszać. Sos serowy wlać do kurczaka, połączyć z makaronem, w razie potrzeby wszystko razem jeszcze chwilę podgrzać.
Składniki:
2 duże piersi z kurczaka,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
200 ml śmietanki 30%,
150 g sera żółtego,
pół pęczka koperku, s
ól, pieprz, gałka muszkatołowa, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra,
ok. 200 g grubego makaronu, np. rurki, kokardki, świderki,
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron wrzucić do osolonej gotującej się wody, gotować al dente, odcedzić. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w niewielką kostkę. Mięso oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, wymieszać. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek przepuścić przez praskę. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić cebulę, gdy się zeszkli dodać czosnek i po chwili dodać mięso. Smażyć razem kilka minut, aż mięso będzie miękkie, odstawić. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek drobno posiekać. Do rondelka wlać śmietanę, podgrzewać, do prawie gotującej się śmietany dodać starty ser i gotować na małym ogniu cały czas mieszając, aż ser się rozpuści i sos zgęstnieje. Przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodać posiekany koperek, wymieszać. Sos serowy wlać do kurczaka, połączyć z makaronem, w razie potrzeby wszystko razem jeszcze chwilę podgrzać.